Vad händer med Akademibokhandeln?

6 augusti 2009 12:30 | Barnkultur, Deckare, Media, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 18 kommentarer

Jag är inte bara bokälskare – jag älskar också att köpa mina böcker i bokhandeln.

I Uppsala handlade jag, från det att jag som student kom till stan hösten 1959, först på Forums bokhandel. Den här bokhandeln fanns inte bara i ett kooperativt varuhus utan var också så välskött att den kunde hävda sig i konkurrensen med flaggskeppet bland Uppsalas bokhandlar, Lundeqvistska bokhandeln, gemenligen kallad Lundeq.
Sedan började KF bygga upp en landsomfattande bokhandelskedja genom att köpa upp både privata kedjor och enskilda bokhandlar. På så sätt kom den här KF-ägda kedjan, Akademibokhandeln, att bli landets största. I Uppsala köptes stora Lundeq upp och slogs så småningom samman med den gamla kooperativa bokhandeln i Forum-huset. Lite lokalhistoria bevarades också genom att den här bokhandeln i Uppsala fick namnet Akademibokhandeln/Lundeq.

Den här bokhandeln har fortsatt att vara det självklara navet för bokälskande uppsalabor. Den har varit välsorterad och haft kunnig och hjälpsam personal. Till dess nimbus i Uppsalas kulturliv har bidragit att den årligen har tilldelat någon uppländsk författare ett ganska stort kulturpris. Många av oss stamkunder och samtidigt aktiva deltagare i stans kulturliv har år efter år inbjudits till prisutdelningen med tillhörande lekamlig buffé.

Till mina privata egenheter hör att jag är en boksamlare av stora mått. Vi talar nu inte om boksamlare av den där sorten som samlar förstaupplagor – i min mer litterärt inriktade värld duger pocketböcker mer än väl. Jag, och även min hustru, älskar att läsa, och vi har ett privat bibliotek som, sist vi räknade, uppskattningsvis rymde drygt 11.000 volymer – de är fler nu.

Vi köper regelbundet böcker för ganska stora summor och brukar under bokreorna kompletteringsköpa det vi har missat att köpa när böckerna i fråga var nya.

Under ett stort antal år har jag varje år köpt reaböcker för flera tusen kronor.

Akademibokhandeln, bland annat vårt Lundeq i Uppsala, tillämpade under många år rutinen, att man kunde förhandsbeställa de reaböcker man ville ha: Böckerna lades undan av personalen, och så kunde man, utan att trängas och stångas, gå till bokhandeln och hämta ut dem.

Nu är det slut med det. Jag vill dock berätta att jag det första året med beställningsförbudet lyckades kringgå detta. Personal som jag känner och som gillar mina beställningar inte bara på grund av deras storlek plockade i smyg ihop min beställning, och jag hämtade ut böckerna när rean hade lugnat ner sig.

Men det var då det. Nu känner jag isvindarna blåsa kring gamla bokstofiler som jag.

För någon vecka sen var jag inne på Akademibokhandeln/Lundeq och försökte köpa en på svenska nyutkommen bok av Pierre Magnan, ”Kyndelälskaren” (Elisabet Grate bokförlag).

Eftersom jag inte hittade den där den borde stå, gick jag till informationsdisken och frågade. Den unga damen där slog i datorn – jag hade ju alla uppgifter om boken – och kunde meddela att tre exemplar var beställda men ännu inte hade anlänt.

Jag bad henne då lägga undan ett exemplar åt mig – en gammal kund som aldrig någonsin har låtit bli att hämta ut något beställt – men fick då veta att det inte längre gick att göra så. I stället kunde jag nästkommande måndag – jag fick numret på en lapp – ringa och kolla om boken hade kommit in. Jag suckade lite, eftersom jag ju under hela sommarhalvåret bor i Öregrund, och brukar genomföra mina bokhandelsärenden de dagar då jag kan kombinera dem med andra ärenden in till stan.

