Suomi/Finland: Sittande presidenten ser ut att vinna också nästa presidentval

19 december 2017 16:34 | Politik | Kommentering avstängd

Presidentval genomförs i Finloand i början av nästa år (2018), med en första omgång den 28 januari. Men det är inte säkert att det behövs någon andra omgång.

Vore det val i dag, skulle den sittande presidenten, Sauli Niinistö, nämligen få hela 70 procent av rösterna, detta enligt en färsk undersökning gjord för Helsingin Sanomat.

Tvåa i den här mätningen är Vihreä Liitos (Gröna förbundets) kandidat Pekka Haavisto, men det är bara 11 procent som tänker rösta på honom.

På delad tredjeplats, med tre procent var, ligger Laura Huhtasaari, Perussuomalaiset (Sannfinländarna), och nykomlingen i det här valet men inte i politiken Paavo Väyrönen, tidigare ledare för Suomen Keskusta (Centerpartiet) men nu uppbackad av en valmansförening.

Två procent var får Tuula Haatainen, Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokratiska partiet), Merja Kyllönen, Vasemistoliitto (Vänsterförbundet) och Matti Vanhanen, Suomen Keskusta(Centerpartiet).

Stödet för Nils Torvalds, Svenska Folkpartiet, är mindre än en procent.

Nu ska de här sympatitalen inte ses i normala partipolitiska termer. Finländska presidentval är i mycket hög grad personval, och den valda presidenten lämnar sitt gamla politiska parti. Sköter han/hon sedan sitt ämbete väl, brukar då medborgarna också i mycket stor utsträckning ställa sig bakom honom eller henne, vilket betyder att presidenten har stor chans att bli omvald.

1.000 finländare i åldern 18-79 år har tillfrågats i den här undersökningen, beställd av Helsingin Sanomat.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^