Melodikrysset nummer 6 2017

11 februari 2017 12:16 | Film, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 8 kommentarer

Jag skulle egentligen ha varit tvungen att skjuta på mitt melodikrysslösande i dag, eftersom sonen skulle ha födelsedagskalas hemma hos sig i Stockholm, men på grund av svår förkylning kunde jag inte åka, och eftersom hans barn också är förkylda, inställde då sonen dagens kalas. Vi skjuter på det tills alla berörda är vid god hälsa.

Med tanke på mitt tillstånd är jag glad för att dagens kryss, som jag alltså steg upp för för att lösa, inte var särskilt svårt.

Men vilka det var som gjorde det potpurri som spelades var svårt tills jag hade identifierat och sökt på till exempel ”Volare”. Jo, det var Gipsy Kings.

Jag ser mycket film – har också sett många Robin Hood-filmer – men jag har inte sett just ”Robin Hood – Prince of Thieves” från 1991. Däremot har jag hört temat ”(Everything I Do) I Do It For You” med Bryan Adams, som ju kommer från Kanada. Fast hade inte Anders Eldeman sagt att landet skulle skrivas på svenskt sätt, hade jag nog skrivit Canada.

Film, fast gjord för TV under sent 1970-tal, är också ”Pang i bygget”, i engelskt original ”Fawlty Towers”. Jag såg åtminstone några delar av den, när den gick i svensk TV, vilket väl förklarar att jag kunde identifiera signaturmelodin.

Dagens dansbandskvot fylldes av ”Till mitt eget Blue Hawaii”, ursprungligen med Vikingarna men i dag i finsk version, ”Sininen Hawaii”, med Erkki Junkkarinen.

Och när vi ändå är ute i världen och far, kan vi väl också ta ”När vi gräver guld i USA”, 1995 på skiva med GES, Glenmark, Eriksson och Strömstedt.

Och då måste ju rimligen även Benny Andersson få vara med. ”Sunny Girl” skrev han en gång i världen för Hep Stars, fast i dag hörde vi den med Anders Glenmark.

Dagens repris var väl främst ”My Way”, Paul Ankas mycket egensinniga engelska version av franska ”Comme d’habitude”.

Melodifestivalen är i gång igen. Fast jag har ännu inte hört något som i något avseende skulle kunna slå de tre bidrag som spelades i dag, inte ens ”En gång för alla” som sjöngs av Nina och Kim 2004.

Och det ska bli intressant att se, om något som kommer framöver kan tävla med Frans och ”If I Were Sorry” från 2016.

Att det skulle komma något i år som skulle kunna tävla med 2009 års vinnare, ”La voix”, och med Malena Ernmans sångförmåga förefaller helt osannolikt.

I dag går vi i mål med Lars Ekborgs utmärkta Tom Lehrer-tolkning ”Förgiftning”. Lehrer har jag allt av på skiva och i sångböcker. Ekborgs Lehrer-LP också.

8 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Hej Enn, håller med dig – Melodikrysset var ganska lätt i dag.
  God bättring önskar LO från ett soligt/blåsigt Gbg

  Comment by LO - Göteborg — 2017 02 11 13:28 #

 2. Till LO: Ja, än känner jag mig inte bättre. Men tack för att du vill det i alla fall.

  Comment by Enn Kokk — 2017 02 11 14:07 #

 3. Du har väl fått det famösa RS-viruset. Mot det har ju läkarvetenskapen ännu inte fått fram något verksamt vaccin. God bättring!
  Det potpurri Gipsy Kings framförde är betitlat ”Bamboleo”.
  H-r

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2017 02 11 15:50 #

 4. Hej Enn. Du som är noggrann med detaljerna.

  Malena Ernman vann med ”La Voix” på melodifestivalen 2009.

  Krya på dig.

  Comment by Krister Kappel — 2017 02 11 16:05 #

 5. Till Krister Kappel: 2009 står det också i min kladd. Varför jag vände på siffran vet jag inte, men nu har jag korrigerat. Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2017 02 11 16:46 #

 6. Till Stefan H: Tack för upplysningen.

  Infektionen – varifrån jag nu har fått den – visar än så länge inga tecken på att avta.

  Comment by Enn Kokk — 2017 02 11 16:49 #

 7. Hej Enn. Årtalen spökar visst för dig idag. GES ”När vi gräver guld” gjordes väl till VM 1994, inte 1991 som du råkat skriva.
  Alltid kul att läsa din blogg.

  Comment by Joakim — 2017 02 12 2:12 #

 8. Till Joakim: Jo, det blev fel årtal – skälet är nog min våldsamma förkylning.

  Men även ditt alternativ kan diskuteras. Låten gjordes mycket riktigt till VM 1994, men den släpptes på skiva först 1995, det årtal jag hade skrivit i min kladd.

  Comment by Enn Kokk — 2017 02 12 12:21 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^