Melodikrysset nummer 32 2017

12 augusti 2017 12:58 | Barnkultur, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 15 kommentarer

I dag fanns det väl egentligen inga våldsamt svåra frågor i Melodikysset, men en dubbelfråga vållade mig lite besvär. Dels förstår jag inte vitsen med att koppla ihop två olika frågor som inte har ett dugg med varann att göra, och den ena delfrågan var lite knepig. Jag har till och med skivor med Dolly Parton, dock inte någon inspelning av ”I Will Always Love You”, som jag följaktligen inte kände igen. Däremot minns jag väl ”Sunny Girl” med Hep Stars från 1966.

Också frågan som kom därefter var lite krånglig.

Den utgick från Beppe Wolgers’ ”Sången vi spelade” med Gunilla Backman. Men vad hette Jerome Kerns och Dorothy Fields låt i original? Jo, ”The Way You Look Tonight”.

Att vi hörde Jerry Lee Lewis i ”Poison Love” var en desto lättare fråga.

Och eftersom jag har allt med The Beatles på skiva, hade jag förstås inte heller några problem med att känna igen Paul McCartneys ”Let It Be”.

Gamla svenska schlager kan jag ganska bra, så jag mindes genast låttiteln, när vi fick höra Ebbe Jularbo göra en instrumentalversion av Kai Gullmars ”Jag har en liten melodi”.

Förr skrevs det schlager som genast fastnade i melodiminnet. Det gällde också fortfarande i Melodifestivalen 1986, då Style tävlade med ”Dover Calais”.

Och det har ju inte heller senare blivit ute att göra populärmusik med sådana egenskaper. BAO, Benny Anderssons orkester, finns ju till exempel fortfarande. I dag hörde vi dem i ”Födelsedagsvals till Mona”.

Eller ta en fortfarande högst aktiv artist, Miss Li (Linda Carlsson). Många av hennes låtar, till exempel ”My Heart Goes Boom” som spelades i dag, fastnar hur lätt som helst i musikminnet. Henne har jag förresten också hört live, på en socialdemokratisk partikongress.

Jag har också träffat Lennart Hellsing personligen, vid en vårmiddag med barnkultur som tema Riksdagens dåtida talman Birgitta Dahl anordnade. Hans klassiker ”Det var så roligt, jag måste skratta” om den trekantige gubben lärde jag mig redan under min egen skoltid. I dag sjöngs den här sången av Rolf Lassgård, välkänd från filmens värld.

När jag höll på att sammanställa min bok ”Joe Hills sånger” (1969) hade jag kontakt bland annat med Mats Paulson, som på den tiden hade bildat ett Joe Hill-sällskap och också spelat in Hills sånger på skiva. Men Mats har också gjort en del egna, mycket minnesvärda visor, till exempel ”Visa vid vindens ängar”, den som börjar ”Det går en vind över vindens ängar”. Eldeman spelade den med Dana Dragomir.

Lars Forssell, numera död, har jag också träffat i olika sammanhang: anordnat möte med honom, publicerat texter av honom i min sångbok från 1970, ”Upp till kamp!” och vid framförandet av ett verk han på min hustrus initiativ skrev åt Riksdagen. Fast i dag fick vi höra hans version av Charles Aznavours ”Je me voyais deja”, ”Anna Stark”, en av de enligt min mening få bra låtarna på Lill-Babs’ Forssell-skiva.

Då får vi i dag avsluta med något riktigt pampigt, ”Nessum dormat” ur Giacomo Puccinis ”Turandot”.

Och nu ska jag börja lyssna på ”Sommar”.

15 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Jerry Lee (Lewis) var inget problem, men han KAN faktiskt SPELA piano. Lyssna till exempel på hans fantastiska version av ”In the mood” som han spelat in under namnet ”The Hawk”. I övrigt var det flera frågor som jag hade problem med.

  Comment by Claes Kamborn — 2017 08 13 5:46 #

 2. Hep Stars låt heter Sunny girl.
  Hälsningar Karin

  Comment by Karin — 2017 08 13 9:54 #

 3. Sunny girl
  ska det väl vara?

  Comment by Anders Wallin — 2017 08 13 12:39 #

 4. Hep Stars låt av Benny Andersson heter ”SUNNY GIRL” och Beatleslåten ”Let it be” skrevs av Sir Paul McCartney och ingen annan. Han framför den fortfarande på sina livekonserter världen över.
  Hälsningar
  Inger (en trogen Melodikrysslösare)

  Comment by Inger Levisson — 2017 08 13 13:41 #

 5. Hep Stars’ låt heter förstås ”Sunny Girl”.
  ”I Will Always Love You” är ju superkänd från filmen ”The Bodyguard” från 1992 med Kevin Costner och Whitney Houston. Man kan nog säga att det är/var hennes paradnummer.
  H-r

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2017 08 13 15:25 #

 6. Jag har faktiskt själv i kladden med svaren skrivit ”Sunny Girl” – varför det sen blev fel begynnelsebokstav i nätupplagan, vet jag inte.

