Födelsedagsfest en kall och sen vår

26 april 2017 22:07 | Mat & dryck, Resor, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Jeg velger meg april!

av Bjørnstjerne Bjørnson

Jeg velger meg april
I den det gamle faller,
i den det ny får feste;
det volder litt rabalder, –
dog fred er ei det beste,
men at man noe vil.

Jeg velger meg april,
fordi den stormer, feier,
fordi den smiler, smelter,
fordi den evner eier,
fordi den krefter velter, –
i den blir somren til!

Ur ”Guldkorn”, 1888

Det här är en fantastisk dikt. Den har följt mig ända sen gymnasietiden och en stipendieresa till Norge i början av höstterminen 1956.

Men ska jag vara ärlig, dröjer aprilvåren här på upplandskusten. Jag frös när jag i dag gick till Coop för att handla mat till middag plus ett antal andra saker som har tagit slut under vårt ständiga resande till Uppsala och sen tillbaka till Öregrund igen.

I går blev vi hämtade i bil från stationsområdet i Uppsala för vidare transport till Vallentuna. Bilen tillhörde Birgittas syster Karin och hennes man Hasse, och i bilen satt redan Birgittas och Karins faster, också med namnet Karin och 96 år gammal, 97 i höst.

Vi var på väg till ett födelsedagskalas, fast för en betydligt yngre dam – Gunnel, gift med syskonskaran Dahls yngste, Ragnar, fyllde 70 och firade detta med en mottagning i det hus med servicefunktioner, bland annat gillestuga/restaurang, de har flyttat till.

I husets entré anslöt också ytterligare en i syskonskaran, Gunnar, dock ensam eftersom hans hustru Annica hade blivit sjuk.

Sen tågade vi i samlad tropp in till födelsedagsbarnet, i enlighet med den dahlska traditionen sjungande ”Röda små smultron”. Birgitta höll ett litet tal och överlämnade vår gemensamma present.

På serveringsbordet väntade oss en varierad och välsmakande buffé, och när vi med fyllda tallrikar gick in till festbordet i rummet bredvid, satt där redan andra, tidigare anlända.

Jag tänker inte ägna mig åt galapeteri, men självfallet hade Gunnels och Ragges nu sedan länge vuxna barn, Lena och Anders med respektive plus barn kommit till det här födelsedagsfirandet.

Lena och Anders har vi känt ända sedan de var helt små, och Lena har, liksom ännu tidigare hennes mamma, bott hos oss på Idrottsgatan i Uppsala under sin respektive studietid.

Under sittningen runt det långa matbordet äskade sedan den allra äldsta bland deltagarna, 96-åriga Karin, tystnad och höll det allra finaste talet – formellt så väl som innehållsligt – till den som firades.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^