Ísland: Förre statsministern bildar ett debattforum, som kanske kan ombildas till ett nytt parti

29 maj 2017 22:00 | Politik | Inga kommentarer

Den avsatte partiledaren i isländska Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), ett liberalt och centristiskt parti, numera lett av Sigurður Ingi Jóhannsson, fick i alltingsvalet den 29 oktober 2016 11,8 procent och 8 mandat mot att tidigare ha varit ett stort parti. Den förre partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har aldrig förlikat sig med att ha blivit avsatt. Formellt avgick han själv den 7 april 2016 som en följd av den debatt familjens undangömda kapital i Panama förorsakade och som med all sannolikhet ledde till det dåliga valresultatet.

Han har nu senast bildat Framfarafélagið (Progressiva samfundet), som åtminstone inte nu ska ses som ett nytt parti utan mer som en diskussionsförening. Som skäl för bildandet av den här nya diskussionsklubben anför Sigmundur Davið Gunnlaugsson att Framsóknarflokkurinn inte längre befrämjar debatt.

No Comments yet »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>