Melodikrysset nummer 29 2017

22 juli 2017 12:56 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Media, Musik, Trädgård, Ur dagboken | 13 kommentarer

Det här är en sommar då vädret ständigt växlar. I går då huset städades satt jag i solen vid trädgårdsbordet och drack kaffe. I morse när jag skulle hämta morgontidningarna i brevlådan regnade det. Nu är det solsken och blå himmel igen. Det senare har jag dock sett först nu – jag har varit koncentrerad på att lösa Melodikrysset.

I dagens kryss förekom åtminstone två stycken, som brukar räknas till den klassiska repertoaren.

Det ena var nog lätt att känna igen för de flesta. Johann Sebastian Bachs ”Air” minns också de som normalt inte lyssnar på klassisk musik, i vart fall de som är i rätt ålder för att i TV ha sett ”Beppes godnattstund”.

Det andra klassiska stycket – här efterfrågades kompositören – var kanske inte lika lätt att placera. Men i mina öron verkade det vara något av Jean Sibelius, även om jag inte kom på vad som spelades. Jag har en mycket stor kollektion sibeliusskivor i en av våra skivhyllor, men dem kommer jag inte åt just nu, eftersom de finns i lägenheten i Uppsala medan jag själv under sommarhalvåret bor i vårt sommarhus i Öregrund. (Det visade sig sen vara< "Finlandia", som jag har hört hur många gånger som helst.) Carl Michael Bellman brukar ju inte räknas till de klassiska kompositörerna, men nog är han en klassiker, även i bemärkelsen att han har lånat melodier ur sin tids klassiska repertoar.

En av hans figurer kallades Fader Berg, och det kan vi väl använda som övergång till att tala om något av och med Jocke Berg. Jocke är känd från numera nedlagda Kent, men i dag hörde vi honom i duett med Lisa Nilsson i ”Innan vi faller”.

Jag har hört en hel del med Kent, men ännu mer har jag hört av och med Lars Winnerbäck, som vi i dag fick höra i ”Visst har vi glömt”.

Som ni väl har förstått, är jag från en mycket mer vislyssnande generation, så för mig var det heller inte svårt att känna igen Harriet Löwenhjelms och Hjalmar Cassermans ”Beatrice Aurore” – att vi i dag fick höra den instrumentalt med Roland Cedermark spelade ingen roll.

Klassiska barnvisor kan jag likaså. ”Bonden och kråkan” har jag själv sjungit, och därför var det ingen match att komma på den yrkesgrupp Eldeman ville ha identifierad: bonde.

Andra halvan av femtiotalet, då jag var gymnasist, blev jag lite av cineast, dock aldrig av den sorten som sorterade bort underhållande filmer, till exempel musikfilmer. Jag har alltid beundrat Fred Astaire, och Grace Kelly fick jag ett gott öga till innan hon hamnade i Monaco. I filmen ”High Society” (1956) förekom Cole Porters ”True Love”, men den kom också att leva ett eget liv som älskad schlager.

Jag var ung under swingepoken – hörde sedan dansbandsmusik spelas i radio men har aldrig gillat att dansa till dansbandsmusik. Men många av dansbanden hamnade ju också på Svensktoppen, så åtminstone de tidiga är jag bekant med den vägen. Vikingarna kan till exempel inte vara obekanta för några, som lyssnar på populärmusik i radio, och visst minns jag deras ”Du är min sommar, Marie”, och den kan jag följaktligen identifiera när de sjunger den på tyska, kallar sig Wikinger och då sjunger ”Schenk mir dein Sommer, Marie”. (Jag har läst tyska både i realskolan och i gymnasiet.)

Povel Ramel blev tidigt en favorit, och honom har jag sett och hört live både i tält och på scen. I dag fick vi höra en jazzig version med Flashback Big Band av en av hans hits, men visst var det hans underbara ”Karl Nilsson”.

Men även om jag har en tendens att fastna i gamla melodiminnen, ska ni inte tro, att jag inte införlivar senare musik i den musikskatt jag bär med mig.

Alltså tycker jag att ”All That She Wants” med Ace of Base från 1992 är en högst lyssnansvärd låt.

Och tvärs igenom den finska version som i dag spelades känner jag igen och minns med glädje ”Wake Me Up Before You Go Go” med Wham.

Fast för egen del går jag allt mer skraltigt. Och dans är det inte längre tal om.