I onsdags hade dock Birgitta ärende in till stan och åtog sig att gå in på Akademibokhandeln/Lundeq och kolla, vilket hon också gjorde. Boken hade då ännu inte kommit in, varvid hon erbjöds att gå till en dataterminal, som stod intill informationsdisken, och själv beställa den för hemsändning.

Det gjorde hon nu inte. Det gjorde inte heller den dam som stod framför mig vid informationsdisken när jag själv var där – den bok hon efterfrågade fanns inte i sortimentet, och då måste hon själv via terminalen beställa den från KFs nätbokhandel Bokus.

Det leder mig in på nästa iakktagelse. Sortimentet i Akademibokhandeln har bantats ner, dock i olika grad beroende på bokhandelns i fråga storlek.

Ett av de skäl till detta jag har hört anföras är att man vill exponera böckernas omslag i stället för ryggar. Och då åker förstås allt som inte säljer i större upplagor plus långsamsäljare som klassiker ut. De på det här sättet utgallrade böckerna tar Akademibokhandeln inte hem ens vid beställning – beställningen får man själv göra via dataterminal.

Akademibokhandelns bokurval är därmed förstås inte lika utslätat och inriktat på massupplagor som till exempel Åhléns, men för en bokmal som jag lämnar det här en fadd smak i munnen. Hustrun, som är en lika hängiven kooperatör som jag, började efter sin ovan beskrivna upplevelse mumla om att man kanske borde kolla om det i Uppsala finns någon annan bokhandel, som är beredd att tillmötesgå kundernas önskemål.

Nu kommer säkert ett antal läsare att kasta sig över datorn och fråga varför jag inte helt enkelt övergår till att beställa böckerna på nätet – vill jag hålla mig till konsumentkooperationen, så finns ju Bokus att tillgå.

Tekniskt sett vore det förstås inget problem för en person så datavan som jag.

Men jag vill inte. Jag vill att det ska finnas kvar gammaldags bohandlar, där man kan ströva omkring bland hyllorna, känna (och jag höll på att tillägga lukta) på böckerna, bläddra i dem, göra fynd man inte hade tänkt sig, prata med kunniga anställda och få råd och tips. Jag är också beredd att betala lite mer för böckerna för att få göra det här.

O, giv mig gamla tiders bokhandel åter!

18 kommentarer

 1. Men måste det vara antingen eller? Jag tycker det går alldeles utmärkt att handla både på nätet och i butik. Jag har den här veckan besökt två boklådor (och ska gå förbi ytterligare en på hemvägen), men även beställt en bok som kommer ut om en månad på Bokus. Båda kanalerna är viktiga, men fyller olika funktioner för mig och slutresultatet blir att jag köper mer än om jag bara hade handlat i butiker. Att inte köpa en bok bara för att den inte finns i en fysisk butik tjänar ju ingen på.

  Comment by Bo — 2009 08 06 14:57 #

 2. Till Bo: Helt konsekvent är inte heller jag – jag skaffar en del böcker via ett par bokklubbar. Men det jag främst reagerar mot är att Akademibokhandeln inte längre åtar sig att skaffa hem en bok som inte ingår i kedjans centralt fastställda sortiment. Om den servicen kostar extra, kunde man ju åtminstone låta kunden avgöra, om han/hon är beredd att betala merkostnaden.

  Comment by Enn Kokk — 2009 08 06 15:17 #

 3. Jag håller med dig i alla delar. En välsorterad bokhandel som inte har en viss titel hemma borde kunna åtaga sig att beställa hem den. Det tycker man är rimligt. Är det inte ett problem också att antikvariaten mer och mer omvandlas till postorderföretag? Samtidigt är portot högt för böcker och det känns märkligt att köpa en halvgammal pocket för 30 kr och seda betala ännu mer i porto. Som en kulturbefrämjande åtgärd borde portot på böcker vara subventionerat.

