Melodikrysset nummer 49 2017

9 december 2017 14:18 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Ur dagboken | 6 kommentarer

Jag har fortsatt problem med vänsterfoten: den är svullen och ankeln ömmar och småvärker. I veckan har jag varit och röntgat foten, men jag har inte fått någon analys än. Så i kväll när jag ska gå på OD-konsert och efterföljande frackmiddag kan jag nog inte få på mig någon lacksko på den foten i alla fall.

Jag var på Coop och helghandlade i går och eftersom det blev en hel rullväska plus ytterligare en kasse, blev det ganska tungt. Fast när jag sen skulle ta mig av bussen med allt det här, fick jag hjälp av en yngre dam som också skulle gå av vid den här hållplatsen. Jag tackade förstås och sa något om att det dess värre hade sina sidor att bli åtti men att både jag och min nu också åttiåriga hustru än så länge klarade oss med hjälp av var sin rullväska.

När bussen hade lämnat hållplatsen, stannade den hjälpsamma unga damen ändå kvar och fortsatte samtalet, noterade till slut också de buketter med rosor och tulpaner som stack upp ur min rullväska. Jag sa då, att de var till min hustru och att jag den här fredagen, liksom i årtionden tidigare i stort sett varje fredag, hade köpt blommor till min fru. Då fick jag ett oerhört varmt leende från den unga damen, och så försvann hon ut i vintermörkret, åt sitt håll antar jag.

Leon Landgren och Åke Gerhard skrev tillsammans sin skillingtrycksartade ”Mjölnarens Iréne”, som Thory Bernhards gjorde jättesuccé med 1954.

Här skulle jag åter kunna dra min litania om att det var bättre förr, men det har ju också långt senare gjorts sånger som alltid kommer att lysa på schlagerhimlen. Ett exempel är ”Om du lämnade mig nu”, som finns i en fullkomligt underbar inspelning från 2007, gjord av upphovsmannen Lars Winnerbäck tillsammans med Miss Li.

Ett ännu färskare exempel är ”One Mississippi”, sjungen av Zara Larsson, dock inte på svenska.

Jag gillar varken Christer Sjögren eller dansband, och en låt som ”Ge oss år tillbaka” skulle jag aldrig frivilligt lyssna på, än mindre dansa till. Det här var, som ni förstår, en av de frågor jag i dag fick lov att ta nätet till hjälp för att lösa, och inte blev den lättare av att vi fick höra den i Lennart Palm-version.

Men kan man bara den underliggande melodin, är heller inte Lennart Palm något hinder. I dag spelade han också ”Gôtt å leva”, och sånt som Galenskaparna & After Shave har gjort är jag mer bekant med.

I dag började krysset med två signaturer till radioprogram jag aldrig har lyssnat på. ”Upp till tretton” med all sannolikhet för att jag när det sändes var mycket äldre än målgruppen. Den andra delen av den här dubbelfrågan, också en radiosignatur, var lättare så till vida att det vi hörde var Beatles’ ”Yesterday”, och tydligen har det funnits också ett svenskt radioprogram som kallades så.

Nu ska ni för den skull inte tro att jag medvetet har selekterat bort vissa typer av ungdomsmusik – jag har till och med recenserat till exempel punkskivor. Jag har en stor kollektion skivor med Joakim Thåström, bland annat hans plattor med Ebba Grön och Imperiet. Och jag gillar honom som gränsöverskridare, i dag till exempel i Carl Michael Bellmans ”Märk hur vår skugga”. Under min chefredaktörstid hade jag en sekreterare i mogen ålder, nu död, som bland annat sorterade ner foton i ett arkiv och där inrättade en mapp med beteckningen Grön, Ebba.

Men även jag har mina blottor i kunskapen om musik. I dag förekom det en dubbelfråga om två sorters djur, och i det första fallet, där jag saknade bara en bokstav av fyra, måste svaret rimligen bli katt – men jag vet inte vad det var för musik som spelades som ledtråd. Däremot kände jag igen det andra som spelades, hämtat från Walt Disney-filmen ”Djungelboken”. King Louies ”Jag vill ju va som du” skulle leda oss till det sökta ordet, apor.

Till sydligare breddgrader gick också ”Sällskapsresan” av och med Lasse Åberg, som jag har lärt känna en smula, eftersom han liksom min hustru är så kallad hedersupplänning.

Svaret Thin Lizzy hade jag kommit fram till redan innan frågan hade ställts och deras ”The Boys Are Back In Town” hade spelats. Den musikaliska ledtråden spelade här inte så stor roll, eftersom jag inte har lyssnat särskilt mycket på Thin Lizzy, men de bokstäver jag tidigt fick på plats indikerade, att det var den här gruppens namn som var svaret.

Ännu lättare var det att känna igen en av Sven Melanders återkommande figurer, Steve med Lloyden.

