Norge: Rødt på väg in i Stortinget?

19 maj 2017 23:05 | Politik | 4 kommentarer

Vi startar som vanligt med stortingsvalet 2013. Då blev utfallet det här:

Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent

Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti. Det sist nämnda partiet har haft en intern debatt om att byta sida.

I den regering som styrde Norge fram till valet 2013 ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man just nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Frågan är om det har hjälpt. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon roll i Stortinget. Kristelig Folkeparti verkar som villkor för att byta block ha, att Arbeiderpartiet överger SV som koalitionspartner och i stället väljer att samarbeta med, som nu, Senterpartiet och, som ny samarbetspartner, KrF.

Miljøpartiet De Grønne, som i princip är blockneutralt, befinner sig sedan lång tid tillbaka under fyraprocentsspärren.

I Opinion Perducos mätning under perioden 9-15 maj för Avisenes Nyhetsbyrå den 19 maj lever liberala Venstre ett farligt liv. Men minst lika intressant är att Rødt nu i ytterligare en mätning ligger nära spärren och är större än MDG. Arbeiderpartiets stöd är anmärkningsvärt lågt, medan Senterpartiet åter igen ökar. Høyre och Fremskrittspartiet verkar, som flera gånger tidigare, mest byta väljare med varann.

Høyre 21,8 procent (- 3,3 procentenheter jämfört med föregående mätning i samma serie)
Fremskrittspartiet 15,1 procent (+ 2,0)
Venstre 2,9 procent (- 1,4)
Kristelig Folkeparti 5,5 procent (+ 1,3)
Senterpartiet 12,1 procent (+ 0,8)
Arbeiderpartiet 29,4 procent (- 1,1)
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent (- 0,7)
Rødt 3,8 procent (+ 1,8)
Miljøpartiet De Grønne 3,1 procent (+ 0,6)

4 kommentarer

 1. Har för mig att Rødt främst var förankrat i Trondheimstrakten tidigare. De ökande siffrorna måste innebära att de fått en bredare spridning över Norge?
  Och MDG blåser i trumpeterna: ”Denne uka har talspersonene Rasmus Hansson og Une Aina Bastholm lansert målet om 5 prosent oppslutning i stortingsvalget. Men på sikt er målet å bli Stortingets tredje største parti:
  – Vi har et uformelt, strategisk mål om å se MDG på 15 prosent på lengre sikt.”
  http://www.klassekampen.no/article/20170520/ARTICLE/170529995
  Låter som Fridolin! Frågan är bara vem som ska släppa till de ökande procenten?

  Comment by Thomas Åkerblad — 2017 05 21 19:40 #

 2. Till Thomas Åkerblad: De var även tidigare ganska stora i Oslo. Men det här innebär rimligen, att Rødt nu börjar få anhängare också på andra håll.

  Comment by Enn Kokk — 2017 05 21 22:53 #

 3. Hej!
  Vet du hur man får tag på en cd.skiva från Soneras 50-års-jubileum? Med titeln: Det var bättre förr. Och som har inspelat schlagern eller låten Möja valsen eller Vals på Möja?
  Jag skulle så gärna vilja få tag på den cd:n. Den är slutsåld på cd-on.

  Vänligen Karin Magnusson

  Comment by Karin Magnusson — 2017 05 22 0:03 #

 4. Till Karin Magnusson: Sonoras 50-årsjubileum firades med utgivningen av ”Det var bättre förr”, 10 LP – två per årtionde – utgivna 1932-1982. Fast de återgivna låtarna är i realiten tillkomna under perioden 1931-1955. Samlingen innehåller sammanlagt 140 låtar, ursprungligen utgivna på dels skivmärket Sonora, dels också på bolag som blev Sonoras systerbolag.

  Jag har dem själv på LP (har skrivit en utförlig recension, som finns att läsa ovan under Kulturspegeln, Musik) och visste inte ens att de har utgetts på CD – vet du att det har skett? Eftersom det här materialet inte längre säljs genom bolaget, får man nog leta efter det på nätet med jämna mellanrum – sådant här säljs ju då och då genom budgivning till högstbjudande.

  Möjligen är det också ditt krav på att få ”Vals på Möja” just som CD som gör det svårare än vad det behöver vara. Jag googlade på den och hittade inspelningar, dock inte som CD. Men när det gäller en enskild låt, kan man ju ladda ner den via datorn och själv spela in den på CD.

  Comment by Enn Kokk — 2017 05 22 13:34 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^