Eesti/Estland: Regeringsledande Centern och det största oppositionspartiet lika stora. Ryssarnas partisympatier förändras?

9 juni 2017 15:03 | Politik | Inga kommentarer

I valet till Riigikogu (Riksdagen) 2015 blev resultatet det här:

Reformierakond (Reformpartiet), ett borgerligt, i många avseenden nyliberalt parti, fick 27,7 procent och blev stommen i den regering som bildades.
Keskerakond (Centerpartiet), ett centristiskt, i viss avseenden lätt vänsterorienterat parti, fick 24,8 procent och blev det ledande oppositionspartiet. På det här partiet röstar majoriteten av landets ryssar.
Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet), fick 15,7 procent, vilket är långt under vad det här partiet tidigare har fått. Partiet har numera en ung ryss som ordförande och tävlar med Centern om de ryska väljarna. Socialdemokraterna valde att regera tillsammans med Reformpartiet.
Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), förr ett av de större partierna, fick i valet 13,7 procent av rösterna men har senare i opinionsmätningarna reducerats till att bli Estlands minsta parti – att det kom med i den av Reformpartiet ledda regeringen har inte hjälpt. Partiet är socialkonservativt, kristet och estlandssinnat.
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti), fick 13,0 procent. Partiet är estnationalistiskt och har senare utvecklats i invandringsfientlig riktning.
Vabaerakond (Fria partiet), ett nytt borgerligt parti, som tog röster från olika håll, fick 8,7 procent.

Den trepartiregering som då bildades har sedan fallit. Socialdemokraterna och Fäderneslandet/Res Publika har i stället gått in i en regering, ledd av Centerpartiet med Jüri Ratas som statsminister. Reformpartiet har förpassats i opposition.

Turu-uuringute AS har för ERR, Eesti Rahvusringhääling, under perioden 25 maj-6 juni genomfört en partisympatimätning, som omfattade 1.000 tillfrågade, av vilka 33 procent inte kunde uppge någon partisympati:

Keskerakond (Centerpartiet) 26 procent (26 procent också i förra mätningen).
Reformierakond (Reformpartiet) 26 procent (25 procent i förra mätningen).
Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) 11 procent (12 procent i förra mätningen).
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti) 10 procent (14 procent i förra mätningen).
Vabaerakond (Fria partiet) 8 procent (8 procent även i förra mätningen).
Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) 6 procent (4 procent i förra mätningen).

Det här betyder att det ledande regeringspartiet, Keskerakond, och det ledande oppositionspartiet, Reformierakond, nu är jämnstora. Sotsiaaldemokraatlik Erakond, också i regeringsställning, fortsätter att ligga under sitt resultat i förra valet. Tredje benet i den sittande koalitionsregeringen, IRL, är kvar på en mycket låg nivå men har den här gången lyckts ta sig över femprocentsspärren – kanske har där den nye partiledaren Helir-Valdor Seeders i media uppmärksammade krav på de övriga koalitionspartierna bidragit.

I sin kommentar till den aktuella undersökningen, publicerad av tidningen Postimees, berättar undersökningsföretaget, att Keskerakond, traditionellt det parti ryssarna i Estland har röstat på, gradvis får minskat stöd av landets ryssar: 83 procent i april, 79 procent i maj och 68 procent i juni.

Socialdemokraterna, som har valt en ryss som partiledare (Jevgeni Ossinovski), har försökt tävla med Centern om de ryska rösterna, men om detta har lyckats (och således förklarar motsvarande tapp hos Centern), måste partiet i så fall, eftersom det rent av minskar med en procentenhet, på kuppen ha förlorat estniska röster. Men man kan ju alternativt tänka sig att de ryssar som har tappat tron på Centerpartiet gradvis har gått till den väljarandel, som för närvarande inte kan uppge någon partipreferens. Hur det verkligen är framgår inte av den artikel jag refererar.

Intressant är också att det estnationalistiska och främlingsfientliga Konservativa folkpartiet har tappat 4 procentenheter i stöd på en månad.

No Comments yet »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^