Melodikrysset nummer 15 2017

15 april 2017 12:15 | Film, Media, Musik, Politik, Resor, Teater, Ur dagboken | 4 kommentarer

För första gången på mycket länge missade jag ett melodikryss – förra lördagen var jag per tåg på väg till Göteborg, och jag visste heller inte att sändningen av krysset på grund av de tragiska händelserna i Stockholm i stället sändes på söndag – fast inte heller då hade jag ju kunnat lösa Melodikrysset, eftersom jag då var på Socialdemokraternas partikongress. Det finns saker som är viktigare än att lösa Melodikrysset.

Dagens kryss har jag emellertid löst, nu återbördad till huset i Öregrund. Allt var inte så lätt, för mig i alla fall.

Jag har till exempel för egen del varken sett den brittiska TV-serien ”Arvingarna” eller lyssnat på dansbandet ”Arvingarna” – men jag medger att det var en kul grej att låta två helt olika frågor få samma svar, som skulle in på olika ställen i krysset.

Då var dagens filmfrågor lättare.

Agent 007 har ju Anders Eldeman närmast fnatt på. I dag fick vi höra Carly Simon i ”Nobody Doe’s It Better” ur Bond-filmen ”Älskade spion” – fast här skulle vi veta att James Bonds skapare heter Ian Fleming.

Hyggligt lätt med hjälp av sångtexten var det också att känna igen ”Springtime For Hitler”, på svenska ”Det våras för Hitler”, som vi ju förknippar med Mel Brooks.

Och ”April In Paris” förekom i en film från 1952 – jag har sett den flera gånger.

Också ”Ich bin von Kopf bis Fuss an Liebe eingestellt” sjöngs av Zarah Leander i filmen ”Blå ängeln”. I dag sjöngs den dock av Malena Ernman.

”Pappa jag vill ha en italienare” minns vi med Galenskaparna och After Shave.

Izabella Scorupco är dock inte italienare utan polack, så där hjälpte det inte att hon sjöng ”I Write You a Love Song”.

Ina, Nina och Stina”, sjungen av Mona Wessman, minns jag inte heller.

Egendomligt nog minns jag heller inte Eva Dahlgrens ”Inga tårar mer”.

Svante Thuresson har jag till och med hört live, och jag gillar honom, men i melodiminnet fanns i dag inte ”Du ser en man”, men jag mindes Burt Bacharachs oriuginal, ”This Guy’s In Love With You”, även om vi i dag hörde en instrumental version.

Sen återstår två gamla favoriter i dagens kryss.

Povel Ramel och Gunwer Bergkvist, i dag i ”Släkthuset”, var på sin tid mycket stora i svenskt scen- och musikliv.

Och jag minns fortfarande med glädje ”Natttuppen” i radio med den alltid hörvärde Pekka Langer. Honom minns jag också från salig AT, LO-ägda Aftontidningen, och senare som villigt blickfång i socialdemokratiska valannonser.

På den tiden klev artister frimodigt fram och tog politisk ställning.

4 kommentarer

 1. Hej Enn, nu är ordningen återställd. Ett alltid lika läsvärt kåseri över Melodikrysset. Jag tycker nog att artister som Mikael Wiehe m fl kliver fram och tar politisk ställning även idag.
  En fortsatt trevlig påskhelg önskar LO från ett soligt!! Göteborg.

  Comment by LO - Göteborg — 2017 04 15 13:21 #

 2. Till LO: Mikael Wiehe har ju aldrig upphört att ta politisk ställning, men leden av politiskt engagerade artister har glesnat. Dock tycker jag till min glädje att nu åter en del yngre artister inte försöker dölja sin politiska övertygelse.

  Glad påsk själv!

  Comment by Enn Kokk — 2017 04 15 14:17 #

 3. Hej.
  Det kan ju vara så att dagens komplexa värld gör det svårt att anlägga en renodlad politisk övertygelse. Vi har ju sett föga uppmuntrande exempel på hur det blir när ytterligheterna, ”höger” eller ”vänster”, får styra.
  Från det ena till det andra, finns det verkligen någon filmversion av ”Blå ängeln” med Zarah Leander i huvudrollen?
  H-r

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2017 04 17 17:33 #

 4. Till Stefan H: Nej, där blev nog min formulering vilseledande; Zarah Leander sjöng visserligen in sången, men i filmen gjordes den av Marlene Dietrich.

  Comment by Enn Kokk — 2017 04 17 20:13 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^