Norge: Arbeiderpartiet vann över den blå-blå regeringen i frågor om asylrätt för unga

14 november 2017 17:00 | Politik | 12 kommentarer

I Norge har frågan om utvisning av asylsökande ensamkommande unga flyktingar (16-18 år) till Afghanistan blivit en stridsfråga, men nu har en stor majoritet i Stortinget, samtliga partier utom de i den blå-blå regeringen ingående Høyre och Fremskrittspartiet röstat ner ett förslag från invandringsminister Sylvi Listhaug (FrP) och i stället ställt sig bakom Arbeiderpartiets förslag. Nu kommer de mellan 200 och 300 afghanska ungdomarna att få sin sak prövad på nytt. Man ska då ta hänsyn till de ”sårbarhetskriterier” Arbeiderpartiets landsmöte ställde sig bakom i våras. Det här innebär att man också mer detaljerat ska väga in de omständigheter flyktingungdomarna hamnar i om man skickar tillbaka dem.

Stortingsmajoriteten röstade nu med stor majoritet igenom Arbeiderpartiets förslag, men till bilden hör också, att det parti som hårdast har drivit motståndet mot de här utvisningarna är Sosialistisk Venstreparti och att Arbeiderpartiets ledning länge motsatte sig den här kursändringen. Men en rad partiorganisationer och sen en majoritet i Arbeiderpartiets stortingsgrupp har ställt sig på en linje som bättre värnar flyktingungdomarnas sak och de har också fått Jonas Gahr Støre och den övriga partiledningen att nu byta linje.

12 kommentarer

 1. Vad flydde de ifrån ? Sina mödrar och systrar … ?

  Comment by MrG — 2017 11 14 17:46 #

 2. Till MrG: En alldeles ovanligt korkad fråga. Många just mödrar och systrar har säkert gjort uppoffringar för att en son/bror i den här åldern skulle slippa tvångsrekryteras till den ena eller den andra stridande enheten.

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 14 18:39 #

 3. Du menar att de är vapenvägrare ?
  Att de inte vill skydda sitt land, sin moder och systrar ?

  Comment by MrG — 2017 11 14 21:30 #

 4. Till MrG: Jag är faktiskt själv ett flyktingbarn, med erfarenhet av krig.

  Och du är antingen inte riktigt klok eller något slags extremist.

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 14 22:08 #

 5. Jag noterar att Enn gillar att göra hemsnickrade psykologiska utvärderingar och tala nedsättande till oliktänkande.

  Extremist ? Ja, jag är en demokrat, det är nog en extremist för en socialist …

  Comment by MrG — 2017 11 14 22:19 #

 6. Till MrG: Jag är socialist och demokrat. Jag är inte pacifist utan har gjort lumpen och slutade som skyddsunderbefäl (skydd mot gas, brand och atomvapen) i bataljonstab. Jag har en morbror som föll på östfronten i Estland i strid mot Röda armén och en annan som finnarna tvingades lämna ut till Sovjetunionen efter krigsslutet – han hade slagits i finska armen. Jag har sett flygstrid över mitt estniska barndomshem och hört tyskt artilleri sänka skepp med flyende och tvångskommenderade i Finska viken.

  Och jag är en av de in emot 30.000 estniska flyktingar som kom hit i slutet av andra världskriget.

  I fallet Afghanistan skulle jag inte bara kalla dig oliktänkande utan också obarmhärtig.

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 14 22:47 #

 7. Aha, du är en så kallad ”demokratisk socialist” till skillnad från den traditionella socialisten antar jag, eller ?

  Själv är jag f.d. bataljonstabskompanichef men i ett modernare svenskt förband, har släktingar och anhöriga som drabbats av olika krig, vem har inte det.

  Du flydde väl inte och lämnade moder och eventuella systrar i sticket antar jag ?

  Jag undrar varför vi inte ser några ensamkommande 18-åringar, 19-åringar, 20, 21, 22, … vad beror det på Enn ?

  Är det barmhärtigt att spendera mer på dessa få som köpt sig en biljett till Sverige via smugglare än vad FN’s hela budget för alla tiotals miljoner flyktingar i världen är på …

  Jag skulle kalla dig naiv och oförmögen att argumentera mot människor med annan åsikt än dig med anledning av dina känslomässiga reaktioner fyllda med personangrepp. Tråkigt att se ett så omoget agerande.

  Comment by MrG — 2017 11 15 10:43 #

 8. Till MrG: Jag är socialdemokrat, har aldrig – i något val (jag är 80 år nu) – röstat på något annat parti. Bland de politiska uppdrag jag har haft finns att jag tillsammans med både Olof Palme och Ingvar Carlsson har skrivit två av socialdemokratins partiprogram.

  Vad du inte tycks förstå är att de här diskuterade flyktingungdomarnas ålder innebar att de när som helst kunde bli tvingade att slåss för den ena eller den andra sidan och att deras familjer, däribland deras mödrar och systrar, har försökt rädda dem från detta.

