Norge: Senterpartiet snart större än Fremskrittspartiet? Rødt större än MDG och nästan lika stort som SV

2 mars 2017 21:52 | Politik | Kommentering avstängd

Vi börjar som vanligt med stortingsvalet år 2013. Då blev utfallet det här:

Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent

Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti. Det sist nämnda partiet har haft en intern debatt om att byta sida, alltså i stället stödja en röd-grön regering, men just nu verkar partiets huvudlinje vara en borgerlig regering med Høyre, KrF och Venstre men inte Fremskrittspartiet. Den senaste budgetförhandlingen har dock ändat i att båda mittenpartierna har gjort upp med regeringen om ny budget.

I den regering som styrde Norge fram till valet 2013 ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Frågan är om det har hjälpt. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon roll i Stortinget. Kristelig Folkeparti verkar som villkor för att byta block ha, att Arbeiderpartiet överger SV som koalitionspartner och i stället väljer att samarbeta med, som nu, Senterpartiet och, som ny samarbetspartner, KrF.

Miljøpartiet De Grønne, som i princip är blockneutralt, befinner sig nu sedan lång tid tillbaka under fyraprocentsspärren.

Norstat har för Vårt Land gjort en opinionsundersökning som publicerades den 2 mars. Mätningen gjordes under perioden 21-27 februari. Också den här mätningen visar en omfördelning av partisympatierna inom det röd-gröna blocket till förmån för dess gröna del, men Senterpartiet tycks också hämta väljare från annat håll. Det ligger nära att gå om Fremskrittspartiet.

Høyre 23,8 procent (+ 1,2 procentenheter)
Fremskrittspartiet 13,2 procent (- 2,8)
Venstre 3,9 procent (+ 0,4)
Kristelig Folkeparti 5,4 procent (+ 1,2)
Senterpartiet 10,9 procent (+ 2,3)
Arbeiderpartiet 31,2 procent (- 3,1)
Sosialistisk Venstreparti 3,4 procent (- 0,4)
Rødt 3,2 procent (+ 1,3)
Miljøpartiet De Grønne 2,7 procent (- 0,9)

Också här ligger både borgerliga Venstre och SV under spärren. Som vanligt ligger MDG rejält under fyraprocentsspärren – hur länge accepterar medlemmarna, att partiet har en partiledning, som inte förmår bättre?

Rødt har nu ett högre stöd än MDG och ligger i hälarna på SV.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^