Nygammalt val (s) eller Hej, socialdemokrat!

7 augusti 2009 9:27 | Media, Musik, Politik | 14 kommentarer

En gammal arbetskamrat från min tid på 68an, Socialdemokratiska partistyrelsen, hör av sig med en hälsning. Med i brevet finns något som jag har letat länge efter utan att hitta, texten till ”Hej, socialdemokrat!” eller ”Nygammalt val (s)”, som den egentligen hette.

Det jag får är kopior av två A 4-ark, ett pressmeddelande från Partistyrelsens informationstjänst, daterat 4 mars 1968 och med tisdag 5 mars angiven som publiceringsdag.

Pressmeddelandet är undertecknat SOCIALDEMOKRATERNA Informationstjänsten Enn Kokk, och jag blir lite rörd när jag av maskinskriften kan sluta mig till att jag själv skrev ut texten på maskin:

Nygammalt val (s)

Vid det stora slutmötet för socialdemokraternas tre Riv-i-gång-turnéer inför höstens val, som gick av stapeln i Eriksdalshallen i Stockholm, lanserade sångerskan Britt Damberg en ny ”kampanjsång”, Nygammalt val (s). Som namnet antyder står männen bakom Nygammal vals, Björn Lindroth och Bengt-Arne Wallin, för text och musik.

Nygammalt val (s) ges samtidigt ut på skiva. Det blir debutskivan fär Lindroths och Wallins nystartade skivbolag, Camp. För Britt Damberg är det fråga om en come back efter ett par års frånvaro från estraderna.

Alla inblandade är gamla SSUare. Britt Damberg var medlem av SSU i Kolsva, Björn Lindroth har jobbat inom SSU i Stockholm och Bengt-Arne Wallin hade sin SSU-tid i Linköping.

I sångens marschavsnitt kan man mycket riktigt upptäcka drag av de gamla SSU-sångerna.

Detta blir den andra skivan i anslutning till Riv-i-gång-turnén. Tidigare har socialdemokraterna gett ut en specialskriven visa av Thore Skogman, Mäktiga värld.

För första gången på länge finns nu också Internationalen på skiva. Den finns med på singlen med Thore Skogmans nya sång.

* * *

NYGAMMALT VAL (S)

Text: Björn Lindroth
Musik: Bengt-Arne Wallin

Refräng: /vals/
Hej socialdemokrat
nog nu med borgerligt /enligt en annan källa borgarnas/ prat
vår gamla tanke med nio liv
den heter som vanligt initiativ
Nåväl, då hugger vi i
för ett nygammalt friskt parti
Hej borgare, du ska bjudas på bal
när vi går till ett nygammalt val.

Vers: /marsch/
Det är länge sen vi ropade upp till kamp för mat
länge sen vi slokade över tomma fat
den pust som då
fyllde vår klass
och gav kraft åt vårt rättvisekrav
den finns i dag
i den luftmadrass
som bär oss på välfärdens hav.

Refräng: /vals/
Hej socialdemokrat…

Vers: /marsch/
Våra gamla pionjärer de gav sitt blod sin svett
vårt problem är välfärden, inte mindre lätt
vårt val i år
det valet blir svårt
för vår borgare vill spela boss
så upp till val
hur det nu ska gå
det ansvaret vilar på oss…

Refräng: /vals/
Hej socialdemokrat…

Refräng, omtag /vals)
Hej socialdemokrat…

* * *

Den här nya sången väckte förstås ohejdad munterhet i pressen, inte minst på borgerliga ledarsidor, och döptes snabbt om till ”Luftmadrassen”. Sågningen blev så total att ansvarskännande människor i partiledningen (s) fann för gott att snabbt avföra ”Nygammalt val (s)” från kampanjen. Plötsligt fanns varken texten eller skivan, inte ens någon ynka bandupptagning att få tag på. De som hade beställt sången – informationschefen Anders Thunborg är starkt misstänkt – tvådde sina händer. Den som fick mest ovett var jag, budbäraren – jag hade ju skickat ut texten till media.

Så här post festum är alltsammans dock bara kul. Nu har jag alltså texten. Om någon också kan fixa en kopia av den försvunna inspelningen för skivbruk, skulle jag bli evigt tacksam.

* * *

Hur det gick i valet?

Jo, 1968 gjorde Socialdemokraterna ett av sina bästa val genom tiderna. Partiet fick 50,1 procent.

Fast jag tror inte att det berodde på sången ovan.