  Du vill inte diskutera den aspekten, så det är väl meningslöst att fortsätta det här meningsutbytet.

  Och när det gäller dig, undrar jag bara en sak: Varför använder du pseudonym – varför får inte jag och läsarna veta, vem du är?

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 15 11:06 #

 9. Ingår det inte i samhällskontraktet att man ska ställa upp och försvara sitt land mot ockupation, försvara sin mor och far, sina yngre syskon ? Varför ska dessa unga män undantas ?

  Jag skulle säga att deras systrar lider under ett mycket värre samhälleligt, patriarkaliskt förtryck. Under hot från extrema religiösa fraktioner och ålderdomliga klanbaserade kulturer.

  För övrigt undviker du att svara, kan inte deras bröder som är 18 år, 19 år etc ”tvingas” göra militärtjänst och/eller strida för någon ? Varför ser vi inga 18 åringar etc här …

  Anser du då följdaktligen att samtliga medborgare i t.ex Afghanistan har ett sådant skyddsbehöv att hela dess befolkning bör vara berättigad till asyl i Sverige om de kan köpa en smugglarbiljett hit ?

  Du besvarar heller inte frågan om vad som är humanast och mest barmhärtigt, att ge ett fåtal ekonomiska flyktingar hjälp eller att hjälpa tiotals miljoner flyktingar…

  Istället för att oroa dig över min person kan du väl koncentrera dig på att argumentera ?

  IB (er illegala säkerhetsbyrå) är ju nedlagd sedan länge, eller ?

  Comment by MrG — 2017 11 15 11:59 #

 10. Till Mr X: Redan på min tid, under den allmänna värnplikten, fanns det ju de som av samvetsskäl var vapenvägrare, och i fallet Afghanistan med dess rivaliserande språk- och folkgrupper, varandra motstående religioner och så vidare är det ju än mer begripligt att det finns de som vill fly från att behöva slåss för den ena eller den andra parten. Jag har ingen annan syn än du på kvinnornas/flickornas situation, men de tvingas ju inte att delta i just väpnad kamp.

  Det finns väl ingen som förespråkar ditt absurda alternativ, att låta hela befolkningen i Afghanistan få flyktingstatus. Däremot måste vi ju hitta en lösning på det faktiska flyktingproblemet, det vi här har diskuterat och som du åter förvanskar genom att kalla alla de unga som kommer för ”ekonomiska flyktingar”.

  Och så avslutar du som tidigare med ett i mitt fall helt irrelevant påhopp. Jag har för egen del aldrig varit involverad i det för länge sen nedlagda IBs verksamhet – däremot har jag, just därför, på mitt partis uppdrag skrivit en mycket uppmärksammad vitbok om den här hemliga verksamheten och också bistått den statliga Säkerhetstjänstkommissionen bland annat med intervjumaterial.

  Dina uppgifter om dig själv kan jag inte kontrollera, eftersom du envisas med att vara anonym.

  För egen del uppger jag alltid mitt fullständiga namn plus nätadress, när jag skriver kommentarer på andras bloggar.

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 15 12:49 #

 11. Nja, det finns ju en legitim myndighet i Afghanistan. Staten Afghanistan behöver givetvis skyddas mot hot, både externa och interna, precis som vårt eget land, det verkar som du inte anser det.

  I alla fall verkar det som att just dessa män som köpt sig en biljett till Sverige har en speciell status enligt dig.

  Detta gäller tydligen inte de som är 18 år, 19 år, 20 år etc och som är kvar i Afghanistan etc. De som är ett par år äldre har tydligen inget skyddsbehov enligt dig. Jag förstår därför inte alls vad som är speciellt med dessa yngre män. Hur många av dessa unga män har angett att de är vapenvägrare ? Bör vi förresten acceptera de som vägrar att försvara sitt land och sina familjer vad gäller Afghanistan ?

  En lösning på landets interna problem är ju inte direkt att avfolka landet på en viss åldersgrupp, av yngre män , eller tycker du det ?Det underminerar landets struktur, dess ekonomi etc.

  Jag anser att huvuddelen av dessa inte har något skyddsbehov och att de är ekonomiska flyktingar. Om man sedan tar hänsyn till att de passerat kanske tio andra länder som de kunnat söka skydd i på sin väg till det hägrande Sverige så faller pusselbitarna på plats. Sverige har de absolut bästa förmånerna för individer som lyckas tas sig in här, det borde du veta.

  Ovan kallade du mig extremist, jag står för en politik som är i samklang med ditt eget partis ledning… intressant att du har den synen på ditt eget partis ledning.

  Att jag nämnde IB är inget påhopp på dig, det var bara en reflektion av varför du var så intresserad av min person. Det är helt ointressant, jag för en argumentation och det är vad som är intressant.

  Comment by MrG — 2017 11 15 13:54 #

 12. Till (fortfarande) Mr X: Eftersom du vägrar identifiera dig, avslutar vi nu det här helt uppenbart meningslösa meningsutbytet.

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 15 14:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^