Häxor behöver kanske ändå inte vara så dumma

28 februari 2018 19:29 | Barnkultur | Kommentering avstängd

Pija Lindenbaum är en av de mer uppmärksammade barnbokskaparna från de senaste årtiondena. Jag har själv med stor uppskattning recenserat några av dem – se under Kulturspegeln, Barnkultur. Utöver hennes egna böcker, där hon står för både text och bild, vill jag nämna att hon också har illustrerat berättelser av Astrid Lindgren och Ulf Nilsson.

När hon i ”Glossas café” (En bok för alla, 2017, i original 1998 på Alfabeta) skapar något som närmast måste kallas för klassisk saga, liknar resultatet ändå inte de historier man brukar hitta där. Jo, det börjar i klassisk stil: Glossa som bor på bergets topp är en klassisk häxa, och hennes dotter Greta är på väg att bli likadan.

De har tänkt bli snälla, men de sitter fast i sina häxkonster, även när de egentligen vill väl, tar deras häxnatur över.

De gör om sitt häxhus till café, egentligen inte för att lura intet ont anande gäster – men de gamla takterna sitter i, och de besökare som kommer råkar dess värre illa ut. Räven får sin svans i pannan i stället för där bak, och den stackars brevbäraren förvandlas till något i sparvstorlek.

Undra på att så småningom ingen längre vågade gå på Tant Glossas café.

Det här blir förstås trist i längden för häxorna, så lilla Greta läser på om trolldomskonst, mal regndroppar och rosenblad i mandelkvarnen och åstadkommer en dekokt som hon i pulverform strör på sin häxmamma. Med en lämplig trollformel får hon mamma häxan att bli snäll resten av livet.

Och eftersom mamma Glossa då blir snäll, går hon med på att därefter utsätta Greta för samma behandling.

Det här leder till att de förvandlar dem de har förtrollat till det de ursprungligen var.

Utom brevbäraren, som föredrar sitt nya liv som brevduva.

Nu blev Glossas och Gretas hus ett mål för hjälpsökande allt ifrån Småland till Kina. Och säkert kom det några från sundsvallstrakten också, ett område jag har gemensamt med Pija Lindenbaum.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^