Nu är barnbarnen här och sommaren här på riktigt

10 augusti 2009 17:35 | Barnkultur, Film, Trädgård, Ur dagboken | 6 kommentarer

I går kom Bo och Kerstin och barnen Viggo, snart sju, och Klara, fyra. Birgitta bjöd på grillfest. Efter maten fick Bo lov att åka hem till Uppsala; han började jobba redan för en vecka sen, medan Kerstin har en semestervecka kvar att tillsammans med barnen tillbringa i sitt barndoms sommarland.

Medan jag diskade, gick hon tillsammans med Birgitta en lång inspektionstur runt trädgården. Barnen är sedan länge väl hemmastadda i vår trädgård. De började genast leka på bergknallarna som sticker upp mellan odlingarna, gungade på nya gungan i talldungen, använde också de riddarsvärd och riddarsköldar som morfar har nyköpt åt dem efter förra årets mordbrand. Men när Viggo, fortfarande försedd med svärd och sköld, kröp in i riddarborgstältet, hade Klara bytt sina mot sin mammas gamla nalle och Pippi Långstrump-dockan. Just när hon så utrustad också skulle krypa in i riddarborgstältet, förklarade hon:

– Jag är riddarmamman.

Under de sena kvällstimmarna såg vi alla tillsammans en Harry Potterfilm med tal på svenska. Barnen är redan väl hemmastadda i Harry Potters värld. Den enda som några gånger verkade bli rädd var mormor, som i motsats till morfar aldrig ens har läst Harry Potter-böckerna.

I dag var det baddags.

Men först skulle morfar gå till Konsum för att handla lunch- och middagsmat. Med sig, på sparkcykel, hade han Klara. Klara tog en shoppingvagn, en liten, även hon, och snart hade hon plockat i den mer varor än morfar hade i sin: Festis, sugrör, varm korv, bananer och allt vad det var.

Eftersom väderleksutsikterna för eftermiddagen såg en smula osäkra ut, bestämde vi oss för att göra en badutflykt redan före lunch. De vuxna promenerade, men barnen föredrog sparkcykel. Färden gick till familjebadstranden i Tallparken.

Där var vattnet jättelågt, men därmed var det också helt ofarligt att låta ungarna bada i den lilla viken mellan de i havet utskjutande bergknallarna. Morfar och mormor fann inte badtemperaturen inbjudande – på djupare vatten längre ut var det bara 14 grader i vattnet – men Kerstin tog sig ett dopp där ändå.

Så småningom lyckades morfar locka också ungarna upp på de flata hällarna ovanför den konstgjorda sandstranden – lockemedlet var var sin flaska Festis samt två olika sorterts kex.

Trots lite också för magen fick badutflykten inte bli för lång. Vi hade ju inte lunch med oss.

Medan morfar lagade lunch, kom lilla Klara två gånger in i köket och förklarade, att lunchen skulle ätas utomhus. Så morfar travade snällt med tallrikar och bestick och glas ut till trädgårdsbordet och dukade upp det plus mat och dricka i det fria.

Men precis när vi hade satt oss ned runt trädgårdsbordet alla fem, kom regnet. Ett milt och svalt och skönt regn – men i alla fall. Det var bara att plocka ihop alltsammans igen och ta det med in i köket.

Och där blev det till sist en riktig sommarlunch: nykokt potatis från mormors land tillsammans med fyra sorters lax: gravad, rökt, pepparlax, rökta laxfenor. Till det både färsk gurka och saltgurka.

Sämre sommar kan man ha!

6 kommentarer

  1. Detta, om något, är livskvalitet! Vackert beskrivet.

    Comment by Lars Rudström — 2009 08 10 22:44 #

  2. Åh, vad det låter härligt. Hoppas ni får en fin vecka tillsammans och att ni får ha sol och värme hela veckan. Hälsningar till er alla.

    Comment by Kristina Strömberg — 2009 08 10 23:18 #

  3. Till Kristina Strömberg: Jag förstod ju att bilhaveriet kvaddade barnens besök hos farmor och farfar i Sollefteå – men ni var ju nere i Uppsala och hälsade på själva i alla fall.

    Comment by Enn Kokk — 2009 08 11 8:05 #

  4. Tack för en intressant blog. Du har tidigare skrivit om Nacksving, skivbolaget i Göteborg. Där nämner du Motvind. Min fråga är om du skrivit något mera i ”Aktuellt i politiken” om den gruppen? Dom blev mesta kända för att ha gjort musiken till Carin Mannheimers TV-pjäs ”Lära för livet”

    Comment by Thorbjörn Eriksson — 2009 08 11 11:13 #

  5. Till Thorbjörn Eriksson: Ja, det har jag, men jag har hittills inte fört över det hit till bloggen. Jag lovar att så småningom, när jag får tid, leta i läggen och sen göra recensionerna tillgängliga igen.

    Comment by Enn Kokk — 2009 08 11 12:40 #

  6. Det tackar jag för. Önskar dej och familjen en bra dag.

    Comment by Thorbjörn Eriksson — 2009 08 11 13:02 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^