Storstrejken 1909

18 augusti 2009 16:51 | Musik, Politik | 6 kommentarer

Det finns i dag inga rörelseägda förlag, som kunde vårda sig om arbetarrörelsens historia och ideologiska utveckling. Tidens förlag och Prisma sålde socialdemokratiska partiet till KF, och båda förlagen, Tidens förlag efter att under senare år ha reducerats till ett renodlat ungdomsbokförlag, håller nu på att uppgå i Norstedts.

Det fanns förr dessutom fristående förlag, som drevs av rörelsemänniskor, till exempel Hans Hastes Pogo, som gav ut både böcker och skivor. Vän av ordning kan ju genmäla, att sådant finns även i dag; Atlas är ett exempel. Atlas har en i många avseenden intressant utgivning, men denna är inte, som en gång Pogos, knuten till just arbetarrörelsens historia, gärna då i dokumentär form.

Jag ska ge ett exempel på böcker som gavs ut på Pogo – från 1979 då det var sjuttio år sedan storstrejken 1909. Följande publicerade jag i Aktuellt i politiken (s) nummer 16 1979 (13 september):

Storstrejken

På jubileums-LPn ”Till seger” (för sentida läsare: ljudupptagningar med arbetarrörelsens legendarer, tidstypisk musik och med Gunnar Sträng som sammanhållande berättare, utgiven av Socialdemokraterna till partiets 90-årsjubileum 1979 på rörelseägda skivbolaget a disc; redaktörer och ansvariga för det tidstypiska musikurvalet var jag och Leif Karlsson) återges ett samtal mellan Charles Lindley och Alfons Holm om storstrejken 1909. Det är inte bara partiet som fyller 90 år 1979 – det är också 70 år sen storstrejken.

Till minnet av storstrejken, ”de korslagda armarnas revolution”, har Hans Haste gett ut skriften ”Dokument från storstrejken 1909” (Pogo press) med inledning av förre LO-ordföranden Axel Strand (som dock bara var 16 år när storstrejken bröt ut). Haste tecknar bakgrunden till strejken och skriver dess historia, i vissa stycken dag för dag men ändå kort och överskådligt. Resten av boken består av autentiska dokument: SAFs meddelande om storlockout, LOs svar (storstrejk), anvisningar om hur arbetarna skulle uppträda, vädjan om ekonomiskt stöd, utgivningen av strejktidningen Svaret och så vidare.

Skriften avslutas med att kungen i en skrivelse tackar militären.

* * *

I år är det 100 år sedan storstrejken. Hur får medlemmarna i dagens arbetarrörelse – den fackliga så väl som den politiska – i dag veta något om avgörande händelser och vägval i rörelsens egen historia?

6 kommentarer

 1. Hej Enn!
  Den 27 augusti kl 18.00 på ABF-huset, Sveavägen Stockholm håller jag en föreläsning om Storstrejken under rubriken Konflikten som förändrade framtiden. Så vitt jag vet är jag den ende inom röreslen som har en föreläsning som går att boka om detta trots att Storstrejken är en av de viktigaste händelserna i arbetarrörelsens och i Sveriges moderna historia.
  Mer information finns på http://www.ordochkultur.se .
  Mvh/Ingemar E. L.

  Comment by Ingemar E. L. Göransson — 2009 08 18 17:53 #

 2. Till Ingemar E L Göransson: Utmärkt! Hoppas du får stor publik.

  Också jag håller ibland föredrag om arbetarrörelsens historia. I dag fick jag till exempel en förfrågan från Knivsta arbetarekommun, som ville att jag skulle berätta om arbetarrörelsens Sverige under de 80 år arbetarekommunen har funnits. Jag tackade ja.

  Såna som du och jag vet var vi ska hitta fakta; för egen del har jag också mängder av arbetarrörelselitteratur i mitt eget privata bibliotek. Men var ska de unga inom till exempel SSU, som ju med den nyligen avslutade kongressen helt uppenbart har tagit ett kliv åt vänster, hitta litteratur om rörelsens historia och ideologi?

  Comment by Enn Kokk — 2009 08 18 18:11 #

 3. Blygsamt vill jag påminna om Vetandets värld i Sveriges radios P 1 den 4 augusti, på hundraårsdagen av storstrejkens utbrott. Två förnämliga kännare av arbetarrörelsens historia, Lars Ilshammar och Roger Johansson, intervjuades av mig. De skrev senare under veckan egna artiklar i Aftonbladet respektive Sydsvenskan. Detta skedde på kultursidorna. På nyhetssidorna där rapporteringen så ofta hakas upp just på jubiléer (denna vår har vi fått läsa spaltkilometer om ayatollornas revolution i Iran som fyllt 30 år utan att någon historisk bakgrund egentligen getts) kunde storstrejken gott ha fått utrymme – men icke. Från LO inte ett pip.

  Comment by Björn Kumm — 2009 08 19 9:01 #

 4. Till Enn. Här nedan en notis från TT/Spektra. För övrigt är det ju ett annat strejkjubileum i år också, Sundsvallsstrejken 1879. Kanske har du läst Vibeke Olssons nyutkomna Sågverksungen (Libris). Den skildrar konflikten så att säga inifrån och utspelar sig i din barndoms nära grannskap, Svartvik. Kanske lite för mycket ungdomsroman (så är den också tänkt), men värd att läsa.
  ooo
  Stockholm/TT Spektra
  Det har gått 100 år sedan den största strejken i Sveriges historia bröt ut. 1909 blev 80 000 arbetare lockoutade. Ännu fler, 220 000, hade gått ut i strejk. Då, liksom nu, rådde djup lågkonjunktur.

  Arbetets museum i Norrköping uppmärksammar strejken med en utställning som fokuserar på händelserna i just Norrköping vars andel strejkande arbetare var högre än riksgenomsnittet.

  Utställningen ”Storstrejken 1909″ visas den 25 augusti till den 25 november.

  Comment by HO — 2009 08 19 10:54 #

 5. Till Björn Kumm: Ibland känner jag förtvivlan inför den historielöshet som präglar dagens arbetarrörelse. Hela idén om en radikal, på djupet samhällsförändrande reformism förlorar ju sin udd och sin mening, om dagens verksamma generation och den kommande unga inte fortlöpande får kunskap både om arbetarrörelsens klassiska mål och de händelser som, på gott och ont, ledde till kursändringar.

  Comment by Enn Kokk — 2009 08 19 11:59 #

 6. Till Hans O Alfredsson: Jag har noterat att Vibeke Olssons bok har kommit ut men jag har den inte och har inte läst den. Naturligtvis har jag läst andra böcker om sundsvallsstrejken, men kanske skulle jag skaffa även den här.

  Comment by Enn Kokk — 2009 08 19 12:02 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^