Danmark: På stället marsch

5 april 2017 23:25 | Politik | 10 kommentarer

Vi utgår som vanligt från resultatet i det senaste folketingsvalet, 2015:

Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 3,8 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 7,8 procent
Alternativet 4,8 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 3,4 procent
Liberal Alliance 5,5 procent

Den 21 mars publicerades en mätning från Epinion, gjord för Danmarks Radio.

Socialdemokratiet 27,0 procent
Radikale Venstre 5,6 procent
Socialistisk Folkeparti 4,8 procent
Enhedslisten 8,1 procent
Alternativet 5,9 procent
Venstre 18,6 procent
Dansk Folkeparti 18,4 procent
Konservative Folkeparti 4,3 procent
Liberal Alliance 5,5 procent
Nye Borgerlige 0,5 procent

Den här mätningen har resultat som ligger mycket nära dem i en mätning gjord av ett annat institut. Det enda riktigt intressanta med den här mätningen är Nye Borgerliges anmärkningsvärt låga siffra.

Ritzau Index, ett snitt av de senaste opinionsmätningarna, gav då följande resultat:

Socialdemokratiet 27,4 procent
Radikale Venstre 5,6 procent
Socialistisk Folkeparti 4,8 procent
Enhedslisten 8,3 procent
Alternativet 5,7 procent
Venstre 18,3 procent
Dansk Folkeparti 17,7 procent
Konservative Folkeparti 4,3 procent
Liberal Alliance 5,9 procent
Nye Borgerlige 1,3 procent

10 kommentarer

  1. ”…Mette Frederiksen en af de eneste socialdemokratiske ledere i Europa, som står til fremgang og til at vinde regeringsmagten, hvis der var valg i morgen.”

    ”Vi har i Socialdemokratiet foretaget en analyse, som adskiller sig fra nogle af vores søsterpartier i andre lande, om hvilken situation vi står i,” siger hun.

    https://www.mm.dk/mette-frederiksen-danmark-har-brug-for-en-ny-samfundskontrakt/

    Comment by Thomas Åkerblad — 2017 04 08 0:50 #

  2. Till Thomas Åkerblad: Som du vet är jag inte någon beundrare av Mette Frederiksen och dagens danska socialdemokrati. Skulle svensk socialdemokrati följa det danska exemplet, skulle jag lämna det parti jag har röstat på och tjänat under hela mitt liv.

    Comment by Enn Kokk — 2017 04 08 5:50 #

  3. Men svensk socialdemokrati följer ju redan det danska exemplet! Agendan inför kongressen är ju: minskad invandring och fler poliser. En typisk triangulering mot SD.
    Med ”hjälp av” könssegregeringen på Al-Azarskolan och gårdagens islamistmord i Stockholm kan kanske Löfven också få tillräckligt med råg i ryggen för att köra över ”Tro och solidaritet” med dess religiösa agenda. För en utomstående ger Ulf Bjereld allt mer bilden av en regeringens egen Rasputin.
    Men som Peter Weideryd påpekade så röstade 75% av invandrarna på (s) så därför var det viktigt att kröka rygg inför islam – men den stigen är förhoppningsvis inte längre framkomlig?

    Comment by Thomas Åkerblad — 2017 04 08 14:47 #

  4. Till Thomas Åkerblad: Sverige kan inte mer eller mindre ensamt ta emot alla de flyktingar andra EU-länder vägrar att ta emot. Men svensk socialdemokrati är absolut inte främlings- eller flyktingfientlig – jag har just återkommit från partikongressen i Göteborg och lyssnat också på den delen av debatten, så jag vet vad jag talar om, och bland kongressombuden fanns den här gången påfallande många ombud med flyktingbakgrund, och de deltog också flitigt i kongressdebatten.

    När kongressen som vanligt avslutades med ”Internationalen” och de sjungande deltagarna enligt socialdemokratins kutym i refrängen höll varandras höjda händer, höll jag med min vänstra hand Birgittas högra och med min egen högra hand Ulf Bjerelds vänstra.

    Comment by Enn Kokk — 2017 04 12 23:38 #

  5. En eloge Enn för hur elegant du undviker att svara på mina kommentarer! Gott politiskt handlag! Nöjer mig med att konstatera att enligt de referat av kongressen som jag läst så fick Bjereld stryk på de flesta av sina punkter. Glad Påsk!

    Comment by Thomas Åkerblad — 2017 04 13 16:04 #

  6. Till Thomas Åkerblad: Jag är som du vet inte det minsta religiös och skulle inte av någon sådan anledning komma på att värja Ulf Bjereld för kritik av någon sådan anledning. Och jag som var på kongressen fick heller inget intryck av att han skulle ha fått spela rollen som strykpojke.

    I en rad centrala frågor tog partikongressen några kliv åt vänster, och jag ska återkomma till det när jag har fått tillräckligt med tid för att skriva om och analysera kongressen.

    Comment by Enn Kokk — 2017 04 13 20:15 #

  7. Noterar att Aftonbladets kolumnist Jan Guillou inte alls håller med om din beskrivning av kongressen:
    ”Ur socialdemokratisk synvinkel slutade den socialdemokratiska partikongressen i Göteborg med fiasko. Alla högerståndpunkterna drevs till beslut, hårdare tag, längre straff, fler straff, nya brotts­rubriceringar, fler batonger, ännu fler poliser, hårdare tag mot flyktingar och tiggare, allt det där som moderater, kristdemokrater och sverigedemo­krater driver som huvudlinje.”
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/eQErl/sossar-det-har-ar-ju-en-solklar-valfraga-for-er

    Comment by Thomas Åkerblad — 2017 04 16 23:30 #

  8. Till Thomas Åkerblad: Jag har läst Guillou men håller inte i alla stycken med honom.

    Kongressen tog i fråga om skola, vård och omsorg steg åt vänster, men det vore naturligtvis i nuvarande parlamentariska läge kontraproduktivt att kräva allt genast.

    Sen tror jag inte att allt det som Guillou med förgrovat uttryckssätt refererar nödvändigtvis måste benämnas som högerståndpunkter. Människor som försvarar våldsverkare av det slag vi i kongressens upptakt fick uppleva i Stockholm kan ju inte vara rätt skapade å huvudets vägnar. Och fastän jag själv hör hemma i den socialdemokrattiska vänstern är jag inte främmande för hårda tag mot grov kriminalitet. Och jag har själv här på bloggen tidigare skrivit, att ett enskilt land som Sverige inte ensamt kan lösa flyktingkrisen.

    Är du medveten om att de två främst ansvariga ministrarna, Anders Ygeman oh Morgan Johansson, faktiskt hör till partivänstern, den som på sin tid stod för EU- och EMU-motståndet?

    Comment by Enn Kokk — 2017 04 17 11:08 #

  9. Jodå, jag är medveten om att Stockholms och Lunds arbetarkommuner har stora ”flyktinghjärtan” och att herrarna rimligen borde få mycket stryk internt. Ska bli klart intressant att se hur de klarar det trycket.

    Comment by Thomas Åkerblad — 2017 04 17 12:01 #

  10. Till Thomas Åkerblad: Enligt min prognos kommer de inte att bli politiskt sänkta på grund av sina åtgärder.

    Comment by Enn Kokk — 2017 04 17 15:12 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^