14 kommentarer

  1. Det var på den tiden som arbetarrörelsen insåg kulturen kraft. Jag var LO:s siste kulturpolitiskt ansvarige och höll i flera CD-produktioner; Trots; 1:a maj-cd 2006 och 2007. Både de sistnämnda var succéer och gick ut i ca 12.000 var och en. Trots sålde 14.000 ex.
    LO var en viktig kraft i arbetet för att sprida kultur men lade sedan ner sådan verksamhet årskiftet 2007-2008.
    Kultur är en kraft utan jämförelse. När en artist exempelvis säger samma sak i sin sång som en förbundsordförande eller för den delen en partiledare får det större genomslagskraft för det är inte förväntat och därmed blir det överraskande.
    Nej, Enn jag är helt övertygad stor del av (S) framgångar under slutet av 1960-talet och början av 1970-talet berodde på att arbetarörelsen såg kulturen som en kraft som kan vinna människors hjärta och därmed förflytta berg.

    Comment by Ingemar E. L. Göransson — 2009 08 07 11:18 #

  2. Till Ingemar E L Göransson: De här skivorna plus den sångbok LO gav ut var fina bidrag till arbetarrörelsens egen kultur. ”Trots” har jag faktiskt skrivit om – se ovan under Kulturspegeln, Musik.

    Partiet släppte sina kulturambitioner ännu tidigare. Det verkar vara så att dagens arbetarrörelse, om det nu fortfarande är en arbetarrörelse, inte begriper kulturens sprängkraft.

    ”Hej, socialdemokrat” är knappast det bästa rörelsen har åstadkommit i den vägen – snarare är den ett exempel på att man under en period, då kulturens fana fortfarande hölls högt, kunde göra misstag.

    Jag återberättar historien om ”Nygammalt val (s)” snarare som en god historia från den mycket större rörelsedrivna kulturverkstad som fanns under slutet av 1960-talet och början av 1970-talet.

    Själv är jag övertygad om att socialdemokratin, som den åter ska växa till en riktigt stor kraft i samhällsbygget, också måste satsa på kultur.

    Comment by Enn Kokk — 2009 08 07 15:02 #

  3. Nåja, sången har väl fått något av ålderns försonande patina över sig….Det påminner mig om ett mycket roligt avsnitt av ”Mosebacke monarki” som handlade om en fiktiv politiker som reste runt i landet och avslutade alla tal med att uppmana åhörarna att resa med ”till framtidens land – på en gummimadrass”. Hasse Alfredson spelade en vildvuxen protestsångare som följde med turnén.

    Varken Reinfeldt eller Sahlin lär väl inspirera till några roliga parodier. Maudan, kanske…

    Comment by Bengt O. — 2009 08 07 16:35 #

  4. Till Bengt O: Hans Alfredson kan nog ha inspirerats av den här sången. Under de aktuella åren ställde förresten både han och Tage aktivt upp för Socialdemokraterna.

    Comment by Enn Kokk — 2009 08 07 18:15 #

  5. Min farsa var ordförande för SSU Facklan i Sandviken på 30 – talet. De samlade in pengar för att ge ett startbidrag till några som ville starta en symfoni orkester. Han berättade att när han kom ut ur porten efter skiftet mötte han en av dem och kunde meddela att nu var det klart

    Jag tror att det handlade om 500 kronor.

    Det var starten till ABF-orkestern i Sandviken en fantastiskt bra amatörorkester där jag själv var med ett tag och förgyllde cellostämman. Ulf Sandborg var dirigent.

    Den är fortfarande igång men heter knappast ABF-orkestern längre.

    I Umeå är jag med i en kör som heter Chorall. Det är gamla ABF-kören.

    Så frågan är: Varför har inte ABF värnat bättre om sina kultur-klenoder.

    Comment by Britta Sethson — 2009 08 07 18:55 #

  6. Till Britta Sethson: Då vill jag berätta för dig att jag 1994 skrev mapptext till CDn ”Människas glädje” med Sandvikens symfoniorkester: musik av Hans Eklund och texter av Stig Sjödin och Per Gunnar Evander.

    Comment by Enn Kokk — 2009 08 07 20:11 #

  7. Men vad intressant. Ja då fick du veta lite mer om gamla ABF-orkestern i Sandviken.

    Jag fick CDn i julklapp av mina föräldrar antagligen samma år som den gavs ut. Dikten av Stig Sjödin läste jag på valupptaktsmöte här i Umeå eftersom den så starkt betonar behovet av organisation.

    Tyvärr hade texthäftet kommit på avvägar annars hade jag också läst dikten vid pappas begravning. Jag har den här hemma någonstans och letar ibland….

