Norge: Liberala Venstre tappade massor av väjare vänsterut men räddades av stödröstande från Høyre

9 november 2017 20:43 | Politik | Kommentering avstängd

Resultat i stortingsvalet den 21 september 2017:

Høyre 25,0 procent (- 1,8 procentenheter jämfört med stortingsvalet 2013), 45 mandat (- 3) – partiledare Erna Solberg
Fremskrittspartiet 15,2 procent (- 1,2), 27 mandat (- 2) – partiledare Siv Jensen
Venstre 4,3 procent (- 0,9), 8 mandat (- 1) – partiledare Trine Skei Grande
Kristelig Folkeparti 4,2 procent (- 1,4), 8 mandat (- 2) – partiledare Knut Arild Hareide
Senterpartiet 10,3 procent (+ 4,9), 19 mandat (+ 9) – partiledare Trygve Slagsvold Vedum
Arbeiderpartiet 27,4 procent (- 3,5), 49 mandat (- 6) – partiledare Jonas Gahr Støre
Sosialistisk Venstreparti 6,0 procent (+ 1,9), 11 mandat (+ 4) – partiledare Audun Lysbakken
Rødt 2,4 procent (+ 1,3), 1 mandat (+ 1) – partiledare Bjørnar Moxnes
Miljøpartiet De Grønne 3,2 procent (+ 0,4), 1 mandat (+- 0) – partiledare Rasmus Hansson och Une Aina Bastholm

Det här valresultatet medförde, att den blå-blå regeringen (Høyre + Fremskrittspartiet) kunde sitta kvar och gör så fortfarande. Försök har dock gjorts att bredda regeringen genom att i den ta in också de två mittenpartier, som regeringen har förhandlat med för att få majoritet i Stortinget för viktiga frågor som statsbudgeten. Av dessa partier har liberala Venstre sagt ja (och är på väg in i regeringen), medan Kristelig Folkeparti har sagt nej. Det här betyder att Kristelig Folkeparti, om partiet i någon viktig fråga skulle rösta med oppositionen i stället för med regeringen, kan avgöra vilken politik Norge ska föra.

Opinion Perducos undersökning för Avisenes Nyhetsbyrå publicerades den 9 novtember. I mätningen, som genomfördes 31 oktober-6 november, är Høyre största parti, och Arbeiderpartiet fortsätter att läcka till Sosialistisk Venstreparti.

Høyre 25,7 procent (- 1,0 procentenheter jämfört med föregående mätning i samma serie)
Fremskrittspartiet 14,9 procent (+- 0).
Venstre 4,3 procent (+ 0,2)
Kristelig Folkeparti 4,0 procent (- 0,1)
Senterpartiet 11,2 procent (+ 0,6)
Arbeiderpartiet 25,1 procent (- 0,7)
Sosialistisk Venstreparti 7,3 procent (+ 1,3)
Rødt 2,8 procent (+ 0,6)
Miljøpartiet De Grønne 3,8 procent (- 1,0)

MDG ligger under spärren.

ANB konstaterar i sin kommentartext till undersökningen, att Arbeiderpartiet under loppet av ett år har tappat 11 procentenheter.

De norska valforskarnas analyser av valresultatet har nu börjat publiceras, bland annat i form av artiklar i Aftenposten.

En artikel där har rubriken ”Ap mistet 60.000 velgere till Sp”. Enligt en intervjuad valforskare har Ap tappat 4,1 procentenheter till den rödgröna sidan men vunnit 0,5 procentenheter från borgerliga partier.

Senterpartiet, som ingick i den förra, rödgröna regeringen, har vunnit nya röstande från de flesta andra partier men mest från Ap. Senterpartiet har också de mest lojala väljarna: 86 procent av dem som 2013 röstade på partiet gjorde det också 2017.

Sosialistisk Ventreparti har gjort en nettovinst av väljare från Arbeiderpartiet, men har också vunnit nya väljare från liberala Venstre och tidigare soffliggare.

Liberala Venstre tappade två tredjedelar av sina väljare från 2013. Det som klarade Venstre över spärrgränsen var stödröstning från normalt høyreröstandes sida. Hela 39 procent av årets venstreröstande hade röstat på Høyre 2013. 119.000 venstreväljare från 2013 röstade nu på Ap, MDG, Sp eller SV.

Kristelig Folkeparti gjorde sitt största tapp till Senterpartiet, men KrF tappade lika mycket, 0,6 procentenheter, åt vänster som åt höger, i det senare fallet främst Freskrittspartiet och Høyre.

Miljøpartiet De Grønne är näst Venstre det parti som har de minst lojala väljarna. Partiet har tappat mest till Senterpartiet och Rødt, och när det gäller SV har man vunnit och tappat lika mycket.

Partilojaliteten har, jämfört med förr, avtagit, och allt fler väljare väljer också parti av taktiska skäl. Ett exempel på det senare är de många traditionella høyreväljare, som den här gången röstade på Venstre för att säkra borgerlig majoritet. Som en namngiven høyreväljare uttrycker det i Aftenposten: Jag höll för näsan och röstade på Venstre.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^