Ísland: EU-motståndarna har stor majoritet

10 juli 2017 21:09 | Politik | Inga kommentarer

En ny opinionsmätning från MMR visar att 50,7 procent av islänningarna anser, att Ísland inte bör gå med i EU. Bara 23,6 procent är för ett EU-inträde. 25,7 procent är varken för eller mot EU-medlemskap.

Frågan har fått viss förnyad aktualitet genom att de två mindre partierna i den isländska borgerliga trepartiregeringen, Viðreisin (Renässans) och Björt framtíð (Ljus framtid), båda EU-positiva, skulle vilja ha till stånd en folkomröstning i frågan.

Det ledande regeringspartiet, Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), hör till de EU-skeptiska partierna, så också oppositionspartierna Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet) och Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna).

Utsikterna att få ett ja i enfolkomröstning om EU-medlemskap är således ganska små – och Storbritanniens pågående utträdesprocess har inte gjort dem större.

No Comments yet »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^