  Comment by Thorulf Arwidson — 2009 08 06 17:13 #

 4. Det är tyvärr snart bara en tidsfråga då den traditionella välsorterade bokhandeln försvinner helt. Den distributionsformen är på utdöende om inte redan död. Visst är det trist, men det är väl helt fantastiskt att kunna sitta hemma och välja sina alster. Sedan få dem hemskickade.

  Comment by Dan — 2009 08 06 22:19 #

 5. Jag är lika orolig som du. I våras hittade jag så bra böcker på rea på Akademibokhandeln – men glädjen var kortvarig när jag insåg att det var sådant som de rensade ut för att det ansågs som ”svårsålt” – trist utveckling!

  Comment by Eva Swedenmark — 2009 08 06 22:31 #

 6. Hej Enn Kokk,

  Har du vägarna förbi Höör är du hjärtligt välkommen in i Billingska Bokhandeln. Vi jobbar mycket med beställningar av den enkla anledningen att det naturligtvis inte går att ha alla böcker på lager. Och det är en service som vi inte tar något betalt för över huvudtaget, inte ens frakt.
  De största butikerna i Sverige kan (kunde tidigare?) stoltsera med ett sortiment i storleksordningen hundratusen titlar. Detta är dock en bråkdel av alla som går att få tag på.
  Därför måste man/vi jobba med att beställa in böcker som kunder vill ha. Självklart.
  Det finns inget roligare än att leta upp en obskyr titel till någon som har letat med ljus och lykta efter denna.
  Som häromdagen när jag fick en efterlängtad bok till en kund via en amerikansk kontakt men skickad från Nya Zeeland. Min kund var överlycklig.

  @Dan Din kommentar att bokhandeln är en distributionsform som är helt död kan jag påpeka är helt fel. Den är i högsta grad levande. Jag kan hålla med om att det är fantastiskt att sitta hemma och välja böckerna man vill ha och få dem hemskickade. Men i det argumentet missar du alla de böckerna som bokhandlarna kan och brukar tipsa om. Ta t.ex. alla de som jag eller min kollega kunde tipsat om. Fantastiska böcker som du aldrig kommer hitta på nätet. Av den enkla anledning att du inte vet att de existerar.
  Och tyvärr är det sådana argument som bidrar till att boklådor försvinner och går i konkurs. En klar parallell med musikbranschens utveckling. Hur många skivaffärer finns det kvar i Sverige idag? Inte många. Vem har drabbats? Skivaffärerna, skivbolag, musikförlag, artister, musiker, men även du och jag.
  Vi kan beställa musiken på nätet, men hur mycket bra musik missar vi?
  Och likadant kan det bli med böckerna och bokbranschen. Du kan hitta dem på nätet, men vilka böcker missar du då?

  Men Enn Kokk hittar dessa böcker. Eftersom han fortfarande besöker boklådor (hoppas jag).

  Allt gott,
  Magnus N,
  Billingska Bokhandeln
  Höör

  Comment by Magnus N — 2009 08 07 16:25 #

 7. Till Magnus N: Höör ligger inte precis i närheten av de orter där jag normalt vistas – Uppsala och Öregrund – men jag uppskattar den ambition ni har i er bokhandel. Dina argument för bokhandeln – och även skivhandeln – delar jag helt.

  Comment by Enn Kokk — 2009 08 07 18:12 #

 8. Jag önskar ingen ”bokhandelsdöd” utan det var mer ett konstaterande. Som kuriosa kan jag nämna att jag gjorde ett yrkesvalstest en gång och det enda förslag som framkom var just bokhandlare. Jag gratulerar Magnus N som kan försörja sig som bokhandlare även om det verkar knapert enligt inlämnad bokslut. Kommer naturligtvis svänga förbi bokhandeln i Höör nästa gång jag är i Skåne…

  Comment by Dan — 2009 08 07 21:33 #

 9. Jag håller med dig, Enn, men jag tycker ändå att det inte skadar att beställa böcker från till exempel Bokus om ens bokhandel vägrar tillhandahålla ett visst sortiment, då måste man ju straffa dem! Bokus har för övrigt plockat bort fraktavgiften.

