Bra med fler serier i Aftonbladet, men det går att göra mycket mera

8 januari 2018 23:02 | Media, Serier | 8 kommentarer

Karl-Erik Lindkvist vidarebef0rdrade, när jag skrev om serierna i Aftonbladet, ett hoppingivande meddelande från Mikael TegebjerBulls: Aftonbladet skulle fortsätta att i Kryssbladet införa ett helt uppslag med serier och skämtteckningar, och det skedde mycket riktigt på trettondagen.

Får detta en fortsättning blir Aftonbladet när det gäller serier mycket bättre, inget tvivel om den saken. Men jag ser problem även med den här modellen, även om flera av serierna plus ”Bizarro” är värda kontinuerlig publicering.

Att få ihop två sidor serier med gemensamt tema – jul, nyår och vinter (trettonhelg) – går ju, men bortsett från påsk och några helgdagar till går det inte att hitta givna temata för två helsidor serier.

Och i övrigt finns det ju inget givet skäl för att publicera just de valda serierna, så då ställs man inför det vanliga urvalsproblemet, att försöka hitta serier som passar olika åldrar och smaker och täcker olika seriegenrer, i det senare fallet alltså inte bara humorserier utan också till exempel äventyrsserier i olika genrer och publicerade som fortsättningsserier.

I det här fallet måste tidningen ha en egen serieälskande ansvarig, någon som kan och själv gillar olika seriegenrer och mixar serier från olika syndikat, kanske rent av vågar beställa egna, helt unika serier.

8 kommentarer

 1. Nu är ju bara frågan ….vem läser kvällstidningar?

  Comment by Urban Sjölander — 2018 01 09 19:40 #

 2. Till Urban Sjölander: Åtminstone jag, fortfarande. Jag har gjort det ända sen jag sommaren mellan femman och sexan var på skolresa till Stockholm och där intervjuades, med foto och allt, av AT (Afton-Tidningen) för baksidesspalten ”Vi tre på baksidan”, föregångaren till ”Vi 5″ i Aftonbladet. Sen köpte jag träget AT i Nilssons kiosk i Juniskär.

  Ett av problemen i dag är att det nästan inte längre finns kvar några kiosker i den gamla meningen. Och finns de kvar, har de omvandlats till snabbmatställen. Man måste bo i närheten av någon större livsmedelsbutik eller möjligen mack för att kunna köpa kvällstidningar, men mackarna säljer inte morgontidningar och spelbutiker och liknande har morgontidningar i begränsad utsträckning.

  I takt med att folk allt mer nöjer sig med att läsa de delar av tidningarna som läggs ut på nätet har upplagorna på papperstidningarna sjunkit över lag. Kanske borde tidningarna göra som nu UNT, ta betalt för att läsa dem på nätet. Jag läste just i UNT att tidningen genom att blockera all gratisläsning för första gången på länge har lyckats öka sin upplaga.

  Comment by Enn Kokk — 2018 01 09 20:33 #

 3. De flesta dagstidningar har en läsmöjlighet på nätet dock sällan fördjupning som kostar en sorts prenumeration.
  Att Unt lyckats få fler prenumeranter torde vara att man har en mycket flexibel prisnivå beroende på säljarens ”åtkomst” till sin kund. Vi har Unt så billigt att det inte ens är 1/3 del av vad man säger sig ta betalt för en årsprenumeration. Man gör allt för att stimulera TS statistiken!

  Comment by Urban Sjölander — 2018 01 10 11:19 #

 4. Till Urban Sjölander: Vi betalar fullt pris för en årsprenumeration och läser UNT egentligen bara som papperstidning. Det senare betyder att vi inte ens läser nätversionen papperstidningslösa dagar.

  Comment by Enn Kokk — 2018 01 10 14:07 #

 5. Jag läser ALDRIG nättidning och jag kan enkelt notera att det är en cirkus med ett tidningsabonnemangs kostnad.
  Det går att accordera rejält!!
  Vi betalar för 6 månader 1000 kr sedan dyker det säkert upp ett erbjudande när man hoppar av….sånt är det med den fria prissättningen. Gick senast nu för en stund sedan igenom elavtalen och då kan vi snacka om prisskillnader i Sverige. Nät avgiften i Sollefteå kommun är mer än dubbelt så dyr som i uppsala och det syns verkligen på fakturorna från fritidshuset och lägenheten här hemma i Uppsala. Eon har mer än höjt elnätavgiften med 125% de senaste 3 åren i Sollefteå. Nä det är dags att släppa nätet fritt också för den situation som råder idag är ohemul. V betalar för ett tomt hus med lätt stödel ca 250 kwh, lika mycket som en lägenhet i Uppsala som vi har el på dagligen med de flesta lamporna på.

  Comment by Urban Sjölander — 2018 01 10 19:09 #

 6. Till Urban Sjölander: Ja, inte har konkurrerande eloperatörer gjort det billigare för oss elabonnenter.

  Comment by Enn Kokk — 2018 01 10 21:26 #

 7. Då kan man undra varför våra politiker släpper igenom dylik konkurrens? Ideologier? Nä enbart dumhet!

  Comment by Urban Sjölander — 2018 01 12 11:49 #

 8. Till Urban Sjölander: Nu finns det ju, om man jämför partierna, lite olika lust att utsätta sådant som förr var offentlig monopol för konkurrens. Mitt eget parti har gått alldeles för långt åt det hållet, om man jämför med till exempel Palme-eran. Men en viss uppstramning, om än inte tillräcklig, har också förmärkts under senare tid.

  Comment by Enn Kokk — 2018 01 12 12:49 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^