Skulle svensk socialdemokrati börja samarbeta med Sverigedemokraterna, skulle jag lämna det parti jag har arbetat för i hela mitt liv

16 mars 2017 16:46 | Politik | 11 kommentarer

Nej, ingenting tyder i dag på att något sådant skulle kunna tänkas ske här i Sverige.

Men det faktum att danska Socialdemokratiet flirtar med Dansk Folkeparti gör ändå inte tanken orimlig, särskilt som så många av de klassiska socialdemokratiska partierna i så ringa grad vårdar sig om sin ideologi, den demokratiska socialismen, och inte längre med samma glöd försvarar de utsatta gruppernas intressen.

I den svenska debatten om hur man ska hejda extremhögerns framryckning förekommer uppslaget om en stor koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, hur nu väljarna skulle kunna tänkas svälja ett socialdemokratiskt samarbete med ett parti, som just har sålt ut sin politiska själ – med effekten att det här har legitimerat synen på Sverigedemokraterna som ett normalt och rumsrent parti.

Men det finns andra invändningar att göra mot ett socialdemokratiskt närmande till Moderaterna. Ett bra exempel erbjuder det just avslutade valet i Nederländerna.

I kommentarerna till valet i Holland är alla – berättigat – glada över att Geert Wilders frihetsparti PVV inte blev största parti. Men det blev näst störst med 13,1 procent (+ 3,0 procentenheter) och 20 mandat (+ 5).

Överlägset största parti blev dock högerliberala VVD, fastän det minskade både i stöd och antal mandat.

Men en riktig stjärnsmäll åkte socialdemokratiska PvdA, Partij van de Arbeid, på. Partiet minskade med 19,1 procentenheter till 5,7 procent, med 29 mandat till 9. Ytterligare ett klassiskt socialdemokratiskt arbetareparti är näst intill utplånat.

Hur kunde det gå så här?

Partiet har suttit i en koalitionsregering, ledd av högerliberala VVD, och helt uppenbart har den här regeringen inte levererat någonting, som väljarna förknippade med socialdemokrati. Så varför skulle de då rösta på just socialdemokraterna?

I bästa fall kommer det här att få ledningen i PvdA att ta nya, mer klassiskt socialdemokratiska tag. Och få ledningarna i andra socialdemokratiska partier att inse, att man inte får kompromissa bort sin särart och själ.

11 kommentarer

 1. PvdAs debacle tyder på att deras politik inte gick att genomföra i regeringsställning, verkligheten ställde sig i vägen.

  Kanske måste S vänja sig vid tanken på att inte bara V:s och Mp:s politik passar bäst i opposition utan även SAPs

  Comment by Per Fjellberg — 2017 03 18 9:04 #

 2. Till Per Fjellberg: Varför skulle några partier vilja befinna sig i ständig opposition, alltså utan möjlighet att ändra samhället i sin riktning?

  Men det hjälper ju inte heller att sitta i en koalitionsregering, där man inte får igenom något som väljarna förknippar med ens parti och dess ideologi.

  Comment by Enn Kokk — 2017 03 18 9:48 #

 3. Men det sker ju redan ett samarbete mellan (s) och SD! Ni ska ju gemensamt genomdriva skrotandet av Lex Laval. Dessutom när SD bytte åsikt nyligen i ett annat ärende och gick emot regeringen blev ju SD utskällda av Shekarabi för att de svek. Sådant säger man väl inte till några som man totalt negligerar?

  Comment by Thomas Åkerblad — 2017 03 20 0:03 #

 4. Till Thomas Åkerblad: Fast här glömmer du, eller väljer att blunda för två viktiga saker.

  Decemberöverenskommelsen mellan å ena sidan (s) och (mp), å andra sidan (m), (l), (c) och (kd) ingicks för att, oavsett vilket av de två blocken som var störst och hade bildat regering, denna regering skulle kunna få igenom en budget utan att den sittande regeringen hotades av att fällas av (sd).

