Melodikrysset nummer 33 2017

19 augusti 2017 12:56 | Media, Musik, Ur dagboken | 6 kommentarer

I dag spelades i Melodikrysset en del låtar och artister som jag inte är så förtrogen med.

Ett exempel är ljudillustrationen ur filmen ”Dirty Dancing” (1987), som jag aldrig har sett – men eftersom jag är filmintresserad känner jag åtminstone till den här filmen.

Däremot kände jag omedelbart igen ”Jorden runt”/”Around the World” ur filmatiseringen 1956 av Jules Vernes ”Jorden runt på 80 dagar”, där hjälten Phileas Fogg (spelad av David Niven) tillsammans med betjänten Passepartout i ballong tar sig runt hela jordklotet.

Ungefär likadant är det med de svenska melodifestivalbidragen i dagens kryss.

Eftersom jag allmänt gillar Sara Varga, kommer jag i håg hennes bidrag (tillsammans med Juha Malari) från 2017, ”Du får inte ändra på mig”, detta trots att just den här låten inte hör till det bästa hon har gjort.

Däremot hade jag förträngt Benjamin Ingrosso och hans bidrag i samma melodifestival, ”Good Loving”.

Inte heller mindes jag vinnaren och vinnarlåten i 2005 års melodifestival, Martin Stenmarck med ”Las Vegas”.

Ett av mina handikapp vid lösandet av Melodikrysset är att jag nästan aldrig har sett något i TV 4as ”Så mycket bättre”. Jag har inget mot Miriam Bryant, men trots att jag gillar Lars Forssell och ett antal gånger har träffat honom personligen, också publicerat honom i min egen sångbok, förstod jag alltså inte med detsamma, att det var hon som sjöng hans ”Ett sista glas”.

Däremot är jag i den åldern att jag mycket väl minns sångerskan Git Gay, i dag i ”Pärlor”.

Jag minns också Thore Skogman, mannen bakom ”Plättlaggen”, där användningen ibland förorsakar os. (Thore valturnerade med Sten Andersson, skrev till och med en socialdemokratisk kampanjsång.)

Mycket av det som finns bevarat i melodiminnet finns där på grund av personliga minnen eller egna skivinnehav.

Jan Johansson har jag till exempel på skiva i stor mängd. Och jag minns många av texterna där, till exempel ”Vem kan segla förutan vind?”, den där man också ställer frågan ”Vem kan ro utan åror?”. Fast någon vidare förflyttning blir det ju inte, om man som i svaret bara har en åra. Och i min privata skivsamling finns också ”Island In the Sun” med Harry Belafonte – tyvärr hörde vi den i en betydligt sämre version i dag.

Jag är ju, som läsarna vet, inte troende, men allt sedan skoltiden kan jag en hel rad psalmer utantill. En del av dem gillar jag till och med fortfarande, detta på grund av vacker text och bra melodi. Ett exempel är ”Den blomstertid nu kommer”, som Israel Kolmodin bidrog med till 1695 års psalmbok – melodin var lånad ur folkmusiken.

Harry Martinsons rymdepos ”Aniara” skaffade jag mig och läste när den kom ut, 1956. På den gjorde Karl-Birger Blomdahl (musik) och Erik Lindegren (libretto) operan ”Aniara”, med premiär 1959.

Kvar till sist blir då, inte för att den gick i radio sent på kvällarna, Leif Anderssons legendariska skivprogram ”Smoke Rings”. ”Smoke Rings”, signaturmelodin till programmet, skrevs redan 1937, men Leif Anderssons program, en älskad långkörare, gick åren 1966-1999, och fan vad mycket bra jazzmusik han spelade. Ett resultat av smoke rings är aska, och det senare blev kanske också Leif Andersson, eftersom han är död.

6 kommentarer

 1. För L5 var det förstås ”Byssan lull”, som spelades, fast i den visan förflyttar man sig ju med hjälp av segel.
  H-r

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2017 08 19 14:23 #

 2. Till Stefan H: Jag tror att förklaringen till det här är att ”Byssan lull” och ”Vem kan segla förutan vind?” i grunden har samma melodi eller i vart fall mycket näraliggande melodier. Jag trodde själv först att det Jan Johansson spelade var ”Byssan lull” men fick inte det svar det verkade bli i dess text – den handlar ju om tre vandringsmän på vägen. Sen kom jag på att det vi hörde, som Eldeman sa handlade om förflyttning, nog faktiskt var ”Vem kan segla förutan vind?”.

  Comment by Enn Kokk — 2017 08 19 16:45 #

 3. Jag tror att visan heter ”Ro, ro till fiskeskär”.
  ”Byssan lull” är skriven på samma melodi ”Fiskeskärsmelodin”.

  Comment by Krister Kappel — 2017 08 19 18:26 #

 4. Till Krister Kappel: Jo, det finns flera belägg på nätet för att ”Byssan lull” är skriven på samma melodi som ”Ro, ro till fiskeskär”.

  Ett av problemen med valet av vad det var i det här fallet är dock att alla de tre melodierna som har diskuterats här har spelats in av Jan Johansson.

  Comment by Enn Kokk — 2017 08 19 21:37 #

 5. ”Plättlagg” är (Musiker-)slang på banjo, som melodin ursprungligen skrevs för. En avlägsen släkting till mig är Johan Olov Wallin som skrev stora delar av (gamla) psalmboken. Min mamma har faktisk legat i hans vagga!?!

  Comment by Claes Kamborn — 2017 08 20 5:27 #

 6. Till Claes Kamborn: Den här sortens extrakunskaper, ibland kallat ”onödigt vetande”, gillar jag! Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2017 08 20 9:48 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^