Melodikrysset nummer 6 2018

10 februari 2018 13:56 | Film, Media, Musik, Ur dagboken | 15 kommentarer

Dagens kryss började, trots att det gjordes inför publik, ganska svårt. Jag gissar att det är många melodikrysslösare som, även om de har hört ”Mambo No 5″, varken mindes den här låten från 1999 (i vart fall inte titeln) eller att den gjordes av Lou Bega.

Själv tyckte jag den tredje frågan var svårast, trots – eller möjligen på grund av – att låten som spelades, ”Shout It Out”, förekom i en melodifestival för inte så länge sen, 2012. Själv hade jag glömt både låten och den som sjöng den, David Lindgren. Först så småningom gick det upp för mig att den som sjöng är identisk med det gapande missfostret som leder årets upplaga. Men det här räckte ändå inte – vi skulle också kunna vad den ene av upphovsmännen hette i förnamn. Jo, Tony (Nilsson). Har aldrig ens noterat namnet – jag fick googla.

Då var det mycket lättare att känna igen melodifestival- och ESC-bidraget från 1980, ”Just nu” med Thomas Ledin.

Urlätt var det också att känna igen Håkan Hellström och ”Känn ingen sorg för mig, Göteborg”.

Jag är ju ingen vän av dansband, och Fernandoz’ inspelning av ”På väg igen” hade jag nog aldrig hört förut. Men Willie Nelson har jag lyssnat på, och nu vet jag också att ”På väg igen” i original heter ”On the Road Again” och förekom i ”Honeysuckle Rose”.

Eldeman har ju en viss kärlek till filmanknutna frågor, men ”Gudfadern” (1972) med den musik av Nino Rota han spelade har väl tidigare förekommit i krysset?

Från film tar vi det nära steget till TV, och därifrån minns vi ”Albert och Herbert”, spelade av den i dag eftersökte Sten-Åke Cederhök och så Thomas von Brömsen.

”Wake Me Up Before You Go-Go” har, vad jag minns, också förekommit tidigare i krysset. I dag hörde vi den på finska, men originalet (1984) gjordes av Wham!.

Från Wham! är steget långt till Ulf-Peder Olrog och Jeja Sundström – den senare hördes i dag i den förres ”Lördagskväll i paradiset”.

Veckans Evert Taube blev ”Nocturne”, även känd som ”Sov på min arm”. Mot bakgrund av det senare var det lite märkligt att det sovunderlag Eldeman sökte var en kudde.

Sov på min arm / Nocturne

Text och musik: Evert Taube, 1966

Sov på min arm! Natten gömmer
under sin vinge din blossande kind.
Lycklig och varm snart du drömmer
flyr mig i drömmen som våg flyr vind.
Fångas igen. Flämtar. Strider.
Vill inte. Vill. Och blir åter kysst.
Slumra min vän! Natten skrider.
Kärleken vaktar dig ömt och tyst.
Sov på min arm! Månens skära
lyftes ur lundarnas skugga skyggt,
och på din barm, o min kära,
täljer dess återglans timmarnas flykt.
Helig den frid hjärtat hyser
mitt i den virvlande blodströmmens larm!
Slut är din strid. Månen lyser.
Vårnattsvind svalkar dig. Sov på min arm.

Och visst har jag också allt av Gustaf Fröding, all hans poesi i en av bokhyllorna och en hel del tonsatt i skivhyllorna. Och givetvis har jag även ”Strövtåg i hembygden” med Mando Diao. Här om dan halvciterade jag förresten Fröding i rubriken till en av mina bloggtexter.

Visste ni förresten att vår son, Matti Dahl, ha spelat gitarr i en grupp som fick spela som förband under en turné med Mando Diao?

15 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Hej Enn!
  Brukar med glädje läsa din blogg,men idag tycker jag att ditt påhopp av David Lindgren
  var mycket lågt.
  Mvh
  Kerstin

  Comment by Kerstin — 2018 02 10 14:59 #

 2. Till Kerstin: Jag hade tänkt tvåla till honom redan när jag skrev om första deltävlingen av Mellon men ville då koncentrera mig på de eländiga bidragen.

  Men jag tyckte alltså förfärligt illa om hans sätt att sköta programledarskapet, och jag är inte beredd att ta tillbaka något.

  Comment by Enn Kokk — 2018 02 10 15:33 #

 3. Jag delar Kerstins uppfattning, på hoppet på David Lindgren var onödigt. Sjunger bra och klarar sig bra som programledare. Men hur bunden till dåligt manus
  han är vet jag inte.
  F.ö. heter Sten-Åke Cederhöök.