    Comment by Britta Sethson — 2009 08 07 22:07 #

  8. 50,1%! Jag kommer mycket väl ihåg det! Min röst hamnade där då. Allt tack vare Erlanders visioner och trovärdighet. Sedan kom Palme på senhösten in på arenan, och med honom bl.a. Lennart Geijer och andra konstiga ”akademiska” personer utan den minsta förankring bland oss arbetare. 50,1% och borgarna sa att ”..det är tur att vi har en statsminister av Erlanders kaliber och höghet, annars hade Sverige nu kunnat få sin ”totalsocialism” som Wigforss ville ha”. Men vi sossar var stolta!
    Varför tappade SAP så stort röstunderlag efter Palmes tillträdande? De flesta f.d. socialdemokrater vet nog svaret (svaren).
    Kanske ”arbetaren” Sahlin kan göra en bra analys som övertygar oss fd sossar inför valet 2010?

    Comment by Lars Rudström — 2009 08 10 23:04 #

  9. Apropå Mosebacke Monarki: Det inslaget var det första jag kom att tänka på när jag läste om gummimadrassen. Det var Usedom Wollin som reste runt med en långhårig, högljudd trio (Hasse, Tage, Hatte) som spelade Hendrixlåtar medan han talade.

    Har dock för mig att han sa nåt i stil med ”man kan *inte* färdas mot framtidens land på gummimadrasser” (samtidigt som han slängde ut en ros i publikhavet). Har inte sett det på många år, men hela serien finns med i Svenska Ords revybox så jag ska kolla vid tillfälle.

    Året var i alla fall 1968, så jag förmodar att luftmadrassens rundresa i pressen inspirerade även Usedom Wollin. Som dock fokuserade på materialet snarare än innehållet.

    Comment by Olof Öberg — 2009 08 21 14:55 #

  10. ”När jag läste om LUFTmadrassen” menade jag förstås.

    Comment by Olof Öberg — 2009 08 21 14:56 #

  11. Hej!

    Helst hade jag velat skriva detta meddelande per e-post, då jag inte har någon särskild önskan att det ska publiceras i din blogg. Men jag har inte hittat något bättre sätt att kontakta dig.

    Eftersom jag gillar Britt Damberg som sångerska är jag, som du, intresserad av att kunna lyssna på ”Nygammalt val (s)”. Jag har den inte själv, men har sett att den finns i Svensk Mediedatabas (sök till exempel på ”britt damberg lindroth wallin”, så kommer den upp som enda sökresultat). Man kan också utläsa att den digitaliserad, dvs. avspelad från originalrullbandet.

    Men hur får man tag i den till att lyssna? Jag vet inte. Men kanske har du någon god idé. Om du lyckas vore jag förstås tacksam att också få möjlighet att höra denna inspelning.

    Svara gärna via e-post! Vänliga hälsningar

    Comment by S. Niklasson — 2012 08 03 16:44 #

  12. Till S Niklasson: Texten och historien bakom sången hittar du under Kulturspegeln, Sångtexter.

    Av bakgrundstexten där framgår det också att den aldrig gavs ut på skiva – den fanns på band och möjligen i några demoexemplar. Som framgår av det jag skriver såg man noga till att den inte blev tillgänglig. Inte heller jag har den följaktligen.

    Har du kollat med Arkivet för ljud och bild, som förvarar material från etermedia? Har de den i någon form, kan du kanske, mot betalning, få en bandkopia.

    Comment by Enn Kokk — 2012 08 03 16:59 #

  13. Avsnittet av Mosebacke monarki där Höger-vänster-partiets riksdagsman Usedom Wollin (på valturné med popgruppen The Politruks) talar om att man inte kan ”flyta till framtidens land på gummimadrasser” sändes fredagen den 8 mars 1968 – bara fyra dagar efter ditt pressmeddelande, Enn.

    Hasse och Tage m.fl. var snabba i sin satir, om det nu var den socialdemokratiska luftmadrassen som inspirerade Mosebacke monarki. Men det måste det väl nästan ha varit, när det var i samma vecka.

    Mosebacke monarki från den 8 mars 1968 i SVT:s Öppet arkiv

    Comment by Magnus Andersson — 2013 11 12 14:00 #

  14. Till Magnus Andersson: Jag är för min del helt övertygad om att Hasses & Tages gummimadrasser hade sitt upphov i just den här sången.

    Comment by Enn Kokk — 2013 11 12 17:37 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^