På arbetarekommunens möte

28 november 2017 22:08 | Musik, Politik, Ur dagboken | 8 kommentarer

Hustrun och jag har i kväll varit på Uppsala arbetarekommuns möte. Vi är båda partiveteraner; själv blev jag medlem när jag i början av 1960 gick med i den socialdemokratiska föreningen Laboremus och i maj samma år valdes till dess ordförande.

Vi har inte längre partiuppdrag men brukar träget delta i så väl arbetarekommunens möten som i till exempel distrikts- och partikongresserna. Vi träffar då förstås många gamla vänner men lär också känna nya, yngre partiaktiva.

Så på sätt och vis var det mest givande med dagens möte att vi fick datum för arbetarekommunens möten under resten av året.

En stor del av dagens möte ägnades åt grupparbete om ett första utkast till kommunalpolitiskt handlingsprogram 2018-2022. Det var lite allmänt enligt mitt tycke, men så småningom blir det väl mer detaljerat.

För egen del tror jag att det finns en fråga, som inte behandlas i det trafikpolitiska avsnittet i det här programutkastet men som kan vålla bakslag för vårt parti i nästa val – jag avser här dragningen av det nya busslinjenätet, det minskade antalet busshållplatser och att någon linje som tidigare också stannade vid just din hållplats nu kör förbi. Om man som jag är 80 och har svårt att gå, kan det göra livet mycket krångligare, om bussen inte längre stannar vid kondiset på hörnet och frisören i samma gathörn eller, längre fram, vid polishuset. Och är det så smart att tvinga horder av skolbarn på väg till Fyrisbadet att kliva av bussen på fel sida av den hårt biltrafikerade Svartbäcksgatan? Ja, jag är en gammal gubbe, men jag är ju inte ensam om att vara gammal, och faktiskt har småbarnsföräldrar, inte minst de med barnvagn, likartade problem. Återstår att se om snabbhetsargumentet verkligen lockar fler att åka kollektivt.

När vi sen hade fått på oss ytterkläderna och var på väg ut – mötet hölls på IOGT/NTOs Drabanten – fylldes öronen av ljuv musik. I en lokal i närheten, med öppen dörr, såg vi unga par bugga.

Jag fylldes av ungdomlig danslust, men herregud – med min onda vänsterfot skulle jag inte ens klara slowfox.

Och gick det in en 80-årig gubbe bland de dansande ungdomarna och försökte bjuda upp en av de unga damerna skulle han väl i dagens debattläge oavsett avsikter bli anmäld för våldtäktsförsök.

8 kommentarer

 1. Med tanke på din snygga utgång i texten ovan – Staffan Heimersson ironiserade över #metoo i Aftonbladet och fick sparken idag som krönikör. Han är dock 82 år och har jobbat på Aftonbladet sedan 1963. Så risken är uppenbar. Tror det var ett klokt beslut du tog.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2017 11 28 22:16 #

 2. Till Thomas Åkerblad: Jag skojade ju bara om mitt eget aktuella fysiska tillstånd. Men annars står jag mycket helhjärtat på de drabbade kvinnornas sida, har också skrivit det.

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 28 22:38 #

 3. Var inte helt allvarlig heller :-)

  Comment by Thomas Åkerblad — 2017 11 28 23:28 #

 4. Din kommentar om att du kunde ha blivit misstänkt för våldtäktsförsök är ett försök att löjliggöra alla de kvinnor som undertecknat listorna i #metoo-rörelsen. Tror du verkligen att vi inte känner skillnad mellan vänlighet/flirt och sexuella övergrepp eller raljerar du för att stryka streck över minnen av eget skambeteende? Be din kloka hustru förklara kvinnoverkligheten för dej, så du förhoppningsvis inte upprepar denna osmaklighet.

  Comment by Hélène Gladsaxe — 2017 12 01 20:26 #

 5. till Hélène Gladsaxe: Min hustru förstår när jag skämtar – vi har levt samman i många, många årtionden. Hon fick läsa texten innan jag la ut den på nätet och skrattade då högt och hjärtligt.

  Comment by Enn Kokk — 2017 12 02 1:14 #

 6. Det var så uppenbart att det var ett skämt. Man måste väl ändå se nyanserat på det hela. Tror inte att någon behöver missförstår dig alls.
  Denna #metoo-rörelsen är ju bra för kvinnors upprättelse vad det gäller trakasserier och övergrepp. Man kan dock inte läsa in den i alla sammanhang :)

  Comment by Berit Swensson — 2017 12 02 12:49 #

 7. Till Berit Swensson: Jag sympatiserar med #metoo och har verkligen inget till övers för övergrepp mot kvinnor. Och det tror jag också att de som regelbundet läser min blogg själva begriper.

  Comment by Enn Kokk — 2017 12 02 13:53 #

 8. Skämt kan det lukta skämt kan det vara och ibland missförstås en del av vad som är ett skämt skämt eller bara ett skämt. Men som det heter It´s in the beholders ears:

  Comment by Urban Sjölander — 2017 12 04 12:31 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^