Tankar efter Manchester

25 maj 2017 17:04 | Politik | 2 kommentarer

Terrordådet i Manchester är vidrigt, dessutom helt obegripligt, riktat som det är mot ungdomar på popkonsert. För min del har jag aldrig trott på dödsstraff – i det här fallet sprängde dock attentatsmannen sig själv till döds – men människor av hans typ, styrda av trosföreställningar enligt vilka man har rätt att utplåna andra som har andra uppfattningar om livet och dess mening, måste man förvara bakom lås och bom, om nödvändigt under mycket lång tid

För egen del har jag inte haft någon religiös tro sen mina tidiga tonår. Jag är uppfostrad av en mamma som förde över sin kristna tro på mig, men på mig hade konfirmationsundervisningen den främsta effekten, att jag, eftersom jag tog den på allvar, började fundera över livets mening och kyrkans förkunnelse, och mycket snart hade jag kommit fram till den slutsats jag allt sedan dess har omfattat: Det finns inget rimligt skäl för att tro, att det svenska kyrkan, andra kyrkor eller andra religioner skulle förklara någonting i egentlig mening.

Det här har lett till att jag, särskilt i yngre dar, var en aktivt antireligiös person, periodvis till och med en aggressivt antireligiös person.

I takt med att kyrkans gamla trosvälde har brutits och det svenska samhället blivit allt mer sekulärt har jag sedan dämpat min antitroshållning.

Men det betyder inte att jag accepterar förekomsten av islamister och andra trosfanatiker i det svenska samhället.

Manchester ser ju, tack och lov, ut att vara ett ganska modernt och olikhetsaccepterande samhälle, men av det senare följer ju inte, att man ger dem som på religiös grund anser sig ha rätt att styra andras liv, rent av ända det, fri lejd.

Fanatiker måste hindras att våldföra sig på andra, om nödvändigt genom att man burar in dem.

2 kommentarer

 1. Bura in vad?
  Träffade en parkeringsvakt idag, nä jag hade inte parkerat fel men jag hade en fråga, hans entydiga svar på trafikanter och och jag förstod hans argumentation så är alla idioter utom en själv och så borde alla medborgare i alla länder förhålla sig. Vete faaaan men någonstans rimmar det bra!” Tro inte att Du är nåt och tro aldrig att det Du tror på är rätt.

  Comment by Urban Sjölander — 2017 05 27 18:42 #

 2. Vi kommer inte att komma tillrätta med den här typen av terrorism så länge vi blundar ifrån var den kommer ifrån.
  Läs den brittiske journalisten Patrik Cockburns
  artikel i Counterpunch.

  http://www.counterpunch.org/2017/05/26/we-know-what-inspired-the-manchester-attack-we-just-wont-admit-it/

  Comment by Lars Jansson — 2017 05 28 15:41 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^