Suomi/Finland: Sannfinländarna åker ut ur regeringen

12 juni 2017 23:00 | Politik | Inga kommentarer

Jag har tidigare skrivit om den regeringskris valet av den högerextreme och främlingsfientlige Jussi Halla-aho till ny ordförande i Perussuomalaiset (Sannfinländarna) har utlöst. Som väntat har ledarna för de två övriga regeringspartierna, statsminister Juha Sipilä från Suomen Keskusta (Centern) och finansminister Petteri Orpo från Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), efter dagens partiledarrunda meddelat, att Sannfinländarna nu måste lämna regeringen.

Om den nya regeringen förutom av Centern (49 ledamöter i Eduskunta, Riksdagen) och Samlingspartiet (37 ledamöter) också kommer att inrymma representanter för Svenska Folkpartiet (10 ledamöter) och Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna, 5 ledamöter) räcker det för minsta möjliga majoritet, 101 ledamöter av sammanlagt 200 – Sannfinländarna hade efter en övergång till Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokraterna) 37 ledamöter.

Men sen handlar det förstås också om hur Sannfinländarnas representanter i regering och riksdag beslutar sig för att göra. Vi vet till exempel att deras avgående ordförande, Timo Soini, gärna hade velat sitta kvar på sin post som utrikesminister.

Soini och många med honom kommer ursprungligen från det 1995 konkursade Suomen Maaseuden Puolue (Finlands landsbygdsparti), som förvisso hade finsknationella drag men ändå inte primärt var ett rasistiskt parti. När nu Sannfinländarna har tagits över av mer extrema krafter – det här speglas inte bara i valet av ny partiordförande – kan ju de gamla landsbygdspartiserna välja nya arenor för sitt politiska engagemang, antingen i andra förefintliga partier eller i ett återstartat landsbygdsparti.

No Comments yet »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^