Sommar i P1 med Sarah Sjöström

25 juni 2017 16:44 | Media, Musik | 6 kommentarer

Jag lärde mig simma som barn, genom att vid ett tillfälle råka komma ut på så djupt vatten att jag inte länge bottnade. Senare, under åren i realskolan, gick jag ganska ofta efter skolan och simmade i Badhuset i Sundsvall. Mycket senare, när vi hade skaffat oss sommarhus här i Öregrund, gick jag och hustrun med barnen till Sunnanöbadet, där vi ofta långsimmade – jag minst 1.000 meter, ofta mer.

Men för mig var det här alltid ett nöje, aldrig någonsin idrott, ännu mindre någon tävling. Jag har faktiskt aldrig någonsin varit intresserad av idrott som tävlande – alltså har jag aldrig läst tidningarnas sportsidor eller sett sportsändningar i TV.

Jag berättar det här för att jag egentligen inte förstår varför så många idrottsstjärnor får lov att göra program i radions ”Sommar”. Enligt min mening ska det här programmet göras för hela spektret av radiolyssnare, alltså inte för en grupp, till exempel de idrottsintresserade, i taget. Det här betyder inte, att idrottsstjärnor skulle vara uteslutna från att få göra sommarprogram, men de måste då ha kvalifikationer att berätta, gärna för mig om egna upplevelser på och kring tävlingsarenorna men också om annat som engagerar dem.

Ett särskilt kapitel utgör valet av musik. Sommarprogram med musik hämtad ur en och samma genre blir sällan tillräckligt bra, och jag skulle också säga att människor som själva inte har något förhållande till musik utan till stor del måste ha producentens hjälp för att det över huvud taget ska bli något program inte borde utses till sommarpratare.

Låt mig genast säga att det här sista inte skrivs av missnöje med den musik som spelades i dagens sommarprogram med simmaren Sarah Sjöström. Olle LjungströmsEn apa som liknar dig” var ett lysande val, och i min personliga skivsamling finns allt med First Aid Kit (i dag spelades ”My Silver Lining”) och även skivor med Petter. Men också till exempel låten som avslutade programmet, ”Cryin’” med Aerosmith, var ett bra val. Dock misstänker jag att min personliga musiksmak är relativt ovanlig i den ålderskategori jag tillhör – jag har just fyllt 80.

Jag är alltså inte ett dugg intresserad av idrott, men naturligtvis förstår jag, att en simmare som vid bara 23 års ålder har tagit 14 VM- och EM-guld på lång bana och 8 VM- och EM-guld på kort bana samt 2016 under OS i Rio tog guld i 100 meter fjärilssim, silver i 200 meter frisim och brons i 100 meter frisim är helt enastående. (Jag har som ni förstår hittat de här uppgifterna om henne genom nätsökning.)

Men det hjälper inte. I sitt sommarprogram lyckas hon, trots att programmet i så hög grad handlar om just det här, inte riktigt förklara varför hon håller på med tävlingssimmande. Det blir desto mer obegripligt som hon i programmet berättar om den ångesttröskel hon måste ta sig över inför tävlingarna. Redan radions programpresentation på nätet avslutades med följande märkliga upplysning: ”Tycker inte om att bada om det inte är träning.”

Själv tror jag att programmet hade blivit betydligt mer hörvärt, om hon till exempel hade berättat mer om sin brors autism eller helt andra sidor av sitt liv.

6 kommentarer

 1. Fascinerades du inte av stenmark heller när det begav sig på 70- och 80-talet?

  Comment by Bengt Svensson — 2017 06 25 18:07 #

 2. Till Bengt Svensson: Honom kunde man ju inte undgå på den tiden om man som jag läste tidningar och följde nyhetssändningar. Men egentligen är svaret på din fråga ”nej”.

  Comment by Enn Kokk — 2017 06 25 18:20 #

 3. Själv är jag en stor beundrare av Sarah Sjöström. Men på programmet har jag samma kritiska synpunkter som du.Tämligen ointressant. För att inte säga tråkigt….

  Comment by Mats Rosin — 2017 06 25 22:08 #

 4. Till Mats Rosin: Jag tror att vi här båda är präglade av vår bakgrund inom journalistiken. Inte heller jag är ju mot att idrottshjältar får göra radioprogram, men de måste ju då göra det på ett sätt som fångar lyssnarna, också sådana som inte är idrottsnördar.

  Comment by Enn Kokk — 2017 06 25 23:22 #

 5. Helt enig med dig!Dessutom lika ointresserad av sport som du. Det innebär givetvis inte att idrottsmän per automatik skulle vara ointressanta att lyssna till. Men – det förutsätter att de exempelvis slutar spela upp referat från sina idrottsliga prestationer, hur stora de än må vara. För de intresserade torde det vara skåpmat, för oss andra är det fortfarande lika ointressant.

  Comment by anita lindblad — 2017 06 26 11:46 #

 6. Till Anita Lindblad: Poängen med min och vad jag förstår även din inställning är att program som utan egentlig distans till egna idrottsliga prestationer är för ensidiga, ofta ointressanta också för att de inte innehåller något annat. Men det betyder alltså inte att idrottare, om de förmår göra program som är intressanta också för andra än idrottsnördar, skulle uteslutas från att få göra Sommar-program

  Comment by Enn Kokk — 2017 06 26 12:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^