Melodikrysset nummer 51 2017

23 december 2017 13:40 | Barnkultur, Film, Handel, Mat & dryck, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 7 kommentarer

Jag hör till den gamla stammen, den som av princip inte använder kontokort och aldrig handlar på nätet. Och trots mina åtti år har jag i omgångar lyckats köpa alla julklappar till Birgitta, barn och barnbarn. Till helgens familjekalas har jag kokat årets estniska julsylta. Men i går, när jag inför den beställda julstädningen hade använt praktiskt taget hela natten – jag gick och la mig halv sex på morgonen – till att slå in alla julpaket, tog orken slut. Jag klarade att tillsammans med hustrun gå upp till Torbjörns torg och köpa julgran, men när vi hade ställt den på balkongen, klarade jag inte mer. Jo, jag klarade att laga lunch också, men sen erbjöd sig Birgitta, som skulle åka till Coop och handla, att köpa även det jag ville laga till middag, och jag tog tacksamt emot erbjudandet.

Änglar, finns dom? Jo, jag känner en, och hon heter Birgitta.

När hon gav sig i väg till Coop, la jag mig på sängen och somnade, sov djupt mitt på eftermiddagen.

Det blev inte vansinnigt sent i går kväll, så jag har sovit tillräckligt inför Melodikrysset, i dag, dan före julafton, med 100 procent julmusik.

I dag spelade Anders Eldeman bara julanknuten musik i krysset.

Och inte nog med det: Några av oss som regelbundet löser Melodikrysset och skriver om det på våra bloggar fick lyssna på musik som nästan kändes som personliga hälsningar.

Vonkis, som alltid vill ha med Py Bäckman i Melodikrysset, fick sin önskan uppfylld: ”Julen är på väg” spelades.

Och Kyrkoherden bör väl också vara nöjd: Eldeman spelade ”Det är en ros utsprungen”, en också enligt mig, en gammal ateist, mycket vacker julpsalm med rötter redan i det sena 1500-talets Tyskland.

Enn Kokk känner sig hedrad av att årets julkryss inleddes med ett verk av två kockar, Werner & Werner, det vill säga Åke Cato och Sven Melander, ”Vår julskinka har rymt” från 1998, i dag dock i en version med Black Jack. Åke Cato hade jag kontakt med tills han dog – vi hade länk till varandras bloggar, och Åke rådfrågade mig ibland i musikfrågor.

Och för att fortsätta med personliga länkar: Sofia Karlsson har jag inte bara på skivor (i flera fall signerade av henne själv) – jag har också träffat henne inte bara i samband med konserter och i hennes föräldrahem – jag var en gång i världen arbetskamrat på Socialdemokratiska partistyrelsen med hennes far, Leif Karlsson. I dag hörde vi hennes i ”Julvisa i finnmarken” med text av Dan Andersson. En Dan Andersson-sångbok utgavs förresten av pocketförlaget Prisma i samma serie som mina båda sångböcker ”Upp till kamp!” och ”Joe Hills sånger”.

Det finns annars mängder av julsånger och julpsalmer som hör hemma i den klassiska julrepertoaren.

Ett exempel är ”Jul, jul, strålande jul”. Den sjöngs i dag av Loa Falkman. Text och musik skrevs 1921 av Gustaf Nordqvist och Edvard Evers.

Johann Sebastian Bach skrev ”Juloratoriet”, ur vilket jag tror att den musik som avslutade dagens kryss var hämtad.

Wham! förknippar vi inte på samma sätt med just julmusik, men 1984 spelade de in ”Last Christmas I Gave You My Heart” som ju faktiskt har julanknytning.

Och så spelade Eldeman ”Have Yourself a Merry Little Christmas” med Melanie Marshall och med John Anderson på oboe.

UNICEF-ambassadören Robbie Williams hördes i ”Walk This Sleigh”.

Och så hörde vi Bob Geldof i ”Do They Know It’s Christmas”.

Själv tycker jag inte att någon av de senast nämnda låtarna förtjänar en plats i den klassiska julrepertoaren.

”Driving Home For Christmas” med Chris Rea 1986 håller bättre.

”Ser du stjärnan i det blå” vill jag evigt höra i julaftonens disneykavalkad – den förekom ursprungligen i filmen ”Pinocchio” (1940). Den version vi hörde i dag är OK men saknar den där magin.

Och så slutar vi med ”Rudolph the Red-Nosed Reindeer”, på svenska ”Rudolf med röda mulen”. Den sjöngs in av Alice Babs 1951, och även om det finns många andra och senare inspelningar, håller jag fortfarande hennes för att vara den bästa.

Må granens toppstjärna lysa över er, och må ni inte bli röda om mulen! En hjärtans god jul på er, allihop!

7 kommentarer

 1. Jag har letat på bloggen men inte funnit svar på varför du inte gillar kreditkort. Är lite nyfiken eftersom jag jobbar på Australiens riksbank (Reserve Bank of Australia) i Sydney där vi ofta mäter preferenser vad gäller betalningar. Jag har själv en viss förkärlek för sedlar, inte minst då vi på banken har en egen kassa där vi mot konto kan ta ut nytryckta sedlar för att t ex ge bort till barnen på högtidsdagar och som nu i juletider.

  Kan du vänligen utveckla?

  God Jul önskar jag från Sydney!

  /Erik

  Comment by Erik F — 2017 12 23 14:36 #

 2. Hej Enn, tack för årets kåserier om Melodikrysset och allt annat läsvärt förstås.
  God Jul från ett milt och totalt snöfritt Göteborg
  (termometern visar just nu +9,3!!)

  Comment by LO - Göteborg — 2017 12 23 14:52 #

 3. Tack för i år och jag och min särbo Ralf önskar dig och din familj en riktigt fin och god jul!

  Comment by Susanne Norman — 2017 12 23 14:54 #

 4. Till Susanne Norman och LO: God jul även till er!

  Comment by Enn Kokk — 2017 12 23 15:10 #

 5. Till Erik F: Jag har i mitt förutvarande jobb, bland annat som Socialdemokraternas nordiske och baltiske sekreterare, där jag hade oerhört många resdagar varje arbetsår, haft bankkort och då skött det utan någon som helst anmärkning, så jag skulle – lätt som en plätt – kunna få ett kort men har helt enkelt inte velat ha något.

  Det finns flera skäl till detta. Ett, men ändå inte det viktigaste, är att kort kopieras, bankomater riggas för att mjölka kontonummer och annat liknande. Mest är det här en solidaritetshandling gent emot äldre och andra svaga grupper som har svårigheter med själva tekniken. Samhället får helt enkelt inte göras så komplicerat, att relativt stora grupper måste få hjälp för att klara sig i ganska normalt samhällsliv.

  Comment by Enn Kokk — 2017 12 23 15:26 #

 6. God Jul & Gott Nytt År till dig, din familj och alla krysslösare i Sverige och utomlands!
  (”Walk This Sleigh” heter Robbie Williams’ låt.)

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2017 12 23 21:39 #

 7. Till Stefan H: Du känns vid det här laget som en gammal vän fast vi veterligen aldrig har träffats. God jul även till dig!

  Comment by Enn Kokk — 2017 12 24 1:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^