Melodikrysset nummer 30 2017

29 juli 2017 12:43 | Film, Media, Musik, Ur dagboken | 6 kommentarer

Vi har ingen tupp, så det vore fel att säga att jag var uppe med den, men jag var uppe tidigt i alla fall, hann också läsa två av våra tre morgontidningar innan det var dags för Melodikrysset.

Det var kul att lösa det i dag, inte minst för att det innehöll frågor som var lite knepiga och för en gångs skull inte bara något mycket känt stycke ur den klassiska repertoaren.

Själv klarade jag utan några våldsamma svårigheter den österrikiske kompositören (bland annat känd för tolvtonsmusiken) Arnold Schönberg, men jag tyckte det var ett framsteg, att Anders Eldeman för en gångs skull utmanade en stor del av krysslösarna.

Jag vet inte om alla känner till, att den tyska nationalsångens, ”Deutschland über alles”, melodi är komponerad av Joseph Haydn. Den andra delen av frågan – antalet bokstäver i förnamnet, angivet med romerska siffror, det vill säga VI, glömde jag sen bort att redovisa men gör det alltså nu, när en läsare har påpekat det för mig. VI stod också i kladden; jag är ju gammal latinstudent.

Klassisk bakgrund – jag talar här om musiken, som är en bearbetning av en komposition hämtad ur ”Bondekantaten” av Johann Sebastian Bach – har också ”Nu grönskar det i dalens famn”, men den är alltså inte en psalm. Fast som framgår av inledningen,
Nu grönskar det i dalens famn,
nu doftar äng och lid.
Kom med, kom med på vandringsfärd
i vårens glada tid!

är dess årstid alltså våren, inte sommaren.

Samma anmärkning kan man så här års göra i fråga om ”Inbjudan till Bohuslän”, där ju Evert Taube skaldar och sjunger ”kom och se vårt Bohuslän om våren”.

Men den här sommaren kan man ju, åtminstone varannan dag, frestas att sjunga ”Singin’ In the Rain”, en melodi för evigt förknippad med filmen med samma namn. Fast i den sjöng förstås inte M A Numminen. Honom känner man ju lätt igen, men eftersom jag hade sumpat att skriva ner att Eldeman också frågade om vad man ser det göra i den här melodin, tog det en stund för mig att komma på att jag också skulle fylla i regna i krysset.

Ytterligare en film fanns med i dagens kryss, ”Rännstensungar”, ursprungligen gjord 1944. Ur den hörde vi en orkesterversion av ”I min lilla, lilla värld av blommor”. Det har också gjorts en senare version (1974) av den här filmen, med Cornelis Vreeswijk i rollen som konstnären John Fahlén.

Bill Haley slog ju igenom i filmen ”Vänd dem inte ryggen” (med ”Rock Around the Clock”), men han har gjort annat också, till exempel sjungit in ”See You Later Alligator” 1955.

I min mycket blandade musikvärld ingår ju också att se Melodifestivalen och dess olika deltävlingar. Mycket av det här fastnar inte i musikminnet, men ”En gång för alla” med Nina och Kim 2004 kommer jag faktiskt fortfarande i håg.

Fast det är klart att jag personligen mycket hellre lyssnar på Roy Orbison i ”Anything You Want (You Got It)”.

Pojkband har däremot aldrig varit mitt bord. I dag var det dock inte One Direction vi hörde utan Harry Styles som soloartist i ”Sign of the Times”. Det här var en mycket svårare fråga för mig än den där svaret skulle bli Arnold Schönberg.

Men jag gillar faktiskt också Rihanna, i dag i ”Close To You” (2016). Det skulle nog inte vara så dumt att åka till hennes födelseö Barbados, men den här gubben är ju inte längre riktigt i skick för såna långresor.

Men man måste ju se med humor på det också. Som en lumparkompis kommenderade oss i min ungdom: ”Halta och lemmalytta, framåt!”.

6 kommentarer

 1. Och eftersom Haydn just hette Joseph, d v s 6 bokstäver, så blir väl svaret på lod 1 VI, vilket råkade falla bort i din genomgång, eller hur?
  Schönberg klarade jag givetvis inte, inte ens det idag spelade stycket är tillgängligt nog för mig, men Anders var ju vänlig nog att nämna Andra Wienskolan varför det ordnade sig enkelt via Wikipedia.

  Har heller inget emot lite knepigare frågor, men sådana dyker ibland upp på väldigt oväntade ställen medan jag klarar annat klurigt direkt. Vi har ju alla lite olika kunskaper i bagaget. Att fixa ett helt kryss utan att behöva kolla på nätet händer ytterst sällan, tyvärr.

  Comment by Janne H — 2017 07 29 18:00 #

 2. Man skulle fylla i krysset på lodrätt 3 regna och inte regn. På lodrätt 1 skulle man fylla i VI.

  Comment by Sören Forslund — 2017 07 29 22:59 #

 3. Till Janne H: Tack för påpekandet – se kommentar i bloggtexten.

  Comment by Enn Kokk — 2017 07 29 22:59 #

 4. Till Sören Forslund: Tack du också. Jag hade skrivit ”regna” i själva krysset.

  Comment by Enn Kokk — 2017 07 29 23:15 #

 5. Hej,
  Jag vill bara påpeka, för att vara politiskt korrekt, att ”Deutschland, über alles” är den första strofen av den tyska nationalsången som sjungas ALDRIG eftersom den missbrukades av nationalsocialisterna. Man sjuger idag bara den tredje strofen som lyder ”Einigkeit und Recht und Freiheit”.
  Hälsningar
  Kiki

  Comment by Kiki — 2017 08 06 12:17 #

 6. Till Kiki: Tack för tilläggsinformationen!

  Comment by Enn Kokk — 2017 08 06 12:46 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^