Schlager blir det här aldrig. Är det ens längre en meloditävling?

25 februari 2018 16:32 | Media, Musik | 3 kommentarer

Efter sista delfinalen, den i Örnsköldsvik, konstaterar jag att det i den här etappen inte förekom något bidrag, som skulle kunna bli en schlager, alltså en låt där åtminstone refrängen, ibland hela melodin fäster sig i lyssnarnas minne och där dessa lär sig hela eller delar av texten för att själva kunna sjunga låten. Melodifestivalen är numera mest en scenshow där deltagarna exponerar sig själva genom klädval och koreografi. Lika stor betydelse har dansare och effekter som ljus och rök. Text och musik är numera skapade av en hel hord av människor som leds av vad de tror slår bäst.

Det enda glädjande med gårdagens deltävling var att de röstande redan i första omgången lyfte ut de värsta uttrycken för det jag ovan beskriver, ”Icarus” med Emmi Christensson och ”Break That Chain” med Felicia Olsson.

I nästa omgång åkte också Elias Abbas och ”Mitt paradis” ut.

Däremot tog sig Olivia Eliasson med ”Never Learn” till Andra chansen, något jag inte förstår efter att ha sett de gröngula dansarna i den.

Ett snäpp bättre var då ”Every Single Day” med Felix Sandman, som också gick vidare till Andra chansen.

Direkt till final tog sig ”Fuldans” med Rolanz, det vill säga Robert Gustafsson & co. Till det här bidrog säkert flera saker: Robert Gustafssons position som känd komiker, musik och kläder à la dansband och driften med tävlingen det här var en del av. Jag förstår det här valet – men skulle det här komma att begripas av eurovisionspubliken, om det här blev Sveriges bidrag till ESC? Jag tillåter mig tvivla.

Den andra finalplatsen togs, mycket väntat, av Mariette och ”For You”. Hon var bäst – men inte heller ”For You” kommer någonsin att bli det slags schlager forna tiders melodifestivalsegrare nästan undantagslöst blev.

3 kommentarer

  1. Melodifestivalen är numera mest en scenshow där deltagarna exponerar sig själva genom klädval och koreografi.

    Comment by Rostislot — 2018 02 26 15:07 #

  2. Till Rostislot: Så ser också jag på den här tävlingen. Men att du skriver det har nog mest som syfte att få mina läsare att länka till din spelhemsida. Lurendrejeri som lurendrejeri.

    Comment by Enn Kokk — 2018 02 26 15:42 #

  3. Klarade två deltävlingar. Både musiken och upplägget gör att man tröttnar snabbt. Ok, om låtarna inte når upp så borde väl ändå showen göra det. Programmet är helt humorbefriat. Det är något som saknas i år. Inget mellomys i år:(

    Comment by Stefan Ljung — 2018 02 27 20:41 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^