Inte mot Paradiset, och utan lovsång

8 december 2017 0:04 | Media, Politik, Prosa & lyrik | 5 kommentarer

Historien om den så kallade Kulturprofilen blir allt solkigare. Utöver att sexutpressa och sextrakassera kvinnor, även med anknytning till Svenska akademien, har han rimligen för alltid straffat ut sig själv från allt inflytande. Men också Akademien har skadats av det som har hänt. Den här mannen har uppenbarligen skroderat om sitt inflytande och sin kunskap, och i förlängningen finns läckor som har påverkat satsningarna hos vadslagningsfirmorna om vem som skulle få årets pris.

Ett näraliggande antagande är då att den som otillbörligt har försett honom med information är hans hustru, som sitter i Akademien. Jag har, måhända troskyldigt, trott att hon har varit ovetande om eller har blundat för vad han har haft för sig med andra kvinnor, men när jag nu från andre akademiledamöter har hört att hon har bagatelliserat hans beteende och ganska aggressivt tillbakavisat deras anklagelser, har min bild av henne förändrats. Och har hon brutit mot Akademiens tystnadsregler om kommande nobelpris i litteratur, är hon riktigt illa ute.

Före nobelfesten och utdelandet av årets pris kommer säkert ingenting att hända, men sedan håller jag det inte för uteslutet att det hela ändar i något ganska unikt i Akademiens historia, en uteslutning. Inte för att hon är en usel författare, för det är hon inte. Men för att hon har solkat bilden av Akademien som oväldig litterär smakdomare.

Själv är jag inte av den sorten att jag längtar efter att hänga ut eller hänga människor som har visat sig sakna moralisk kompass. Jag hoppas alltid att de som har gjort fel ändå ska ha lärt sig något av sina egna misstag.

Jag tror varken på himmel eller helvete, men går det som jag nu anar, kommer ett par människor att få uppleva ett rent helvete här på jorden.

5 kommentarer

 1. Visst du har rätt Enn och det är väl här på jorden man kan leva i helvetet om man inte är en Swedenborgare.

  Comment by Urban Sjölander — 2017 12 09 11:53 #

 2. Låten på svaret katt heter Vildkatten. En trevlig in-
  spelning finns med Ebbe Jularbo. Men vem som gjort
  låtenvet jag ej.
  Kul att läsa din blogg. Men man skulle önska lite
  fler kommentarer om detsvenska politiska livet.
  Där har du ju säkert många intressanta ingångar.

  Comment by Stig Hellberg — 2017 12 09 19:51 #

 3. Citat från en krönika av Ann Heberlein:
  ”Faktum är att åtminstone fyra av mina väninnor helt frivilligt legat med honom. De var bedårade av denne man. Själv tänkte jag att de egentligen var mer intresserade av hans fru, akademiledamoten, än av honom. De ville vara hon, mer än de ville ha honom – men det är naturligtvis bara en spekulation baserat på min kännedom om kvinnlig psykologi.”
  https://ledarsidorna.se/2017/11/kulturprofilen-det-kan-lona-sig-att-vara-tillmotesgaende/

  Comment by Thomas Åkerblad — 2017 12 10 2:26 #

 4. Akademins varumärke är rejält skadat. Lägg därtill lägenheterna.

  Comment by Rustan Rydman — 2017 12 16 21:05 #

 5. Till Rustan Rydman: Jo, så är det. Men det här går ju att ändra på genom bättre regler och disciplin.

  Nu när både Svenskan och Expressen har publicerat namnen, återstår det att se om det finns någon väg tillbaka åtminstone för akademiledamoten i fråga.

  Comment by Enn Kokk — 2017 12 16 23:46 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^