Suomi/Finland: Samlingspartiet störst – Centern först på tredje plats

29 maj 2017 14:50 | Politik | Kommentering avstängd

I kommunalvalet i Finland den 9 maj kastades rangordningen mellan de tre stora partierna om: störst blev Kokoomus (Samlingspartiet), Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokraterna) blev tvåa och det länge ledande partiet, Suomen Keskusta (Centern) hamnade på tredje plats.

I Kantar TNS senaste opinionsmätning, gjord under perioden 24 april-19 maj för Helsingin Sanomat, har den här nya rangordningen slagit igenom också i rikspolitiken.

Högerpartiet Kokoomus (Samlingspartiet) går kraftigt framåt och blir med 20,6 procent landets största parti. I valet 2015 fick partiet stöd av 18,2 procent. Sannolikt är den främsta orsaken till detta missnöje bland tidigare centerväljare med den centerpartistiske statsministern Juha Sipilä. I valet 2015 fick partiet stöd av 18,2 procent.

Det ledande oppositionspartiet, Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokratiska partiet), stöds av 18,7 procent. Det här är en rejäl upphämtning sen valet 2015, då partiet bara fick stöd av 16,9 procent, men partiet har under en period varit största parti i mätningarna.

Den borgerliga regeringens ledande parti, Suomen Keskusta (Centern), tappar alltså i den här mätningen och hamnar då på 17,7 procent – i valet 2015 fick partiet stöd av 21,1 procent. Till partiledarens redan nämnda impopularitet har till exempel hans mycket klåfingriga sätt att försöka styra rapporteringen om honom i TV bidragit.

Det tredje benet i den borgerliga koalitionsregeringen, Perussuomalaiset (Sannfinländarna), har nu under en lång period legat på en för partiet mycket låg nivå. I valet 2015 stöddes partiet av 17,7 procent av väljarna, men i den här mätningen är man nere på 9,4 procent. En viktig bakgrund till det här är osäkerheten om partiets fortsatta kurs. Timo Soini ska ju avgå som partiordförande, och en person som har stort stöd som efterträdare är den ganska högerextreme Jussi Halla-aho.

Övriga partier är samtliga i opposition.

Vihreä Liitto (Gröna förbundet) ökar och hamnar då på 14,3 procent – det har nu länge varit större än Sannfinländrna. I valet 2015 fick partiet 8,5 procent.

Vasemistoliitto (Vänsterförbundet) minskar en aning, till 8,6 procent. I valet 2015 fick partiet 7,1 procent.

Svenska Folkpartiet minskar också något och landar då på 4,6 procent. I valet fick partiet stöd av 4,9 procent.

Och Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna) minskar till 3,7 procent. I senaste valet fick partiet 3,5 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^