13 kommentarer

 1. Hej i högsommaren! Jag tror att det var Finlandia av Sibelius som spelades idag. Ett maffigt och fantastiskt musikverk.
  Ha det bra!

  Comment by Maggan — 2017 07 22 13:18 #

 2. Hej Enn, jag håller med Dig. ”Karl Nilsson” är verkligen underbar, t ex en av de inledande textraderna: ”Jag föddes i Småland av egna föräldrar”..
  Trevlig Helg önskar LO från ett glittrande glatt Göteborg!!

  Comment by LO - Göteborg — 2017 07 22 13:44 #

 3. Till Maggan: ”Finlandia” har jag hört ganska många gånger, så jag borde i så fall ha känt igen den med det samma. Men jag kanske var ouppmärksam.

  Comment by Enn Kokk — 2017 07 22 14:34 #

 4. Till LO: De märkliga formuleringarna och de många tankesprången gör den till den fantastiska skapelse den är.

  Comment by Enn Kokk — 2017 07 22 14:37 #

 5. Jodå, Finlandia var det. Det verket tillhör standardrepertoaren i vårt hem eftersom min sambo kommer från Finland.
  Whams låt heter förstås ”Wake Me Up Before You Go-Go”.
  En fortsatt trevlig sommar!
  (Det får gärna komma några rejäla skurar. Det är ganska torrt här i Järfälla.)

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2017 07 22 15:30 #

 6. Till Stefan H: Det här är ytterligare ett exempel på att jag inte borde lita på mitt stundom dåliga minne.

  Comment by Enn Kokk — 2017 07 22 16:17 #

 7. Men Enn ; -livet är som en dans om än långsammare med åren! Jag skall ju fylla så småtal som 67 i år men dans är heller inte min grej, har aldrig varit, förutom som Uggla skrev; -jag dansar aldrig nykter osv……

  Comment by Urban Sjölander — 2017 07 22 17:30 #

 8. Till Urban Sjölander: Den givna repliken på Uggla finns på en SSU-affisch från femtitalet: På den fanns en snygg tjej + texten ”Jag dansar bara med nyktra killar”.

  I mitt fall skulle det här dock inte ge någon utdelning. Även om jag är nykter, tar åldern ut sin rätt – blev jag i dag uppbjuden av den där snygga unga SSU-tjejen, skulle jag tvingas nobba. Vid 80 års ålder är dansorken slut.

  Comment by Enn Kokk — 2017 07 22 22:31 #

 9. ”Nemo saltat sóbrius, nisi forte insanit”. /Cicero

  Comment by Krister Holmgren — 2017 07 23 11:59 #

 10. Till Krister Holmgren: Jag är ju själv gammal latinare, men kanske ska vi översätta cicerocitatet för andra mer obevandrade: Ingen dansar nykter, om han inte är galen”.

  Comment by Enn Kokk — 2017 07 23 12:57 #

 11. Oooh, vilket suveränt citat – undras om Uggla känner till det? Kanske t o m inspirationskällan till låten…

  Hade min faster latinlektorn varit i livet hade det varit ett stort nöje att prova citatet på henne.

  Äldre män och dans får mig att undra om det inte var Hasse Alfredsson som vid något tillfälle sjöng (fritt ur mitt klena minne):

  Gammal man gör så gott han kan, dansar f-n så illa, hela kroppen rister han, men bena dom står stilla.

  Klart du inte vill vara med om det!

  Comment by Janne H — 2017 07 26 18:13 #

 12. Till Janne H: Jo det var Hasse Alfredson, i revyn ”Gula Hund”. Jag såg den själv på China 1964 – det var alltså lokalen som fick ge färg åt hunden.

  Comment by Enn Kokk — 2017 07 26 20:52 #

 13. Nä, järnspikar…lyckades jag inte stava Alfredson med två s i alla fall – jag skulle ju kolla, hade jag tänkt! Jag borde veta ändå, men var inte säker (mitt extraknäck som korrläsare på en motortidning ger tyvärr inte den sortens allmänbildning), så jag tänkte som sagt kolla. Men som jag så många gånger redan tvingats konstatera så är det bara glömska mitt minne är bra på…Nåväl, nu vet jag hur namnet stavas!

  F ö stort tack för bekräftelsen med uppgift om var och när – har nu med dess hjälp konstaterat via Youtube att han avslutar monologen om vad han tycker om ålderdomshemmet med denna högkvalitativa sång.

  Comment by Janne H — 2017 07 27 20:41 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^