Melodikrysset nummer 3 2018

20 januari 2018 13:33 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Ur dagboken | 5 kommentarer

I dag inledde Anders Eldeman med att spela ”Badinerie” av Johann Sebastian Bach, kanske för att vi som också vill höra klassisk musik i krysset skulle bli nöjda. Det blev en mycket fartfylld version, exekverad av BAO. Och det lät bra!

Senare i krysset återvände han till BAO: Vi fick, fast spelad i en annan version, deras och Helen Sjöholms ”Du är min man”. Fast den ingick i en dubbelfråga, vars andra del var ”Allt som jag känner”, också den i instrumentalversion men annars känd med sång av Tone Norum och Eldemans speciella favorit Tommy Nilsson.

Senare spelade Eldeman, kanske som en förstärkning, även ”This Charming Man” med The Smiths.

Vi fick vidare höra en instrumentalversion av ”Drömmen om Elin”, en gång i världen komponerad av Calle Jularbo. Fast den har senare också spelats in av BAO.

Med Elin är vi ju också inne på tjejspåret, och det fanns också i krysset.

Vi fick till exempel höra Charles Aznavour i ”She” (”Tous les visages de l’amour”).

En lite mindre tjej figurerar i ”Vart ska du , min lilla flicka?”. Den fick sin musik av Alice Tegnér, men jag kan aldrig få Povel Ramels variant ur huvudet, den där han sjunger ”Får jag följa med, får jag följa med? Ja, om du betalar”.

Sten & Stanley var ju länge stjärnor på den svenska dansbandshimlen. Deras ”Klättra upp för stegen” hade dock amerikansk förlaga, insjungen av bland andra Dolly Parton: ”Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Trea”. Originalet handlade alltså bland annat om en ek.

Sven-Ingvars har gjort en känd dansbandsversion av Gustaf Frödings ”E fin vise”, men i dag hade Eldeman rotat fram en värre variant spelad av The Spacemen.

Monica Zetterlund misslyckades nästan aldrig, så inte heller när hon sjöng in en svensk version, ”Höst” med text av Lars Nordlander, av Hoagy Carmichaels succé från 1927, ”Stardust”. (Det här är ingen tvåordstitel – så varför finns det i krysset ett – mellan star och dust?) På tal om Carmichael – min hustru gillar honom sen unga år och har, med hjälp av en bekant med kontakter i skivbranschen, lyckats få tag på en åt henne specialpressad platta med ”The Old Piano Roll Blues”, spelad av Carmichael.

Ira och George Gershwin skrev ”Nice Work If You Can Get It”, och den fanns med i en av Fred Astaires tidiga filmer, ”A Damsel In Distress”, på svenska ”En flicka i knipa”. Långt senare sjöng också Sting (Gordon Mathew Thomas Sumner för att vara mer exakt) in den. Jag gillar alla nämnda.

Och jag gillar Idde Schulz och ”Fiskarna i haven” också, fast den är gjord så sent som 1995.

All tysk musik är förvisso inte bra, men eftersom vi började med Bach, avslutar jag med Modern Talking och ”Brother Louie”, som faktiskt är hörvärd den med. Fast för mig får tyskar också gärna sjunga på tyska.

5 kommentarer

 1. Lite lagom svårt idag, men google är ju alltid en hjälp. Fred Astair lär ju ha varit en duktig dansare, men hans partner Ginger Rogers var väl ännu bättre. Hon dansade ju samma steg, men baklänges och dessutom i högklackat!?!

  Comment by Claes Kamborn — 2018 01 20 14:01 #

 2. Till Claes Kamborn: Båda var mycket skickliga dansare, och jag såg dem redan i unga år gärna tillsammans på film.

  Någon av bröderna Nordin, som vi bodde hos i Juniskär söder om Sundsvall, hade ett stort samlaralbum, kallat ”Filmens stjärnor”, och där fanns hon med – blev en av mina pojkårs tidiga förälskelser.

  Comment by Enn Kokk — 2018 01 20 14:37 #

 3. Hej Enn, betr L12 så påpekade Eldeman att det fanns ett bindestreck för att svaret skulle skrivas i två ord! Stardust är ju självklart ett ord även om Eldeman påstår något annat, men särskrivningar förekommer tyvärr alldeles för ofta i tidningar mm.
  Hälsn LO från ett snöigt! Göteborg

  Comment by LO - Göteborg — 2018 01 20 15:11 #

 4. Till LO: Till LO: För mig är det där bindestrecket ändå helt obegripligt. ”Stardust” är ju en mycket känd låt, och det skrivs alltid som ett ord.

  Comment by Enn Kokk — 2018 01 20 15:47 #

 5. Hej Enn, jag har skrivit till Melodikrysset ang ovanst så får vi väl höra om Eldeman kommenterar detta nästa lördag. Hälsn LO

  Comment by LO - Göteborg — 2018 01 21 12:21 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^