Varför satsar inte Aftonbladet på serier?

31 december 2017 15:09 | Media, Serier | 8 kommentarer

Jag var i rätt ålder under 1940- och 1950-talens serieboom – läste alla serier i alla dags- och veckotidningar jag kom åt och köpte också praktiskt taget alla av de då oerhört många serietidningar som kom ut. Jag finansierade det här genom insamling av tomflaskor och skrot, försäljning av jultidningar och, under realskoletiden, genom att använda lunchpengarna till serietidningar i stället för lunch.

När jag sen fick barn, köpte jag en mycket stor mängd serietidningar och seriealbum åt dem, och näst yngsta barnbarnet fick i år i julklapp sin andra helårsprenumeration på ”Bamse”.

Men jag är ju inte blind. Serietidningsutbudet hos Pressbyrån och på Coop har krympt till en slatt av vad det en gång var. De minskade upplagorna på de serietidningar som finns kvar har sen lett till att de tidningar som finns kvar numera relativt sett kostar mer än de gjorde förr i världen, vilket väl bidrar till den nedåtgående trenden.

Flera saker har bidragit till det här, men helt säkert är datorer och dataspel en viktig del av förklaringen.

Men helt säkert bidrar också tryckta media – dagstidningar, veckotidningar och magasin – till den här utvecklingen. Ibland tror jag att de som i dag sitter i beslutsfunktioner där aldrig själva har läst serier.

Expressen saknar helt seriesida (vilket starkt bidrar till att jag nästan aldrig köper den). Dess större konkurrent Aftonbladet publicerar på det som en gång i världen var en utmärkt seriesida två (2) serier. Dagens Nyheter innehåller på vardagarna två serier, en placerad på Namn och Nytt och en på sidan 2 i kulturdelen – dock har man på söndagarna en hel sida serier.

Den av stockholmstidningarna som fortfarande har åtminstone en halv daglig seriesida är Svenska Dagbladet. Den är betydligt bättre än tidningens ledarsida, och bland SvDs serier finns det övriga nämnda tidningar saknar, en klassisk fortsättnings- och äventyrsserie, Fantomen.

En gång i världen hade alla tidningar inte bara seriesidor, utan dessa rymde också typ vildavästernserier, deckarserier, djungelserier och rymdserier. Varje dag måste man läsa seriesidan för att få fortsättningen.

Aftonbladet har nu två storhelger (jul och nyår) i rad överraskat läsarna med ett helt uppslag serier, Julserier respektive Nyårsserier – de här etiketterna syftar inte bara på publiceringsdag utan också på de valda seriernas tema/röda tråd.

Nu tycker jag i och för sig inte att urvalet av serier och cartoons allt igenom är bra. Bland publicerade cartoons (skämtteckningar) håller egentligen bara Dan PirerosBizarro” måttet.

Också bland övriga serier hittar man floppar men också skapelser som håller för daglig publicering. Norskan Lise MyhresNemi” brukar jag läsa i serietidningen med samma namn. Jonas DanellsHerman Hedning” går också an, möjligen också Tony CronstamsElvis” och Torbjørn LiensKollektivet”.

Men två av de tre bästa serierna är redan upptagna – att de tillfälligt får publiceras i Aftonbladet torde ha som bakgrund att de normalt publiceras i en tidning i samma koncern, Svenska Dagbladet. Jag talar om Rick Kirkmans och Jerry ScottsBaby Blues” och Niklas ErikssonsCarpe diem”.

Hälge”, skapad av den nu döde Lars Mortimer, i dag tecknad av Alan Kamleniarczyk, förekommer redan i Aftonbladet, men här har man valt att publicera en trestripsvariant.

Jag skulle bli hellycklig, om Aftonbladet återgick till att dagligen publicera en helsida med serier, och ännu lyckligare skulle jag bli, om det blev två dagliga seriesidor, till exempel en med humorserier och en med äventyrs/fortsättningsserier.

Aftonbladet får gärna också börja återpublicera Marten ToondersTom Puss”, från början till slut och sen om och om igen i evighet. Gärna också Jan LööfsFelix”, som numera finns i färg.

Det vore ett dubbelt slag på käften på Dagens Nyheter, som förr mycket länge pulicerade de här serierna.

