Norge: Det rödgröna blocket nu mer grönt

23 februari 2017 16:49 | Politik | Kommentering avstängd

Vi börjar som vanligt med stortingsvalet år 2013. Då blev utfallet det här:

Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent

Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti. Det sist nämnda partiet har haft en intern debatt om att byta sida, alltså i stället stödja en röd-grön regering, men just nu verkar partiets huvudlinje vara en borgerlig regering med Høyre, KrF och Venstre men inte Fremskrittspartiet. Den senaste budgetförhandlingen har dock ändat i att båda mittenpartierna har gjort upp med regeringen om ny budget.

I den regering som styrde Norge fram till valet 2013 ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Frågan är om det har hjälpt. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon roll i Stortinget. Kristelig Folkeparti verkar som villkor för att byta block ha, att Arbeiderpartiet överger SV som koalitionspartner och i stället väljer att samarbeta med, som nu, Senterpartiet och, som ny samarbetspartner, KrF.

Miljøpartiet De Grønne, som i princip är blockneutralt, befinner sig nu sedan lång tid tillbaka under fyraprocentsspärren.

Sentio har för Dagens Næringsliv gjort en opinionsundersökning som publicerades den 23 februari. Mätningen gjordes under perioden 14-20 februari. Dess mest intressanta del är omfördelningen av partisympatierna inom det röd-gröna blocket till förmån för dess gröna del.

Høyre 23,7 procent (+ 0,9 procentenheter)
Fremskrittspartiet 14,1 procent (+ 2,0)
Venstre 5,3 procent (+ 1,0)
Kristelig Folkeparti 5,3 procent (- 0,1)
Senterpartiet 11,4 procent (+ 2,1)
Arbeiderpartiet 30,2 procent (- 5,5)
Sosialistisk Venstreparti 3,9 procent (- 1,2)
Rødt 1,7 procent (- 1,0)
Miljøpartiet De Grønne 2,2 procent (+ 0,6)

Arbeiderpartiet ligger i den här mätningen till och med aningen under sitt usla resultat i senaste valet. Senterpartiet har mer än fördubblat sitt stöd sedan senaste valet.

Märk att de båda regeringspartierna trots en liten ökning fortfarande båda ligger under sina respektive valresultat.

Borgerliga Venstre klarar spärren, och det gr nog också SV, när det väl blir dags för val.. Som vanligt ligger MDG under fyraprocentsspärren.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^