Norge: Chockresultat för Arbeiderpartiet

12 juni 2017 13:59 | Politik | Inga kommentarer

Vi startar som vanligt med stortingsvalet 2013. Då blev utfallet det här:

Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent

Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti. Det sist nämnda partiet har haft en intern debatt om att byta sida.

I den regering som styrde Norge fram till valet 2013 ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man just nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Frågan är om det har hjälpt. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon roll i Stortinget. Kristelig Folkeparti verkar som villkor för att byta block ha, att Arbeiderpartiet överger SV som koalitionspartner och i stället väljer att samarbeta med, som nu, Senterpartiet och, som ny samarbetspartner, KrF.

Miljøpartiet De Grønne, som i princip är blockneutralt, befinner sig sedan lång tid tillbaka under fyraprocentsspärren.

En ny mätning publicerades den 12 juni:

Norfaktas mätning gjordes under perioden 6-7 juni för Nationen och Klassekampen.

Høyre 25,5 procent (+ 1,6 procentenheter jämfört med föregående mätning i samma serie)
Fremskrittspartiet 14,4 procent (+ 1,4)
Venstre 3,0 procent (- 0,2)
Kristelig Folkeparti 4,4 procent (- 0,6)
Senterpartiet 12,1 procent (+ 1,1)
Arbeiderpartiet 28,5 procent (- 5,2)
Sosialistisk Venstreparti 4,7 procent (+ 1,0)
Rødt 2,5 procent (+ 0,2)
Miljøpartiet De Grønne 3,2 procent (+ 0,3)

Venstres kris verkar vara mer eller mindre konstant.

Men det verkligt anmärkningsvärda med den här mätningen är Arbeiderpartiets mycket låga siffra. Efter förlusten i förra stortingsvalet och det därpå följande partiledarbytet lyckades ju Jonas Gahr Støre vända partiets låga stöd; som bäst har Arbeiderpartiet i opinionsmätningarna varit uppe i in emot 40 procent. Varken texterna i de tidningar, där den aktuella mätningen har publicerats, eller andra ledarsidor jag har kollat innehåller några analyser av vad som har förorsakat det här häftiga opinionsraset – Arbeiderpartiet ligger i den här mätningen bara en liten bit över Høyre. För egen del kan jag tänka mig – fast det är alltså bara gissningar – att Arbeiderpartiet förlorar stöd i Distriktsnorge – på kusten och i de många små samhällen och jordbruk naturen, det vill säga fjälldalarna skapar. Det här är grogrund för ett utbrett motstånd mot oljeutvinning som hotar fisket, mot kommun- och fylkessammanslagningar och mot rationalisering av jordbruksnäringen. Det gamla Arbeiderpartiet hade som paroll ”Bygd og by”, alltså ”Land och stad”.

No Comments yet »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^