Birgitta Dahl i TVs Go’kväll

13 januari 2017 12:27 | Mat & dryck, Media, Politik, Ur dagboken | 6 kommentarer

Birgitta steg upp svintidigt på fredagsmorgonen för att ta tåget till Umeå. Därifrån sändes, med Pekka Heino som programledare, i TV 1 i fredags mellan 18.45 och 19.30 (med repris samma natt och repris på söndag morgon) TV-programmet ”Go’kväll”, där hon fick bjuda fyra gäster på middag.

Med sig hade hon också några personliga saker, bland dem ett foto från vårt sommarhus i Öregrund, en middag för min gamla tjejliga från partiexpeditionen på Sveavägen 68 i Stockholm (Lotta Gröning, Mona Hillman, Gisela Lindstrand och Eva Marcusdotter), men det var inte de som var den här kvällens gäster. Fotot använde redaktionen för att imitera det dukade köksbordet i vårt hus i Öregrund. Däremot fick Birgitta visa upp prov på sitt hantverkskunnande, en bok från unga dar och en del annat. Det blev ett både lättsamt och sakkunnigt program, det senare inte minst när det gällde de fyra gäster hon hade valt som tänkta middagsgäster: konstnären, författaren och vännen från Kulturarbetarnas socialdemokratiska förening, en resa till Vietnam med mera Helga Henschen, författaren och (liksom Birgitta) miljökämpen (”Plundring, svält, förgiftning”) Hans Palmstierna, Birgittas efterträdare som miljöminister, Anna Lindh (som Birgitta stöttade från Annas unga år), och det befriade och äntligen demokratiska Sydafrikas ledare Nelson Mandela. I Mandelas fall kunde Birgitta visa upp en sydafrikansk docka hon hade fått i gåva av honom – till honom hade hon själv gett en docka i samedräkt; valet av likartade gåvor var en ren slump.

Programmet gav samtidigt en mångsidig bild av Birgitta Dahl själv, under årtionden i centrum av svensk politik som riksdagsledamot, energi- och miljöminister och slutligen Riksdagens talman. Bland det hon främst framhöll var vikten av respekt också för politiska motståndare.

6 kommentarer

  1. Hej Enn,
    ja gsåg nyss din fru i Godkväll, OCH jag som alltid sedan 1976 när jag fick rösta första gången alltid röstat S. Nu inser jag hur mobbad Birgitta var av press o media på , ja 80-talet o 90-talet. Jag själv inser nu hur mycket hon uträttat i politiken , och vilka härliga åsikter hon har, jag visste inte att hon var så mycket vänster, snudd på Vänsterpartist som jag också känt hela mitt liv. Hälsa din underbara Birgitta !

    mvh K
    Kalle Fjellborg

    Comment by Kalle — 2017 01 13 19:28 #

  2. Hej Enn! Jag såg intervjun med Birgitta i ”Go kväll”, Sveriges Television med stort intresse. (Jag har en känsla av att Ingvar Carlsson hade stort förtroende för Birgitta, eftersom hon blev utsedd till Talman). En av Birgittas middags-gäster var ju miljödebattören Hans Palmstierna.
    En liten andekdot. Jag var 11-12 år gammal och blev inbjuden till ett samtal med Hans Palmstierna samt 3-4 elever till Sveriges Radio, på Gärdet. Jag ställde en fråga om biodynamiskt jordbruk (giftfritt,jordbruk),eftersom jag gick i Waldorfskolan, och där serverades biodynamisk lunchmat. Jag fick boken ”Svält, Plundring och Förgiftning”. Hans Palmstierna gick bort alldels för tidigt.

    Comment by Rustan Rydman — 2017 01 13 20:15 #

  3. Det där fotot jag nämnde användes inte mer i programmet än att bordet i det av TV-folket användes som förebild för bordet i programmet.

    Comment by Enn Kokk — 2017 01 13 22:18 #

  4. Go’kväll var jättebra igår, och din frus middag i programmet var intressant och givande på alla vis.

    Comment by Maggan — 2017 01 14 13:59 #

  5. Till Maggan: Jag tackar på fruns vägnar.

    Comment by Enn Kokk — 2017 01 14 14:44 #

  6. Hej!Allt sedan Birgitta Dahl var med i Go´kväll har jag funderat på Den vackra nyttan. Såg programmet på webben och googlade för att få veta mer om hennes tankar kring den vackra nyttan. Vet nu att hon skrivit ett kapitel om den vackra nyttan i en bok från 1999 som bibliotekarien inte får tag på. Jag bor på Åland i Saltvik och minns Birgitta Dahl väldigt bra från ungdomen då jag bodde hemma i Mariehamn. Har hittat boken Den vackra nyttan till salu igår på konstigt ställe i Sverige och vet inte hur jag skall handla över nätet. Hittade just nu ikväll uppgifter om att önskade kapitel finns i hennes memoarer som utkom 2016 enligt Enn Kokk som tydligen är hennes man?! Hoppas nu att bibliotekarien får tag på memoar-boken, borde ju finnas i något av de åländska biblioteken om inte Saltvik har den. Annars köper jag den själv, en så ny bok måste boknandlarna kunna beställa åt mig från Sverige. Hoppas bara att innehållet om den goda nyttan faktiskt finns där. Kanske kan jag få bekräftelse på detta sätt. Hälsningar från Sigbritt Fagerström aktiv i Ålands Marthadistrikts Hemslöjdssektion.

    Comment by Sigbritt Fagerström — 2017 01 29 18:31 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^