På Internationella kvinnodagen
8 mars 2017 15:42 | Politik | 5 kommentarerI dag är det Internationella kvinnodagen. Initiativet till den togs av tyskan Klara Zetkin, först socialdemokrat, från 1916 aktiv i det av Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht och henne själv grundade Spartacusförbundet och under senare delen av sitt liv kommunist.
Från mina tidiga år har jag inga minnen av att socialdemokrater firade just Internationella kvinnodagen. Jag har inte forskat i det här, men en förklaring kan vara, att den här dagen på den tiden betraktades som en av kommunisternas märkesdagar. Begripligt men ändå åt fanders: den som vet något om de länder, där kommunisterna hade gripit makten, vet ju också, att inte samhällsförhållandena där, allra minst den politiska makten, präglades av jämställdhet.
En rimligare invändning mot en särskild internationell kvinnodag är att alla då, under en enda av årets 365 dagar, hyllar jämställdhet – ni har väl läst dagens morgontidningar? – men att allting från i morgon och framåt präglas av den vanliga ojämställdhetslunken.
Själv är jag uppvuxen i en ganska traditionell arbetarklassmiljö, där mannen och kvinnan i en familj sågs ha i viktiga avseenden skilda roller. Det här ledde förstås till att jag inte fick lära mig utföra det som ansågs vara kvinnosysslor, och i mina tidiga år, när jag började intressera mig för det motsatta könet, snurrade det runt tankar om hur flickor (man sa inte ”tjejer” på den tiden) var beskaffade, och jag talar nu inte om det som fysiskt utmärkte deras kön, även om naturligtvis också det var intressant.
Under gymnasietiden under 1950-talet i Sundsvall var könsrollerna fortfarande de som gällde ute i samhället, men nu mötte jag för första gången kvinnliga elever, som hade samma slags intellektuella och estetiska intressen som jag själv, och en stipendieresa till Norge under ett par höstveckor 1956 innebar en veritabel revolution i det här avseendet: Jag blev, utan att det hade någon sexuell innebörd, vän, därefter brevvän, med några kvinnliga stipendiater från läroverk i helt andra delar av landet.
När jag 1959 kom till Uppsala och 1960 valdes till ordförande i Laboremus, slogs jag ganska snart av att den här ärevördiga socialdemokratiska föreningen var så präglad av ett slags manlig elitkultur. Jag gjorde därför avsevärda insatser för att bredda rekryteringen, och kvinnorna – nåra av dem briljanta – kom. Snart bestod styrelsens majoritet av kvinnor.
Lite senare var det självklart att som tema vid föreningens lördagskaffen ha genomlysningar av hela samhället med jämställdhet som uttalat mål. Som studiematerial använde vi Ingrid Fredrikssons debattantologi ”Jämställdhet”.
Jämställdhetsperspektivet fanns invävt i rapporten från jämlikhetsgruppen, ”Jämlikhet” (1969) – Alva Myrdal var gruppens ordförande och jag var en av sekreterarna.
Ett jämställt samhälle med samma rättigheter och samma ansvar för män och kvinnor i familj, arbetsliv och samhälle, var krav i partiprogrammet från 1975, vid vars tillkomst jag var programkommissionens huvudsekreterare. I 1990 års partiprogram – jag var då fortfarande huvudsekreterare – utvecklade detta ytterligare, bland annat i följande formulering<. "Formellt har män och kvinnor lika rättigheter, men i praktiken råder inte jämställdhet vare sig i arbets- och samhällsliv eller i omsorgen om barnen. Kvinnornas massiva inträde på arbetsmarknaden innebär ett stort framsteg. Jämställdhetsarbetet måste med kraft drivas vidare. Detta visas av kombinationen av tendenser till skilda arbetsmarknader för kvinnor och män, av det faktum att en så stor andel av kvinnorna arbetar deltid och av en fortlevande ojämlikhet, när det gäller mäns respektive kvinnors uppgifter i hemmen." I det politiska programmet har Jämställdhet nu fått en lång egen punkt, punkt nummer 5. * * *
Som läsarna kanske har märkt, har jag konsekvent använt mig av begreppet jämställdhet, inte av begreppet feminism. Skälet till detta är enkelt: Vad jämställdhet är tror jag alla begriper spontant. Feminismen tolkas däremot olika av olika grupper – läs gärna artikeln på Wikipedia. Själv är jag för samma rättigheter och samma ansvar för män och kvinnor på livets alla områden, och då måste vi – båda könen – också vara inställda på att dela med oss och ta till oss det andra könets färdigheter.
5 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Mitt bidrag till denna dag är att min son, som fyller 35 år idag, föddes just denna dag 1982.
Comment by Urban Sjölander — 2017 03 09 19:03 #
Till Urban Sjölander: En son på Internationella kvinnodagen?
Comment by Enn Kokk — 2017 03 09 22:11 #
Ja han var visst det enda pojkbarnet på BB den dagen!!
Comment by Urban Sjölander — 2017 03 10 18:35 #
Själv var jag till Gävle konserthus och lyssnade till den otroligt skicklige cellisten Andreas Brantelid som framförde cellokonsert e-moll op 85 av Edward Elgar under ledning av chefdirigent spanjoren Jaime Martin,sedan följde Symfoni nr 6 D-dur av Antonin Dvorak, också under ledning av Jaime Martin.
Comment by Kenneth Eriksson — 2017 03 10 21:28 #
Till Kenneth Eriksson: Visst är det underbart att kommuner och landsting använder skattepengar för att inkludera även musik och annan kultur i vår gemensamma välfärd.
Comment by Enn Kokk — 2017 03 10 22:51 #