8 kommentarer

 1. Finns det papper nog? Ett par sidor i varje nummer går ju åt till Zlatan?

  Comment by Anders Hjertén — 2018 01 01 9:54 #

 2. Till Anders Hjertén: Nu har ju olika grupper av läsare olika preferenser – själv förpassar jag sportbilagan i Aftonbladet oläst till återvinningskassen för gamla tidningar.

  Förr i världen, inte bara när Aftonbladet trycktes i större format (Berliner), hade tidningen minst en helsida serier varje dag. Och serierna var av olika slag och lästes sannolikt i olika utsträckning av olika grupper av läsare.

  Comment by Enn Kokk — 2018 01 01 13:56 #

 3. Tom Puss! Den måste vara den bäst tecknade serien, alla kategorier.

  Comment by Åke F — 2018 01 02 13:30 #

 4. Till Åke F: En av de mest vältecknade är den utan tvivel.

  Comment by Enn Kokk — 2018 01 02 16:51 #

 5. Någon som minns vilka serier Aftonbladet hade i slutet av fyrtiotalet och under femtiotalet?
  Tror att det var minst 9-10 st.
  Men vilka var det?

  Comment by Mario Matteoni — 2018 01 03 20:20 #

 6. Till Mario Matteoni: Seriewikin har en lång förteckning över serier som har gått i Aftonbladet, och ändå tror jag att även den listan har en del luckor. Visst gick väl ”Dickie Dare” av Milton Caniff där? Eller var det i AT?

  Aftonbladet hade på den gamla goda tiden mängder av serier, bland andra några av Walt Disneys och så ”Blondie”, men ur uppräkningen i Seriewikin, som tyvärr saknar uppgifter om publiceringsperiod i just AB, hämtar jag följande pärlor:

  ”Annika” (”Little Annie Rooney” av Ed Verdier och Brandon Walsh), en serie om en föräldralös flicka och hennes hund
  ”Jycken” av Christina Alvner och Arne Höök (”Jycken” var Aftonbladets symbol)
  ”Läderlappen” (”Batman” av Bob Kane och Bill Finger) är den bland ABs superhjälteserier jag främst vill nämna
  Två familjerelationsserier med mycket olika ton:
  ”Poeten och Lillemor” av Jørgen Mogensen
  ”Tuffa Viktor” (”Andy Capp”) av Reg Smith
  Och så vill jag förstås nämna
  ”Ratte”, skapad och tecknad 1978-1985 av Magnus Knutsson och Ulf Jansson. Det är en suverän serie, verkligen inte sagt för att jag i ett par avsnitt av den förekommer som Uno Smock, redaktör för Slipsarbetarförbundets tidskrift Kravatt i politiken.

  Comment by Enn Kokk — 2018 01 03 23:27 #

 7. Hej Enn!
  Det finns kanske hopp eftersom redaktör Mikael Tegebjer på Bull’s idag låter meddela detta:

  ”I morgon, lördag 6/1, är det dags igen:

  16 serier/skämtbilder 3 lördagar i rad! ….

  16 serier och skämtbilder totalt, alltså. Framförallt nordiska serier/skämtbilder, men också amerikanska, australiensiska och tyska:
  Baby blues av Jerry Scott och Richard Kirkman; Belzebubs av JP Ahonen; Bizarro av Dan Piraro; Bärsärk av Tony Zuvela;
  Bästis av Kenneth Larsen; Carpe diem av Niklas Eriksson; Dustin av Steve Kelley och Jeff Parker; Elvis av Tony Cronstam; Ett päron till morsa av Teresa Tingbrand; Fenor av
  Ralph Ruthe; Herman Hedning av Jonas Darnell; Hälge av Lars Mortimer och Alan Kamieniarczyk; Kollektivet av Torbjørn Lien; Nemi av Lise Myhre; Plåstra av Malin Svedjeholm och Uppkast av Lars Lauvik.

  Några serier presenterar helt eller en del nytt material: Belzebubs, Elvis och Hälge.
  Undertecknad passar här på att tacka alla som hjälpt till med det där lilla extra.
  Köp gärna Aftonbladet de här dagarna. Varje exemplar räknas! Mejla dem och tala om hur kul det här initiativet är.

  Sprid ordet!”

  Comment by K-E Lindkvist — 2018 01 05 12:22 #

 8. Tack för ditt svar!

  Comment by Mario Matteoni — 2018 01 06 9:13 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^