  Comment by SB — 2009 08 07 22:39 #

 10. Till Enn. Ja, vad händer med bokhandeln, enkannerligen Akademibokhandeln? Det kan man undra. Även i Härnösand finns en urgammal boklåda som för några år sen sänktes till rang av Akademibokhandel. Den har blivit allt mer urvattnad. Vid årsskiftet läggs den ned. Residens-, stifts- och universitetsstaden Härnösand, detta klassiska skol- och kulturcentrum, ”Norrlands Aten”, blir då utan bokhandel. Ur led är tiden.

  Comment by HO — 2009 08 08 21:42 #

 11. I min lilla stad fanns en riktig bokhandel. Inte så stor, men serviceinriktad. En riktig bokhandel som inte sålde pennor och pussel och klisterlappar.
  Fanns alltså.
  Preterium påstår de att det ska heta nu i stället för imperfekt. Men det gör inte saken bättre.

  Comment by Dorothea — 2009 08 09 0:23 #

 12. Förut hade vi en universitetsbokhandel i Umeå som drevs av studenterna. Den såldes för några år sen till Akademibokhandeln. Kvalitetssänkningen var uppenbar. Känner en som jobbar där. Han tycker att det är riktigt tråkigt att inte få ta hem skönlitteratur. Det är bara kursböcker som gäller så hyllorna gapar rätt tomma ibland. De klarar knappt att få hem kursböcker i tid heller.

  Har en god vän som var bokhandlare i Sundsvall, Bokhandeln Tidsspegeln. Det var både antikvariat och bokhandel. Hon, Lotta, ordnade också olika föredrag och kulturaktiviteter tillsammans med de andra som drev bokhandeln. Men när det inte längre gick att ta ut nån lön tvingades man lägga ner. Hon sa att de inte klarade konkurrensen från näthandeln.

  Det är riktigt sorgligt det som sker.

  Comment by Britta Sethson — 2009 08 10 7:59 #

 13. I Sverige är priserna ovanligt låga då det gäller nätbokhandlarna. Backlist, som man tidigare kunde ha hemma i den fysiska bokhandeln, säljer mindre och mindre i de gängse fysiska kanalerna(varför betala fullpris på en gammal bok, plus eventuellt porto, då man kan få den hem i brevlådan UTAN att betala porto, till halva priset? Nu kan man ju dessutom, på Akademibokhandeln, få hjälp med bokbeställningarna på nätet av personalen. Alltså: om man vill, kan man i butiken ge precis samma bra service som innan till kunden. Med den enda skillnaden att det kostar mindre för kunden).

  I Sverige finns det något slags övertro på bokhandeln som kulturinstitution. Man KAN inte lagerhålla en bredd av den dignitet du efterfrågar när kunderna hellre köper på nätet(generellt sett). För att vi ska få behålla våra bokhandlar måste det till neddragningar(sen att kunna reservera böcker till kunder tycker jag ändå är ett måste!), det är jag övertygad om.

  Däremot tror jag även på mer lokal förankring och aktivitet och MER kompetens hos personalen. Man kan ju inte bara skära ner och gallra ut, man måste kunna lita på det som isf finns kvar.

  För femtio år sedan såldes mer än kontorsvaror i bokhandlar, förresten. Prydnadsföremål, allehanda presentartiklar, godis och souvenirer. Om bokhandlarna ska klara den nya tiden och stanna kvar kanske det handler mer om att ”återgå till det gamla” än något annat.

  Comment by Bryt — 2009 08 14 16:07 #

 14. Till Bryt: Fast det finns ett problem som du inte tar upp: De som nätbeställer böcker, om så är via Akademibokhandeln, vet redan vad de vill ha. Poängen med den gammaldags bredden i bokhandeln (och även skivhandeln) är att man, medan man går där och söker och botaniserar, ofta hittar nya titlar, som man kanske inte alls kom dit för. Och då ökar chansen för att även smala böcker och backlistböcker av till exempel klassikerkaraktär når kunderna.