  Sedan har först (kd) och nu alltså även (m) inte velat vänta på nästa val utan i stället kunnat tänka sig att störta den sosseledda regeringen med SDs hjälp – de två andra borgerliga partierna har dock inte gått med på detta, och i de aktuella opinionsmätningarna befinner sig KD under spärren och M på en för partiet rekordlåg nivå, bara snäppet över det snabbt växande C.

  Det du glömmer eller förtränger är att också att SD i alla frågor utom dem som ingår i budgetöverenskommelsen fortfarande är en maktfaktor – partiet kan ju både fälla eller stödja vissa förslag, framlagda av regeringen. Konstigare än så är det inte.

  Comment by Enn Kokk — 2017 03 20 12:41 #

 5. SD har väl spelat ut sin roll som maktfaktor i sin hjärtefråga efter att de största partierna har genomfört den migrationspolitik som SD vurmar för. (Hur kunde sjuklövern tro att en signalpolitik som så kraftigt skilde ut Sverige från övriga Europa skulle vara hållbar). I övriga frågor har väl SD normala åsikter, som vilka partier som helst, och varför skulle man inte kunna samarbeta med dem i dessa frågor. SD:s väljarkår består ju till huvuddelen av fd sossar och moderater, som knappast är mera pestsmittade än övriga väljarkåren. Det är bara en tidsfråga innan SD blir ett parti bland övriga, men då har nog alliansen spruckit och kanske är det då V, S, MP, C o L som regerar (för lång tid framöver).

  Comment by Lasse Hallenfur — 2017 03 22 18:46 #

 6. Till Lasse Hallenfur: Nu drar du nog för snabba slutsatser. Att den sittande regeringen har dragit ner på antalet flyktingar har som bakgrund att ett par länder i Europa inte ensamma kan härbärgera och integrera så många – flertalet andra länder har ju inte tagit sin andel av ansvaret. Bakgrunden är alltså inte SDs mer principiella fientlighet mot flyktingar av det slag som numera försöker ta sig in i Europa.

  Märk också att Moderaterna, det parti som har öppnat för visst samarbete med SD, inte vinner utan förlorar på den här manövern. Senast i dag kom en undersökning, där SD var större än M. De väljare för vilka det är principiellt viktigt att sätta stopp på flyktingströmmen in i Sverige föredrar av allt att döma the real thing framför kopian.

  Comment by Enn Kokk — 2017 03 22 20:58 #

 7. Jag verkade vara ute en dag för tidigt med att sia om Alliansens sammanbrott. Nu verkar plötsligt C öppna för att fälla vissa förslag i regeringens höstbudget med hjälp av SD, även om man, såsom M, inte vill prata direkt med dem. Ja, det svänger i politiken! Men jag vill nog benämna C:s agerande som hyckleri.

  Comment by Lasse Hallenfur — 2017 03 23 11:56 #

 8. Till Lasse Hallenfur: Annie Lööf är, liksom Thorbjörn Fälldin och även Maud Olofsson, en centerledare med starka sosseaggressioner. Hur hon ska kunna fälla delar av regeringens budget har hon dock inte talat så mycket om. Skulle det ske genom SD-samarbete, kommer även hon att få erfara, att delar av i hennes fall Centerns väljare kan komma att överge partiet.

  Comment by Enn Kokk — 2017 03 23 12:31 #

 9. Jag trodde nog att C:s avsky mot SD var större än C:s motvilja att samverka med S. Kommer nu även C att bryta decemberöverenskommelsen? Det var iofs inte hela budgeten dom ville fälla. Hur kommer L att ställa sig? Dom ville visst tänka efter först.

  Comment by Lasse Hallenfur — 2017 03 23 13:31 #

 10. De fyra traditionella borgerliga partierna kan inte heller stoppa delar av budgeten utan att också ta stöd av Sverigedemokraterna.

  Comment by Enn Kokk — 2017 03 23 15:46 #

 11. Det verkar att bli UPP TILL KAMP….som en sann Ångermanlänning född i Sollefteå och uppvuxen i Kramfors med alla de på femtiotalet lång 1:majtågen kan inte skriva annat vare sig komma eller punkt

  Comment by Urban Sjölander — 2017 03 23 19:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^