Suomi/Finland: Den sittande presidenten vann en förkrossande seger

29 januari 2018 17:08 | Politik | Kommentering avstängd

Presidentvalet i Finland avgjordes redan i första valomgången, söndagen den 28 januari.

Den sittande presidenten, Sauli Niinistö – tidigare företrädare för Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet) men numera partilös och i det aktuella valet uppbackad av ett valförbund – fick hela 62,7 procent av rösterna. Det här är främst effekten av att de flesta av dem som röstade, 69,9 procent av de röstberättigade, tycker att han har skött sitt ämbete väl och att också många som normalt röstar på andra partier än det Niinistö ursprungligen kommer från röstade på honom därför att de ansåg honom vara mest kompetent.

Tvåa kom Pekka Haavisto, Vihreä Liitto (Gröna förbundet), men han kom ändå inte upp i mer än 12,4 procent.

Trea, med 6,9 procent av de avgivna rösterna, kom Laura Huhtasaari, som hade nominerats av Perussuomalaiset (Sannfinländarna).

Intressant var också att Paavo Väyrynen, förr centerledare och minister i ett stort antal regeringar men nu stödd av ett valförbund, fick 6,2 procent av rösterna.

Det här bidrog säkert till att Matti Vanhanen, den officiella kandidaten för Suomen Keskusta (Centerpartiet), normalt ett av Finlands stora partier, bara stöddes av 4,1 procent av de röstande.

Därmed klådde han ändå Tuula Haatainen, som hade nominerats av ett av Finlands normalt stora partier, Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokratiska partiet). Haatainen lyckades bara få ihop 3,3 procent av rösterna. Jag har redan sett tecken på att det här usla resultatet för den socialdemokratiska kandidaten kan utlösa en självrannsakande debatt inom partiet.

Med knapp nöd klådde hon därmed Merja Kyllönen, som stöddes av Vasemistoliitto (Vänsterförbundet). Hon samlade 3,0 procent av rösterna.

Lägst stöd, 1,5 procent, fick Svenska Folkpartiets kandidat Nils Torvalds. Till det bidrog säkert att över 60 procent av dem som röstade på det svenskspråkiga Åland valde att rösta på Sauli Niinistö.

Nå, de finländska presidentvalen är alltså mer personval än partival, detta trots att presidenten i Finland har ett faktiskt inflytande över utrikes- och säkerhetspolitiken. Men också i dessa frågor tycker finländarna uppenbarligen att Niinistö har skött sig.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^