Eesti/Estland: Ett av regeringspartierna under spärren

10 maj 2017 23:55 | Politik | Kommentering avstängd

I valet till Riigikogu (Riksdagen) 2015 blev resultatet det här:

Reformierakond (Reformpartiet), ett borgerligt, i många avseenden nyliberalt parti, fick 27,7 procent och blev stommen i den regering som bildades.
Keskerakond (Centerpartiet), ett centristiskt, i viss avseenden lätt vänsterorienterat parti, fick 24,8 procent och blev det ledande oppositionspartiet. På det här partiet röstar majoriteten av landets ryssar.
Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet), fick 15,7 procent, vilket är långt under vad det här partiet tidigare har fått. Partiet har numera en ung ryss som ordförande och tävlar med Centern om de ryska väljarna. Socialdemokraterna valde att regera tillsammans med Reformpartiet.
Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), förr ett av de större partierna, fick i valet 13,7 procent av rösterna men har senare i opinionsmätningarna reducerats till att bli Estlands minsta parti – att det kom med i den av Reformpartiet ledda regeringen har inte hjälpt. Partiet är socialkonservativt, kristet och estlandssinnat.
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti), fick 13,0 procent. Partiet är estnationalistiskt och har senare utvecklats i invandringsfientlig riktning.
Vabaerakond (Fria partiet), ett nytt borgerligt parti, som tog röster från olika håll, fick 8,7 procent.

Den trepartiregering som då bildades har sedan fallit. Socialdemokraterna och Fäderneslandet/Res Publika har i stället gått in i en regering, ledd av Centerpartiet med Jüri Ratas som statsminister. Reformpartiet har förpassats i opposition.

Turu-uuringute AS har för ERR, Eesti Rahvusringhääling, under perioden 25 april-9 maj genomfört en partisympatimätning, som omfattade 1.001 tillfrågade:

Keskerakond (Centerpartiet) 26 procent (30 procent i april).
Reformierakond (Reformpartiet) 25 procent (20 procent i april).
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti) 14 procent (13 procent i april).
Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) 12 procent (13 procent i april).
Vabaerakond (Fria partiet) 8 procent (7 procent i april).
Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) 4 procent (8 procent i april).

Som synes är det ledande oppositionspartiet, Reformpartiet, nu hack i häl på det ledande regeringspartiet, Centerpartiet. Socialdemokraterna ligger kvar på sin låga nivå. Det tredje oppositionspartiet, IRL, har halverats sedan aprilmätningen och ligger under riksdagsspärren. Rohelised (De gröna), som i snaste valet inte tog sig in i parlamentet, ligger nu på 3 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^