Vin & Sprit bör importera georgiskt vin

15 oktober 2006 17:08 | Mat & dryck, Politik | 3 kommentarer

I Dagens Nyheter finns i dag (15 oktober 2006) en larmartikel med rubriken ”Rysk frost slår hårt mot georgiska viner”. Den handlar om hur Putins Ryssland genom ekonomiska sanktioner försöker strypa det sturiga Georgien. En av metoderna är att strypa vinimporten från Georgien, en gång Sovjetunionens vinkällare.

Jag minns själv, från mina tidiga besök i Estland, att de viner och den konjak som fanns att köpa kom från de kaukasiska republikerna plus Moldavien. Kvaliteten var mycket blandad, vilket torde ha att göra mer med femårsplanernas massproduktion än med kunskapen om vintillverkning. Vin har tillverkats i Georgien under 8000 år! Och i Georgien finns druvsorter som är helt unika för detta land: Saperavie, Rkatsiteli och Mtsvane.

Under självständighetstiden har kvaliteten i vintillverkningen förbättrats. Export förekommer numera till både USA och delar av Västeuropa. Men Ryssland är den största köparen av georgiska viner, och importförbudet slår följaktligen mycket hårt mot den georgiska vinindustrin.

Skulle inte (än så länge) statliga Vin & Sprit kunna göra en insats för det hårt trängda Georgien genom att börja importera några av de bästa georgiska vinerna? Det skulle säkert gå att sälja hyggligt stora kvantiteter på V & S´ hemmamarknader, de nordiska länderna plus Estland och Polen, länder där man har tillverkning och/eller egen försäljningsorganisation. Går det bra, kunde ju det av V & S delägda Maxxium också börja sälja georgiska viner i resten av världen.

Om inte V & S för något år sen hade fattat ett par så enfaldiga beslut – att bolaget inte ska ägna sig åt vintillverkning och att, som en följd av detta, sälja vingården Rabiega i Provence – skulle jag dessutom också förorda, att V & S köpte och utvecklade ett antal vingårdar i Georgien.

Men sprittillverkning ligger ju fortfarande inom ramen för det V & S ska ägna sig åt. Så köp då åtminstone någon stor och bra georgisk konjakstillverkare och sälj konjaken – eller vad den nu får lov att heta för fransmännen – genom de kanaler jag redan har nämnt.

3 kommentarer

 1. Den rysk-georgiska konflikten är ytterst sparsamt rapporterad i svenska media. Vinbojkotten (för det är vad det handlar om) började i våras. Under förra vintern så hade även Georgien och Ryssland en konflikt om gasleveranser, som bland annat ledde till att båda länderna stängde gasen till varandras ambassader!

  Den ryska bojkotten omfattar även mineralvatten. Även drycker från Moldavien bojkottas med samma förklaringar, men här är nog det verkliga skälet Transistrien.

  Comment by Bo Strömberg — 2006 10 15 20:17 #

 2. Kloka tankar. Det finns ju faktiskt en del riktigt bra georgiska viner, så ta in något bra den här gången, kanske en lagrad Saperavi eller så.

  Allt om Georgien

  Svensk-georgiska föreningen

  Comment by SVensk-georgiska föreningen — 2006 10 29 16:27 #

 3. Till Svensk-georgiska föreningen: Kan inte föreningen uppvakta Vin & Sprit om det här?

  Comment by Enn Kokk — 2006 10 29 17:49 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^