Norge: Arbeiderpartiet under sitt resultat i förra valet

29 augusti 2017 10:05 | Politik | 2 kommentarer

Vi startar som vanligt med stortingsvalet 2013. Då blev utfallet det här:

Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent

Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti. Det sist nämnda partiet har haft en intern debatt om att byta sida.

I den regering som styrde Norge fram till valet 2013 ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man just nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Frågan är om det har hjälpt. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon roll i Stortinget. Kristelig Folkeparti verkar som villkor för att byta block ha, att Arbeiderpartiet överger SV som koalitionspartner och i stället väljer att samarbeta med, som nu, Senterpartiet och, som ny samarbetspartner, KrF.

Miljøpartiet De Grønne, som i princip är blockneutralt, befinner sig sedan lång tid tillbaka under fyraprocentsspärren.

Måndagen den 11 september är det stortingsval I Norge, och under senare tid har det kommit mängder av opinionsundersökningar.

Det gemensamma för dem är att det visserligen ser ut att bli regeringsskifte i Norge, men att Arbeiderpartiet, som efter valförlusten i förra valet var nere på en för partiet låg nivå, nu – efter att under en period ha varit uppe på nästan 40 procents stöd – nu har halkat ner till den tidigare nivån runt 30-procentsstrecket igen.

NTB har sänt ut en artikel, vars rubrik sammanfattar partiets läge inför valet: ”90.000 velgere har forlatt Ap på en måned”. Ingressen lyder så här: ”Arbeiderpartiet har falt 3,2 procentpoeng på genomsnittet av målningene fra juli til august. 90.000 velgere har satt seg på gjerdet eller gått till andre.”

Den här nedgången fortsätter även i den allra senaste undersökiningen.

Kantar TNS har under perioden 22-28 augusti för norska TV 2 gjort en undersökning, som offentliggjordes den 28 augusti:

Høyre 24,0 procent (- 0,2 procentenheter jämfört med föregående mätning i samma serie)
Fremskrittspartiet 16,0 procent (- 0,7)
Venstre 3,7 procent (+ 0,6)
Kristelig Folkeparti 4,0 procent (+ 0,3)
Senterpartiet 11,2 procent (+- 0)
Arbeiderpartiet 26,5 procent (- 0,3)
Sosialistisk Venstreparti 6,5 procent (+ 0,8)
Rødt 2,6 procent (- 0,3)
Miljøpartiet De Grønne 3,9 procent (- 0,7)

Arbeiderpartiet minskar igen och ligger nu långt under sitt förra valresultat. Senterpartiet ligger högre än i senaste valet. SV ligger nu stadigvarande över spärren. Även MDG ligger nära spärrgränsen. Liberala Venstre ligger sedan länge under spärren, även om stödet nu ökar. Fremskrittspartiet är, efter en nedgångsperiod, åter nästan uppe på sin nivå i förra valet.

* * *

För två månader sedan vann Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre över Høyre-ledaren och sittande statsministern Erna Solberg med 48 procent mot 45 i den serie av mätningar MMI gör för Dagbladet om vem som är bäst på att styra landet. I motsvarande mätning i augusti byter de plats: 53 procent föredrar Solberg, medan 42 föredrar Støre.

Støre är de högutbildades favorit, medan Solberg ligger bäst till bland väljare som bara har grundskoleutbildning. Valforskaren Johannes Bergh säger att det här skiftet troligen har att göra med att Fremskrittspartiets väljare, som har en lägre utbildningsnivå, stöder Solberg, som ju leder den regering som också deras eget parti ingår i.

2 kommentarer

  1. Det är väl bara att konstatera att dina s-kollegor i Stockholm verkar ha hjälpt FrP genom sitt gnäll över Listhaugs Rinkebybesök. Karin Wanngårds sura kommentar att Listhaug borde be om ursäkt för besöket ger snarare cred till FrP. Sådant ska inte ”Söte bror” göra. Att Fritzon dessutom ställde in deras gemensamma möte med bara några timmars varsel ger ju inte heller något professionellt intryck.

    Intressant kommentar: http://www.vg.no/nyheter/meninger/stortingsvalget-2017/et-togkrasj-i-sakte-film/a/24128884/

    Comment by Thomas Åkerblad — 2017 08 30 1:36 #

  2. Till Thomas Åkerblad: Du glömde att nämna rinkebyborna, som också såg avsikterna med hennes besök just där.

    Den undersökning du länkar till i dag kommer jag i vanlig ordning att referera och kommentera. Fast tendensen finns ju också i den text som du har fäst din egen kommentar vid.

    Comment by Enn Kokk — 2017 08 30 9:07 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^