Till vägs ände

24 maj 2017 20:52 | Barnkultur | 2 kommentarer

George Johansson var en gång i världen pressekreterare åt Birgitta Dahl, på den tiden då hon var miljö- och energiminister. Jag träffade honom då, men som nästan alla andra känner jag till honom främst för att han är en uppskattad barnboksförfattare.

Av hans sammanlagt ganska många böcker har ”Mulle Meck bygger en bil” just återutgivits (En bok för alla, 2017 – i original kom den ut 1993 på Berghs förlag).

Mot bakgrund av det jag inledningsvis berättar tror säkert många, att den handlar om tillkomsten av en bil, som går på något alternativt och särdeles miljövänligt bränsle, men bokens Mulle är bara en fiffig man som klarar att konstruera ett åkdon av en massa apparater, manicker, mojänger och molijoxer han har samlat på sig i sitt skrotförråd. Dessutom skruvar han fast en gammal soffa som säte bakom ratten.

Sammantaget får den unge läsaren en hygglig bild åtminstone av de huvuddelar en bil består av.

Att det blir en så charmerande bok av det här är i hög grad även illustratörens, Jens Ahlboms, förtjänst. Ahlbom fångar mästerligt Mulles minspel när han grubblar, får idéer, förvånas och kommer på lösningar. Det här förstärks ytterligare av att hans hund, boxern Buffa, hela tiden deltar i skapandeprocessen och visar upp samma minspel.

Mulle Meck och Buffa bor i ett skogsbryn, bortom en sjö, på branten av ett berg vid vägs ände.

När bilen till slut äntligen är klar, sätter sig Mulle bakom ratten och Buffa, iförd MC-glasögon, bredvid honom, och så rullar de i väg runt sjön, följer vägen bortom bergen, till vägs ände.

2 kommentarer

 1. Roligt att läsa en oväntad och insiktsfull miniessä om en bok jag skrev för mer än 25 år sedan, det första av många roliga projekt tillsammans med Ahlbom.
  Roligt också att bli påmind om en intensiv tid i regeringskansliet, full av energi och nya kunskaper. Med en chef som modigt engagerade en novis till ett ansvarsfullt jobb, med balansgång att tjäna regering, press och allmänhet.
  Aldrig har jag lärt mig så mycket om så komplex materia på så kort tid. En glimrande kulblixt i mitt annars så varierade yrkesliv.
  Under andra dagen på jobbet – eller var det tredje – hälsades jag välkommen till pressekreterarnas skara av Birgitta von Otter. Hon sa: ”Jaha…du är alltså Birgittas nye. Hur orkar du med?”
  Varma hälsningar till dig och Birgitta /George

  Comment by George Johansson — 2017 06 01 9:30 #

 2. Till George Johansson: Våra yngsta barnbarn är fortfarande i den ålder, då bilderböcker lockar. Jag läser och skriver därför då och då om sådana böcker, har också en prenumeration på dem som En bok för alla ger ut.

  Mina vid det här laget många recensioner av barnböcker finns att läsa med ingång ovan under Kulturspegeln, Barnkultur.

  Comment by Enn Kokk — 2017 06 01 12:45 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^