  Comment by Stig Hellberg — 2018 02 10 15:37 #

 4. David Lindgren är en av de bästa programledarna för mellon genom alla tider. Varför klagar du på honom?? Har du blivit gubb-grinig eller vad är frågan om? Mycket lågt av dig. Gapig är han definitivit inte iaf. Den som gapar högst är väl isf Fab-Fred. Den kan de ju ta bort.
  När det gäller D.L’s mello-bidrag tillhör de inte någon av mina favoriter, men helt klar så är David en riktigt bra artist och underhållare.

  Comment by Leif — 2018 02 10 15:53 #

 5. Till Stig Hellberg: Jag har ändrat min felskrivning – tack!

  Comment by Enn Kokk — 2018 02 10 16:22 #

 6. Vad menar du med att tvåla till?
  Det gör man inte genom att säga nedsättande saker om personen ifråga. Man kan komma med
  konstruktiv kritik och ej nedlåtande uttalanden.

  Comment by Kerstin — 2018 02 10 16:31 #

 7. Till Kerstin: Du har nog ingen aning om vad jag är kapabel till som polemiker. På den tiden då jag var chefredaktör för Aktuellt i politiken (s) skrev jag elaka kommentarer under vinjetten Korta meningar, och de hörde till det mest citerade på andra ledarsidor oberoende av respektive tidnings olika färg.

  Men för mig får du och andra ha åsikter som skiljer sig från mina. Också, som du ser, publicera dem på min blogg.

  Comment by Enn Kokk — 2018 02 10 17:36 #

 8. Jag håller med flera av kommentarerna här innan mig angående hur du beskriver David Lindgren. Att tvåla till någons insats kan göras briljant och med finess, men att kalla någon missfoster tycker jag inte tillhör den kategorin. Tycker för övrigt väldigt mycket om din blogg och läser den med stor behållning!

  Comment by Anna N — 2018 02 11 7:14 #

 9. Till Anna Nikula: Jag hade förhoppningar om att de som lägger upp Melodifestivalen och de som gör programmet skulle ha tagit till sig den kritik de har fått under senare år, inte bara av mig, Men icke. Undra då på att jag blev förbannad.

  Comment by Enn Kokk — 2018 02 11 10:41 #

 10. Hej Enn!
  Bättre att se på Kulturstudion som sänder parallellt med Mellon i SVT 2. Missade du den fantastiska uppsättningen av Carmen från Bregenz vid Bodensjön med den svenske tenoren Daniel Johansson som José ? Finns på SVT Play om du vill se i efterhand. Fantastisk scen och Carmen är ju operornas opera!

  Mvh
  Åsgerd Lerjefors

  Comment by Åsgerd Lerjefors — 2018 02 11 20:48 #

 11. Åsgerd Lerjefors: Jag är en varm vän av det slags musik du rekommenderar. Men jag har också föresatt mig att se Mello-uttagningarna och skriva om dem.

  Comment by Enn Kokk — 2018 02 11 22:46 #

 12. Allt av Fröding, då har du väl Sven-Ingvars i Frödingeland?
  Mycket välgjord med känsla! Om inte, skaffa o njut!
  Tycker nog förresten att din kommentar om David Lindgren var överilad. Tänk en gång till.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2018 02 11 23:02 #

 13. Till Gunnar Bergquist: Mina föräldrar – nu båda sen länge döda – hade skivor med Sven Ingvars, men inte just den du nämner. Och just Sven Ingvars hade också när de var som bäst en äkta känsla som jag tycker inte allmänt finns i dansbandsmusiken. Jag är numera i för dålig kondition för att dansa, men när jag förr gjorde det, föredrog jag till exempel swingpräglad dansmusik.

  Den här kärleken till David Lindgren förstår jag inte.

  Comment by Enn Kokk — 2018 02 12 0:38 #

 14. Att bruka ordet missfoster om någon trodde jag (och uppenbarligen en hel del andra) var under din värdighet. Att tro/tycka det betyder inte att man älskar David Lindgren. Det är väl snarare att ha respekt för en medmänniska som man inte känner.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2018 02 12 14:34 #

 15. Till Gunnar Bergquist: Jag har aldrig träffat Lindgren och har därför ingen berättigad uppfattning om honom som person. Blev bara fly förbannad över att även programledaren bidrog till att sänka programkvaliteten.

  Comment by Enn Kokk — 2018 02 12 17:06 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^