Jag känner bara avsky för den så kallade Kulturprofilen, men jag vill skydda hans hustru för offentlig hängning

23 november 2017 15:26 | I skottgluggen, Media, Prosa & lyrik | 21 kommentarer

Jo, jag vet vem den så kallade Kulturprofilen är – ni kan själva med hjälp av DNs öknamn hitta honom på nätet – men jag tänker här inte namnge honom, detta trots att det kvinnorna på DN Kultur vittnade om får också mig att känna avsky.

Jag är ju gammal journalist med den gammaldags yrkesetiken att inte hänga ut någon förrän vederbörande är fälld, men i det här fallet är det mer hänsynen till hans hustru, en av Sveriges mest lyskraftiga poeter, som fäller avgörandet. Jag har ytligt träffat henne (däremot inte henne make) men känner henne inte i något annat avseende än att jag har läst henne – alltså har jag ingen aning om i vilken utsträckning hon har anat eller fått kännedom om makens eskapader. Men det finns självklart en risk att en namnpublicering också i traditionella media drabbar även henne, kanske mer än den som är skyldig till alla de här kränkningarna, övergreppen och sexuella utpressningsförsöken.

21 kommentarer

 1. Det är nog ingen i det här landet som inte vet vem det är du vill skydda, Enn. Den tiden är förbi när den kulturella eliten kan gå under radarn. Tack och lov, skulle jag vilja tillägga.

  Comment by anita lindblad — 2017 11 23 17:30 #

 2. Vederbörande har uppenbarligen franska rötter och har prisats med en kunglig medalj av Löfvenregeringen.

  Comment by Leif Andersson — 2017 11 23 18:51 #

 3. Till Anita Lindblad: Men det är ju hans hustru, inte honom jag vill skydda. Åtminstone jag har inte sett något som tyder på att det han har gjort har han gjort med hennes goda minne.

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 23 22:11 #

 4. Till Leif Andersson: Du tycker uppenbart att det är kul att kasta skit på löfvenregeringen, men kulturministern, för övrigt miljöpartist, hade säkert ingen aning om den här mannens beteende gentemot kvinnor.

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 23 22:18 #

 5. Jo, jag förstod att du syftade på hans hustru, det gjorde jag också. Att det skulle ha undgått poetissan att hennes man haft ett minst sagt märkligt förhållande till unga damer, ser jag som uteslutet.

  Precis som Silvia självfallet varit helt införstådd med sin makes förehavanden. Eller Jackie visavi John F Kennedy, för att bara nämna några exempel.

  Det är så det ser ut i vissa kretsar. Hustrun som en Hera, som när allt kommer omkring anser sig vara den främsta av kvinnor intill sin maktfullkomlige Zeus. Vad han har för sig vid sidan om anser Hera sig stå över, åtminstone utåt. Det gäller att upprätthålla bilden av det perfekta paret, även om man går mot undergång.

  Nu är hon äntligen fri, hon slipper spela med i tragedin.

  Comment by anita lindblad — 2017 11 24 11:25 #

 6. Till Anita Lindblad: Har hon hela tiden vetat – vilket varken du eller jag egentligen vet något om – kommer hon att straffas både av media och av den bokköpande allmänheten.

  Men, för att gå tillbaka till ditt första inlägg om det här, du tar miste när du utgår från att i princip alla redan vet vilka aktörerna i det här dramat är. Jag och Birgitta var i går kväll på konsert tillsammans med människor både i vår egen ålder och i avsevärt yngre ålder, men de vi råkade tala med om det här hade, trots att de är samhälls- och kulturintresserade, läser tidningar och använder internet, ingen aning om vilka personer det handlade om.

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 24 12:39 #

 7. Jag anar att du inte är med i Facebook. ;-)

  Där har mannen i fråga varit namngiven sedan dag 1 i det här spektaklet.

  Ganska många bloggare har också tagit upp att det som nu kommer upp som en ”chock” har varit allmänt känt under decennier.

  Comment by anita lindblad — 2017 11 24 15:15 #

 8. Till Anita Lindblad: Nej, jag har aldrig varit med i Facebook.

  Och det som enligt dig har varit allmänt känt under decennier har jag heller inte på något annat sätt fått vetskap om.

  Det jag nu har läst om den aktuelle mannen är mig själv helt främmande, och jag skulle själv, på heder och samvete, aldrig ens ha kommit på tanken att bete mig på det viset. Kanske är det en av förklaringarna till att jag genom åren har fått så många kvinnliga vänner, kvinnor som jag har umgåtts med utan att ha haft någon sexuell relation med.

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 24 16:55 #

 9. Till Anita Lindblad: För första gången någonsin väljer jag att inte publicera en kommentar från dig – inte för att det du skriver innehåller något förgripligt utan för att det i kommentarerna till Bill Hancocks bloggtext, som du länkar till, finns kommentarer som gör det möjligt att lägga pussel och kanske komma fram till vem den så kallade Kulturprofilen och, framför allt, hans hustru är.

  Jag känner själv inte Bill Hancock men har förr läst artiklar av honom – förr fanns det en ganska mycket läst journalist med det namnet. Och jag ber dig lägga märke till att han tillämpar exakt den journalistiketik vi under min tid i yrket fick inympad i oss: Han har ersatt Kulturprofilens namn, som tydligen fanns i en av de kommentarer han fick på sin text, med XXX.

  Om du själv hade journalistbakgrund tror jag att du bättre skulle förstå gamla journalisters ovilja att hoppa över den juridiska prövningen och genast publicera namn, detta trots att vår avsky mot det vederbörande har gjort är minst lika stor som din egen.

