Jo, jag var på bokrean i år också

22 februari 2017 22:29 | Barnkultur, Deckare, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 9 kommentarer

Den som har varit hemma hos oss tycker nog, att vi har mer än nog av böcker – i alla rum finns det bokhyllor som svämmar över av böcker. Men hos mig är det en last att själv äga böcker, och eftersom även hustrun är en läsande människa, tar det här väl slut först när vi båda dör. Det kan ske fortare än man anar, under ett skred av böcker som bokstavligen begraver oss.

Som vanligt var jag på bokrean på Akademibokhandeln/Luneq. I år fick jag ihop en hel tantvagn full av böcker plus en extra kasse att bära. Det var inga slumpköp – jag hade noga gått igenom bokreakatalogen och prickat för de böcker jag ville köpa, och väl där fick jag låna en kundvagn – de känner mig – och hjälp att hitta böcker jag inte själv kunde hitta av ett par äldre damer som jobbar där och gärna hjälper en känd gammal bokälskare.

Jag fick faktiskt tag på allt jag hade tänkt köpa.

Tyngdpunkten i det här köpet ligger på nutida skönlitteratur och litterära klassiker.

Så jag köpte Lars AhlinsNoveller”, Susanna AlakoskisApril i anhörig-Sverige”, Lars AnderssonsDe våra”, Margaret AtwoodsMaddAddam”, Umberto EcosUpplaga noll”, Ian McEwansDomaren”, Peter HøegsEffekten av Susan”, Roy JacobsensDe osynliga”, Karl Ove KnausgårdsUt ur världen”, Arto PaasilinnasPå spaning efter farfar”, Agneta PleijelsSpådomen”, Philip RothsNemesis” och Stina StoorsBli som folk”.

Vårt klassikerbibliotek kompletterade jag med Nizami ’AruzisFyra skrifter”, Charles Dickens’ ”Historien om två städer”, George EliotsSilas Maner”, E M ForstersMaurice”, Hans FalladasPå livstid” och Niccolò MachiavellisFlorentinsk historia”.

Och så blev det tre böcker av lite olika slag i kategorin memoarer/biografier: Göran GreidersStäderna som minns Joe Hill”, Maja HagermansKäraste Herman” och Yvonne HirdmansMedan jag var ung”.

En enda deckare köpte jag, Michael ConnellysDet brinnande rummet”.

Till det stora musikbibliteket köpte jag Ingemar HahnesVåra käraste allsånger & örhängen” och så ”Evert Taube. 50 visor i urval av Sven-Bertil Taube”.

Slutligen fyra barnböcker, avsedda för våra egna bokhyllor, alltså inte köpta till barnbarnen – men de kan ha glädje av dem vid besök: ”Elsa Beskows sagoskatt” plus, separat, hennes ”Hattstugan”, Barbro Lindgrens och Eva ErikssonsMax favoriter” och så Barbro LindgrensVi leker att vi är pippifåglar”.

Flera av de nämnda författarna har jag förstås läst tidigare, men jag slås av att jag i några fall också har träffat dem personligen. Göran Greider har jag inlett seminarier tillsammans med ett par gånger; jag har också en gång i världen engagerat honom att talar inför en socialdemokratisk partikongress. Roy Jacobsen har jag träffat under en norsk arbeiderpartikongress och haft ett långt och hjärtligt samtal med under en lunch arrangerad av dåvarande norske utrikesministern. Agneta Pleijel och jag plockades under vår gymnasietid ut för en stipendieresa till Norge, och vi hade sen brevkontakt under lång tid; vi har också träffats senare. Yvonne Hirdman har jag under min Ordfront-tid arrangerat ett möte med här i Uppsala.

9 kommentarer

 1. Enn och annan bok blev det minsann. När i all världen ska du hinna läsa dem alla. Och hur bär du dej åt för att gallra i hyllorna esomoftast. För det gör du förstås.

  Comment by HO — 2017 02 23 19:14 #

 2. Till Hans O Alfredsson: Problemet i vårt fall är att vi köper böcker för att ha dem kvar, alltså nästan inte har några som vi kan tänka oss att gallra bort.

  Comment by Enn Kokk — 2017 02 24 11:00 #

 3. Enn, så är det ju. En tidskrift som kostar 70 pix kastar man utan att blinka, en pocketbok för ett par tior kan man inte skiljas från. Även om man inser att man aldrig kommer att läsa om den.

  Comment by HO — 2017 02 24 13:57 #

 4. Efter att ha flyttat runt i Uppsala, säkert 15 ggr, under 44 år så ledsnade jag på alla boklådor som skulle kånkas uppe eller ner för trappor så jag rensade rejält en dag. Det blev bara det jag hade användning för, men nu sedan flera år har bokhögarna växt igen och jag som alltid är starkt restriktiv att köpa böcker har tydligen haft böcker som ynglat av sig själv eller vad har egentligen hänt?
  Tydligen har jag skaffat mig fler böcker än jag kommer ihåg att jag köpt, men de ligger där och skvallrar om att de finn, minsann.

  Comment by Urban Sjölander — 2017 02 27 18:43 #

 5. Till Urban Sjölander: Värre saker kan man råka ut för här i livet.

  Comment by Enn Kokk — 2017 02 27 18:52 #

 6. Tveksamt.

  Comment by HO — 2017 02 27 20:41 #

 7. Faktum är att jag har flyttat 20 ggr i Uppsala och mina böcker kånkade jag alldeles för mycket och mycket som skrivits borde aldrig gått i tryck och det kanske var de som jag ledsnande på….

  Comment by Urban Sjölander — 2017 02 28 21:15 #

 8. Till Urban Sjölander: Du kan ju gå till biblioteket och låna böckerna och sen, när du är klar över vilka du verkligen vill ha ständig tillgång till, köpa just de böckerna.

  Comment by Enn Kokk — 2017 02 28 22:20 #

 9. Nä att gå till det där sunkstället som blivit värmegrotta och sovsal, för att inte säga lekrum dit går jag inte längre. Där finns inte längre ingen ro eller tystnad och heller förstår jag mig inte på hur man lånar längre….

  Comment by Urban Sjölander — 2017 03 01 19:54 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^