Suomi/Finland: Timo Soini avgår som ordförande för Sannfinländarna. Vem ska efterträda honom?

6 mars 2017 14:37 | Politik | 2 kommentarer

Veikko Vennamo grundade 1959 det som så småningom fick namnet Suomen Maasudun Puolue (Finlands landsbygdsparti). Det här partiet kom att få ganska många anhängare i framför allt de relativt lite utvecklade jordbruksbygderna i mellersta och norra Finland, men när dess stöd minskade, så också antalet väljare som röstade på det här partiet, gick partiet, nu med Raimo Vistbacka som ordförande, i konkurs och partiet upplöstes.

Efter det här partiets upplösning valde en del av dess tidigare medlemmar 1995 att bilda ett nytt politiskt parti, liksom föregångaren landsbygdsinriktat och populistiskt: Perussuomalaiset (Sannfinländarna). Som framgår av namnet var det här partiet också invandringskritiskt, till och med avogt inställt mot den svenska minoriteten i Finland.

Jag skulle inte karaktärisera dess nuvarande ordförande Timo Soini som högerextremist. Han och hans parti betonar Finlands självständighet, också på så sätt att man förordar utträde ur EU och NATO (vilket man ju kan göra utan att tillhöra den yttersta högerkanten).

Timo Soinis parti, framgångsrikt i förra riksdagsvalet, togs med i en borgerlig trepartiregering med Suomen Keskusta (Centern) och Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet) som övriga beståndsdelar. Soini fick posten som utrikesminister (2015).

För Sannfinländarna har det sedan gått ganska brant utför – i opinionsundersökningarna tävlar partiet i dag i fråga om väljarstöd med Vasemistoliitto (Vänsterförbundet) sedan Vihreä Liitto (De gröna) för länge sedan har passerat Soinis parti när det gäller väljarstöd.

Ändå har grundtipset varit, att Timo Soini skulle kandidera för omval till posten som partiordförande.

Men nu har han meddelat, att han inte ställer upp vid partiets kommande kongress, som genomförs i Jyväskylä i juni. Däremot vill han sitta kvar på posten som utrikesminister mandatperioden ut (vilket naturligtvis är avhängigt av både kommande eventuella regeringsombildningar och Sannfinländarnas egna beslut och val inklusive vem som efterträder honom som partiordförande).

Flera personer har anmält sitt intresse för partiledarposten, men den som förefaller ha mest stöd bland dem som vill bibehålla partiets nuvarande inriktning är Sampo Terho, medlem av EU-parlamentet 2011-2015 och sedan 2015 ledamot av riksdagen. Terho är ordförande för Suomalaisuuden liitto (Finskhetsförbundet), som driver kravet att avskaffa tvåspråkigheten i Finland.

Hans huvudmotståndare kan komma att bli Jussi Halla-alo, som dock ännu inte har meddelat om han ställer upp. Han är en mycket mer extrem motståndare till invandring och mångkultur, och han har många uppbackare; i kommunvalet i Helsingfors 2012 kom han på tredje plats när det gäller antalet personröster. Det märkliga är att han knappast alls har deltagit i fullmäktigesammanträdena. Men han är desto mer synlig på annat sätt, till exempel som bloggare. I juni 2012 dömdes han av Högsta domstolen till dagsböter för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid: Han skrev att islam är en pedofilreligion och att stöld och parasiterande på skattemedel är ett nationellt, kanske rent av genetiskt särdrag hos somalier. Det här är inte de enda utmanande uttalandena han har gjort.

2 kommentarer

  1. Jag vill be dig om ursäkt att jag kallat er för champagnesocialister men ni dricker ju inte alkohol.
    Det gör inte jag heller.
    Vi är alla kanske kranvattendemokrater?

    Comment by Krister — 2017 03 06 15:49 #

  2. Till Krister Rosengren: Jag minns inte ens när du gjorde det. Men jag är en ganska hårdhudad person, särskilt när det gäller mina värderingar på olika områden.

    Comment by Enn Kokk — 2017 03 06 16:38 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^