  Till detta kommer i mitt fall att jag är rädd för vad namnpublicering skulle leda till för hans hustru. Märk att också Sara Danius i sin kommentar från Akademien, där hon sopar ut den här mannen från allt framtida samarbete, använder det etablerade täcknamnet.

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 25 1:25 #

 10. God morgon,
  Den som vill veta namnet på ”kulturprofilen” kan läsa det på flashback,och den som inte vill veta kan strunta i att kolla. Vi människor har för det mesta ett val, är det inte fantastiskt ?
  Jag kan gärna berätta vem han är gift med, finns det intresset ?
  I sak har väl Martin Timell och kulturprofilen ägnat sig åt samma saker.
  Den ena fick fly landet den andra vill etablissemanget inte nämna namnet på !!??

  Comment by Lars Norling — 2017 11 25 6:13 #

 11. Övergrepp och brott är inga ”eskapader”. SAOB säger: ESKAPAD förhållande(t) att ngn för en kortare tid l. mera tillfälligt rymmer från uppsikt o. kontroll l. från sina plikter för att ostört kunna ägna sig åt sina nöjen l. dyl.; allmännare: lättsinnigt upptåg; vanl. i pl.: snedsprång, ”äventyr”.

  Comment by Jan Arvid Götesson — 2017 11 25 6:51 #

 12. Till Jan Arvid Götesson: Jag valde här ”eskapader” i betydelsen ”snedsprång”.

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 25 9:48 #

 13. Till Lars Norling: Jag vet också vem han är gift med men kommer inte att medverka till att det får ytterligare spridning med hjälp av min blogg.

  Då är kommentarsdelen om Martin Timell mer intressant. Det han har ägnat sig åt måste naturligtvis få konsekvenser för honom men inte nödvändigtvis genom offentlig uthängning. Att han men inte ”kulturprofilen” har straffats i normala media har väl, dess värre, att göra med att han är vida mer känd, läs: lösnummersäljande, än den så kallade kulturprofilen.

  För egen del skulle jag i alla de här fallen rekommendera professionell psykologhjälp framför stening.

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 25 10:05 #

 14. Det här är så sorgligt. Mest synd är det om de utsatta kvinnorna förstås – men nog är det också sorgligt att det verkar finnas så många män som inte verkar alls förstå det fina med ömsesidig, frivillig erotik. Hur har det kunnat bli så fel? Lyckligtvis finns det fler av den ”rätta” sortens män, det är jag övertygad om,och de behöver ta till orda, som du gjort här.

  Comment by Dorothea — 2017 11 25 11:36 #

 15. Den s.k. kulturprofilen förekommer ju i Molières utmärkta teaterpjäs Taruffe. Sagda profil är ju vår egen Tartuffe. En icke obetydlig del av den svenska parnassen står med byxorna nere. ” Om detta hade vi ingen aaaning”… Förfallet i landet accelererar. Vem är förvånad?

  Comment by Leif Stålhammer — 2017 11 25 13:54 #

 16. Du skriver ”att han [Timell] men inte ’kulturprofilen’ har straffats i normala media har väl, dess värre, att göra med att han är vida mer känd.” Detta hade varit OK om ”kulturprofilen” varit en obetydlig kulturpersonlighet med Volkswagen och 3:a i Vällingby. Men tvärtom är han mycket känd och inflytelserik, dock inte av allmänheten.

  Comment by Anders Persson — 2017 11 25 17:16 #

 17. Till Anders Persson: Du har förvisso en poäng, men om man ser till normala människor, särskilt annorstädes än i Stockholm, är han ju rimligen inte särskilt känd. Och min egen reaktion är, trots att jag är gammal journalist, att det är viktigare att göra en normal människa av honom än att hänga ut honom för allmänt spott och spe.

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 25 19:03 #

 18. Enn: Din ambition stödjer jag helt och fullt. Men nu finns det en princip om att offentliggöra namn på personer som har ”stor allmänt intresse”, t.ex. ledande politiker, kulturpersonligheter, företagare osv. Att de valt att ligga lågt opinonsmässigt borde inte spela någon roll. När Stig Wennerström arresterades vid midsommartid 1963 var han mindre känd än t o m ”kulturprofilen” men var det ändå inte rätt att offentliggör hans namn innan han blivit lagligt dömd?

  Comment by Anders Persson — 2017 11 26 11:51 #

 19. Till Anders Persson: Jag har verkligen inte någon lust att skydda just den här personen, men min mer restriktiva hållning (än den media tillämpar) har i det aktuella fallet mer att göra med att en namngivning skulle göra livet svårt även för hans hustru.

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 26 13:45 #

 20. Det är märkligt hur de flesta ovan är intresserade av vem snuskhummern är. Jag vet inte och har ingen längtan efter att få reda på det. Däremot är jag allvarligt bekymrad över vad Akademin säger i sin kommentar att denne snuskat kring och att detta drabbat ledamöter, deras hustrur och barn samt anställda. Och detta i tjugo år. Nog flagnar den kungliga glansen och man frågar sig vad är detta för avstängda människor. Hade någon snuskat det minsta med min dotter eller partner hade jag blivit ett lejon som rutit så att det hörts ända till Expressen. Pratar de inte med varandra om annat än litteraturpriser?? Är de så djävla enögda? Eller förstockade? Och dessa frågot tycker jag är relevanta i hela denna Metoo hur fasingen har detta kvinnoförtryck kunnat pågå i århundranden. Och fortfarande olika löner, befordningsmöjligheter och socialt bemötande. Det är ju DEMOKRATI med stora bokstäver det handlar om. Gudskelov att jag själv lever i ett 36-årigt, lyckligt samkönat parförhållande (sedan 2009 äktenskap)

  Comment by Bo Widegren — 2017 11 28 15:52 #

 21. Till Bo Widegren: Bra rutet!

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 28 20:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^