Svenska snapsar kommer hem igen

19 maj 2017 14:54 | Mat & dryck, Prosa & lyrik | 6 kommentarer

En gång i världen var svenska statsägda Vin & Sprit ett av de ledande alkoholföretagen i världen. Ett statligt företag av det här slaget, framför allt för att det var vinstgivande och starkt expanderande, var mer än den då borgerliga regeringen kunde stå ut med, och därför såldes V & S till franska Pernod Ricard.

Det köpande företaget visade sig dock egentligen intresserat främst av Absolut Vodka, och snart såldes bärande delar av V & S vidare till andra intressenter. En stor andel, bland detta de klassiska svenska nubbarna, köptes upp av finländska Altia och blev därmed statligt ägda igen, fast den här gången av finska staten.

Ursprungligen tillverkades de svenska brännvinssorterna i Vin & Sprits fabrik i Sundsvall, men det är nu åtta år sedan. Efter ett mellanspel i Åhus i Skåne under Pernod Ricard-perioden flyttades tillverkningen av de svenska snapsarna till Finland. Jag har ingenting mot Finland, men de klassiska svenska snapsarna har ju en svensk identitet och borde därför också tillverkas i Sverige.

Och nu kommer de hem igen. Tillverkningen och lagringen flyttas tillbaka till Medelpad, fast den här gången till Matfors, inte Sundsvall.

I Matfors finns ett läkemdelsföretag, Unimedic, från början byggt på resterna av Pharmacias gamla fabrik där, och den ska nu också ta över tillverkningen av de klassiska svenska snapsarna. Dit lokaliseras nämligen det nya tillvekningsföretaget O. P. Anderson Distillery. Till Matfors flyttas också ett stort antal ekfat, tidigare använda för lagring av konjak, olorososherry och skotsk maltwhisky. På gång för frakt till Matfors finns även nio så kallade liggare i ek, ursprungligen använda för konjaktslagring – de rymmer vardera 5.000 liter och har en hundraårig historia.

De svenska snapsar vi talar om är följande:
Bäska droppar
Gammal Norrlands akvavit
Hallands fläder
Herrgårdsaquavit
Läckö slottsaquavit
Nyköpings brännvin
O. P. Andersson aquavit
Prima grill
Prima julsnaps
Rånäs brännvin
Skåne akvavit
Örtagårdsbrännvin
Svartvinbärsbrännvin
Östgöta sädesbrännvin

När vi nu är inne på ämnet svenska snapsar, vill jag tipsa läsarna om att Torgny Lindgren i sin mycket läsvärda roman ”Norrlands Akvavit” (Norstedts, 2007) ger den här drycken en roll i handlingen – läs min recension ovan under Kulturspegeln, Prosa och lyrik.

Gammal Norrlands akvavit lanserades redan 1929 och är fyllig och eldig med en aning sötma. Den har smak av kummin, fänkål, sherry och russin, och smaken har också påverkats av lagring på fat.

6 kommentarer

 1. Intressant. Är det fortfarande finnarna som äger nubbarna? Varför flyttas tillverkningen till Sverige?

  Comment by Thomas Åkerblad — 2017 05 20 20:21 #

 2. Till Thomas Åkerblad: Finska Altia äger fortfarande de här nubbarna – av det jag har hittat och läst framgår åtminstone inte att Unimedic skulle ha blivit delägare, men det här företaget tar säkert betalt för sitt jobb, och avtalet tycks vara långsiktigt, eftersom man flyttar skrymmande och säkert dyr utrustning till Matfors.

  Skälet till den här flytten anges heller inte, men jag skulle tro att det är bra för försäljningen att de här svenska snapsarna flyttar hem igen.

  Comment by Enn Kokk — 2017 05 20 21:54 #

 3. ”O. P. Anderson Distillery” är ju ett fyndigt namn även om man väl måste vara minst 50+ för att få den omedelbara tankekopplingen.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2017 05 21 1:56 #

 4. Till Thomas Åkerblad: Jag har kollat vidare på nätet och fått bekräftat att Altia fortsatt kommer att vara ägare till de klassiska svenska nubbarna, men de har hittat en kreativ samarbetspartner i det svenska företaget i Matfors. Det unga gäng som finns där förnyar till exempel flask- och etikettdesignen och har börjat göra reklam på nätet, riktad till en yngre publik än den jag och väl även du tillhör. Sök på nätet på O. P. Andersson Distillery, så får du se!

  Comment by Enn Kokk — 2017 05 21 8:48 #

 5. ”OP river, ja OP river, var gång jag lenat min hals med Renat, ja OP river långt ner” som det står i min gamla Chalmers Sångbok. Jo, jag är född 1950 så det skiljer 13 år på oss. https://mittmedia.solidtango.com/video/invigning-av-spritfabriken-o-p-andersson-distillery

  Comment by Thomas Åkerblad — 2017 05 21 15:23 #

 6. Till Thomas Åkerblad: Jag gissade på basis av vad du kan och skriver om och hamnade alltså hyggligt rätt.

  Comment by Enn Kokk — 2017 05 21 15:43 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^