  När jag i dag kollar till exempel Akademibokhandelns utbud av barn- och ungdomsklassiker, hittar jag där ett mycket smalt urval. Detta är sannolikt en av delförklaringarna till att KFs förlagsgrupp har lagt ner ungdomsklassikerserier som gamla Niloé och dess magrare efterföljare, Rabén & Sjögrens ungdomsklassiker.

  Comment by Enn Kokk — 2009 08 14 16:29 #

 15. Ja, det har du rätt i. Eller så kanske även det kommer bli naturligt, vad det lider(under förutsättning att det ALLTID går att provläsa ett par sidor från böcker man tittar på nätledes)? Nu tror jag det hade varit totalt väsensfrämmande för en bokhandelsanställd att kläcka: ”Jag är övertygad om att Titel hade passat dig, vänta lite ska jag ta fram länken här, så kan du titta i den.”

  Jag vet inte alls- och ett har vi väl lärt oss hittills, och det är att det är svårt att se vad som komma skall. (Backlistförsäljningen i butik har ju mycket kommit för att folk gör det själva på nätet. De som låter sig tipsas, de som måste botanisera fysiskt, de kanske är en minoritet det inte är hållbart att tillgodose alla breddbehov hos? Det låter lite lätt vidrigt, men som sagt kan man ju tyvärr inte driva en bokhandel som ett bibliotek[även om Malmö stadsbibliotek tycks göra helt tvärtom].)

  På något sätt måste det finnas teknik nog för att göra litteraturen mer tillgänglig istället, även i fysisk form. Mer än gärna hade jag sett den där Espressotryckmaskinen det pratas om, införd hos bokhandlar landet runt. Det finns få saker som är så trista som att ovärderliga klassiker går ur tryck med jämna mellanrum (liten efterfrågan, svenska är ett litet språk, etc). Finns inte boken inne, eller i tryck, hade det ju varit underbart att kunna trycka upp den på plats.

  Och nu har vi inte ens snuddat vid läsplattorna, och vad de kan föra med sig.

  Comment by Bryt — 2009 08 14 16:47 #

 16. Blir lite ledsen av att läsa att Tidsspegeln i Sundsvall lagt ner. Brukade ofta besöka den bokhandeln när jag bodde där nere. Har köpt många såväl nya som gamla böcker där.

  Comment by Simon F. — 2009 08 14 22:11 #

 17. Hej!
  I Uppsala finns en alldeles fantastiks bokhandeln som heter Studentbokhandeln och ligger på Sysslomansgatan 7. Där finner du ett bra sortiment av såväl allmänlitteratur som kurslitteratur och pappersvaror. Om det är något du söker som de inte har beställer de gärna hem till dig utan extra omkostnader. De kan beställa böcker från hela världen och är alltid tillmötesgående och har mycket god känsla för service.
  Jag rekommenderar dig varmt att besöka denna pärla.

  Vänligen Eva

  Comment by Eva Lagergren — 2009 08 18 13:41 #

 18. Hej Enn!

  Du och din läsande fru är hjärtligt välkomna till Djursholms Bokhandel. Vi ligger vid Djursholms Torg och är en liten, välsorterad bokhandel. Vi har även en källaravdelning med många bra rea-böcker.
  Vi rekommenderar böcker vi själva tycker om och själva urvalet till butiken består till stora delar av böcker vi själva skulle vilja läsa.
  Vi slår in presentböcker i vackra paket och tar gärna emot kundbeställningar och beställer hem dem utan extra kostnad.
  I höst har vi en serie författarträffar, vi börjar på måndag 7/9 med Kjell Westö, du kan se hela programmet på vår hemsida http://www.djursholmsbokhandel.se

  Med vänliga hälsningar
  Tove Skarstedt

  PS Vi har sommarställe på Valudden, man skulle kunna tänka sig bokleveranser i Öregrund om det verkligen kniper någon gång DS

  Comment by Tove Skarstedt — 2009 09 04 20:30 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^