Och med tanke på den helg som närmar sig passar det väl bra att avsluta dagens kryssredovisning med dagens Evert Taube, ”Knalle Juls vals”:

Knalle Juls vals

Text och musik: Evert Taube, 1953

Här var det gran! Här var det gran!
Den finaste i stan till dopparedan!
Ensam ho står! Sista som går!
Hundra hoggde jag i år!
Pengar blir dä! Nu ska vi se:
Jo, nittinie, ge mig trehundratre
Kronor i år! Sista som går!
Här drar kallt om ben och lår.

Min lilla gran, så grön och fin,
du luktar gott som terpentin!
Vill ingen ha dig får jag la ta dig
som rövat bort dig från skogen din.
Min lilla gran, så smal och ful,
kom ta en vals med Knalle jul!
Här har du knallen med glada trallen
å han har penningar å häst i skjul!

Kyla är svår! Vintern i år
han kommer la till jul så vitt jag förstår!
Här var det gran! Sista i stan
Dagen före doppardan!
Natten blir kall.. bra i så fall
Att märra står i Pelle-Janneses stall!
Havre är gott! Hö har hon fått!
Jag la dit en extra tott!

Min lilla gran…

Snart kör la vi, hem till Sofie,
Här här blev det längre än det brukar att bli
Jag har fått nog, slutar mitt knog,
Hinner inte gå på krog!
Nu, tror Sofie, sitter han i
mjuka soffan och serverade blir
Av servitris, men som surpris
Kör jag nykter hem precis.

Min lilla fru, du är så söt!
Nu är det jul…. Du kokar gröt!
Du höll på knallen med glada trallen
när alla trodde han var ett nöt!
Min lilla fru, vi kommer snart!
Nu kör vi hem, jag vill ha mat!
Å här är grana, om de vill ha´na,
Å här tre-hundra kronor som jag spart!

6 kommentarer

 1. Hej Enn.

  Jag har ju tidigare berättat att min far, som var en duktig amatörmusiker och multiinstrumentalist, uppträdde i Frukostklubben på 50-talet. Den melodi han då spelade på munspel, var just ”Vildkatten” (V8). https://www.youtube.com/watch?v=XtDdHecvTCc.

  Hoppas din fot blir bra!

  H-r

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2017 12 09 15:41 #

 2. PS
  Jag skrev bestämt då att det var ”Tiger Rag”, men det var en lapsus. ”Vildkatten” var det.
  DS

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2017 12 09 15:56 #

 3. Tack för hjälpen med dansbandslåten; vi googlade efter bästa förmåga men fick inte fram någon titel med ”oss” i på de bägge nämnda dansbanden som har framfört den tidigare, men vi använde oss väl av fel sökord, kantro.
  Trist att foten fortfarande ställer till besvär, men hoppas att den bättrar sej å det snaraste.
  Trevlig 2:a advent!

  Comment by Maggan — 2017 12 09 17:45 #

 4. Nu var det dags igen för två olika låtar pe en fråga med två svar. Mjölnarens Irene väcker mycket minnen. Thin Lizzy skrev jag också innan halva krysset var löst. Tack vare det gissade jag på Zara. Gott å leva lyckades du ju i alla fall att stava ”rätt” med cirkomflex och det. Knalle ju är ju så fantastisk text hur han lyckats hålla sig nykter till glädje för hustrun. Försenad kommentar till förra veckan: Flamingokvintetten ( som jag snabbt visste) hade någon vecka (eller några veckor) första platserna på ett flertal listor med SAMMMA låt på Svenska respektive Engelska. Nämligen Only Sixteen, respektive Sexton Som Jag. På Svensktoppen, på Tio I Topp och Försäljingslistan Kvällstoppen (1:a respektive 2:a) Oslagbart rekord. Hoppas din fot blir bättre, var försiktig i halkan.

  Comment by Claes Kamborn — 2017 12 09 18:44 #

 5. Knalle Juls vals – också en av mina favoriter. Ingen jul om jag inte fått höra den, brukar jag säga. Tyvärr lyssnar jag sällan på Melodikrysset. Så nu står mitt hopp till Eldeman ändå – i Da Capo kommande lördag kväll…God Jul på dig, på er förresten!

  Comment by Mats Rosin — 2017 12 10 19:19 #

 6. Vildkatten framfördes av gitarrgruppen The Violents från Sthlm på en inspelning från början av 60-talet
  Sologitarist var Hans Rose’n, som varit med på en enorm mängd plattor sedan dess, mest som studiomusiker
  Dansbandslåten med Christer S måste vara ovanlig, jag känner inte till den och jag har massor med dansbands-LP, inte minst med Vikingarna

  Comment by Gunnar Bergquist — 2017 12 10 22:51 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^