  När det gäller ”Let It Be”, mindes jag, att den inte hade John Lennon som den ene kompositören, vilket ju annars är vanligt. Men så tillskrev jag den fel Beatle. Jag borde förstås ha kollat på nätet.

  Tack, allihop!

  Comment by Enn Kokk — 2017 08 13 15:25 #

 7. PS till Stefan H: Problemet (i mitt fall) med ”I Will Always Love You” är att jag inte heller har sett filmen.

  Comment by Enn Kokk — 2017 08 13 17:23 #

 8. Hej Enn!

  Jag löser ofta krysset men hinner inte alla veckor. Så jag missade krysset för nån månad sen eller så där en fråga handlade om Joe Hill. Minns du vilken vecka det var.

  Mitt intresse kommer av att JH var bror till min farfar Efraim.

  Mvh

  Rolf

  Comment by Rolf Hagglund — 2017 11 04 17:00 #

 9. Till Rolf Hägglund: i Melodikrysset nummer 26 2017 förekom åtminstone en fråga med viss anknytning till Joe Hill. Den handlade om ”It’s a Long Way To Tipperary”, vars melodi ju Joe Hill lånade till sin ”It’s a Long Way Down To the Soupline”, i översättningen i min bok ”Joe Hills sånger” kallad ”Det är lång väg att gå i soppkön”.

  Kan det vara det här du syftar på?

  Roligt för övrigt att få höra ifrån en nära släkting till Joel Hägglund.

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 04 17:48 #

 10. Det var det. Jag är bara nyfiken på hur hela frågan lät. En bekant visste inte om mitt släktskap med JH tills hans namn Joel Hägglund nämndes.

  Jag skrev ett mail i våras till Anders Eldeman i en annan fråga och passade på att klaga över hur han i november 2015 hade med JH i krysset och ordet i krysset var ”avrättning” i stället för mera passande singer-songwriter, fackföreningskämpe, agitator, arbetarhjälte, etc.

  Jag har inte fått svar från Eldeman ännu, men han bjöd ialla fall på ett ”to”.

  Rolf

  Comment by Rolf Hagglund — 2017 11 05 8:50 #

 11. Till Rolf Hägglund: Vet man bara vilket melodikryss det var (nummer och år), kan man ju gå tillbaka dit och lyssna.

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 05 10:23 #

 12. Jag gick tillbaka till vecka 26 på kryssets egna hemsida, men där finns bara snabbgenomgången med 10 ords sammanfattning av frågan plus 10-15 sekunder musik. Så jag vet fortfarande inte vad herr Eldeman sa och frågade om JH.

  Comment by Rolf Hagglund — 2017 11 05 15:23 #

 13. Till Rolf Hägglund: Jag minns faktiskt inte heller. Det kan ju faktiskt också vara så att Eldeman för sin del aldrig uttryckligen nämnde Joe Hills version och att frågan bara gällde ursprungsmelodin, ”It’s a Long Way To Tipperary”.

  När jag kåserar om Melodikrysset, brukar jag ofta skriva mer än det efterfrågade svaret – vidare kunskaper skadar ju inte!

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 05 16:03 #

 14. Jag har en bekant som hörde frågan om Joe Hill där hans rätta namn Joel Hägglund nämndes. Han känner mig och när han sen googlade på JH dök mitt namn upp.

  Vi träffades förra söndagen och då nämnde han att JH varit med som fråga i Melodikrysset, men han mindes inte vilken vecka. Det fick jag svar på via dig och melodikryssetsvar.se. Så nu söker jag bara originalfrågan som var sist i kryss nr. 26.

  Jag skall maila kryssets hemsida strax så får vi se om jag kan få svar den här gången.

  Rolf

  Comment by Rolf Hagglund — 2017 11 05 19:50 #

 15. Till Rolf Hägglund: Jag snabbskriver ner frågor och annat relevant på ett papper när jag lyssnar på Melodikrysset. Men jag sparar inte de här kladdarna, där jag också skriver svaren, när jag väl har lagt ut krysset på nätet.

  Hoppas du får napp den här gången.

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 06 10:43 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^