Peter Englunds minnen från unga år

12 januari 2017 17:00 | Mat & dryck, Politik, Prosa & lyrik | 8 kommentarer

Peter Englund utsågs 2011 till hedersupplänning, men han har sedan inte setts till så mycket vid de årliga middagarna för dessa på Uppsala slott – jag inbjuds till dessa i egenskap av make till en annan hedersupplänning. Jag klandrar honom inte för det – 2002 valdes han in i Svenska Akademien och 2009-2015 hade han den tidskrävande uppgiften som dess ständige sekreterare.

Det här är en intressant karriär för en gammal rabulist. I ungdomen var han radikal SSUare i hemstaden Boden, satt även i verkställande utskottet för Norrbottens SSU-distrikt. Dessutom var han, som många unga på den tiden, FNLare. Englund engagerade sig också i trotskistiska Offensiv, vilket ledde till att SSU uteslöt honom.

Därefter har han inte vad jag vet varit partipolitiskt aktiv.

Jag kommer ihåg” (Natur & Kultur, 2016), ett collage av minnesbilder av närmast skönlitterär karaktär – Englund är ju annars historiker, läsvärd även som sådan – handlar dock inte om någondera av det nämnda, helt naturligt eftersom boken är ett collage av korta minnesbilder från hans tidiga år i främst 1960-talets Boden, med Virginia Woolfs formulering ”that great Cathedral space which was childhood”.

Englund är född 1957 och alltså 20 år yngre än jag, som är född 1937. Ändå finns det oerhört mycket bland hans minnesfragment som också jag minns från mina egna unga år på 1950-talet: böckerna om tvillingdeckarna och Singleton, ”Frukostklubben” med Sigge Fürst, Snoddas, Arne Tammer som skulle lära oss att bygga upp musklerna, Coca Cola och Cuba Cola och naturligtvis Portello, att man vintertid kunde honka efter en bil, ettöringarna och tvåöringrna och femöringarna i koppar (samt ettöresgodis). Annat av det han berättar kom jag i kontakt med under våra barns uppväxttid, sådant som Enid Blytons Fem-böcker, Dag Hammarskjölds död, neurosedynskandalen, Towa Carson, serietidningen ”Bang!,”, ”Bröderna Cartwright” i TV, filmerna om Eddie Constantine, mordet på John Kennedy, Perry Mason och Della Street i TV, Ingemar Johansson i titelmatch i TV, mackarna som hette OK, Shell, BP, Gulf, Koppartrans och Caltex (fast jag minns OKs föregångare IC också), Sveriges bilradio, ja så där kunde man fortsätta.

Annat, som jag också minns, till exempel Lego och ”Modiga mindre män”, förknippar jag mer med mina barn.

Ingenting av det här är ordnat i tidsföljd, och det enda som styr den inbördes ordningen i de här minnesbilderna, från 1 till 658 (den sista handlar om den första utlösningen), är ibland hjärnans sätt att gärna arbeta associativt. Samtliga, med ett undantag, börjar alla med ”Jag kommer ihåg…”. Undantaget är ”Jag kommer inte ihåg raketost.”

För egen del finner jag Peter Englunds minnesbilder mycket välfunna och dessutom roande.

Ska jag säga något kritiskt är det att denne ledamot av Svenska Akademien ett par gånger skriver ”nedanför mormor och morfars hus” och ”mormor och morfars telefonnummer”. I det femtiotalsläroverk där jag lärde mig grammatik och språkregler fick vi lära oss att skriva ”mormors och morfars”.

* * *

Den här boken fick jag i julklapp av min dotter Kerstin, född 1969. Hon delar min vurm för 1950- och 1960-talens läsksorter, bland dem Portello.

8 kommentarer

 1. Jag st’ller mig skeptisk till Peter Englunds minnen från 50-tal och tidigt 60-tal. Barn brukar minnas vagt från de är tre år, mer konkret från de är 6-7 år. Och Englund är född 1957.

  Comment by Anders Persson — 2017 01 17 17:30 #

 2. Till Anders Persson: Själv har jag mycket tidiga minnen, som jag helt enkelt inte kan ha tagit över av andra, lärde mig också läsa vid en häpnadsväckande tidig ålder.

  Men naturligtvis kan en del av Peter Englunds mycket tidiga minnen vara läsfrukter.

  Comment by Enn Kokk — 2017 01 17 17:55 #

 3. Minnen är selektiva och kan triggas av äldres samtal och även tas fram med hypnos. Att minnas kan också vara en produkt av läsning av tidningar eller böcker från den tiden. Samtidigt skall vi komma ihåg att Peter är författare…..

  Comment by Urban Sjölander — 2017 01 17 19:24 #

 4. Ja det sannerligen på tiden att Nobel Priset ges till läsare och ett annat för ansiktsspråk och kroppsspråk.
  http://turesjolander.com/
  Svenska Akademien kan då enkelt läggas ner.

  Ture Sjölander
  Orator
  Ex-Artist-In-Exile

  Comment by Ture Sjölander — 2017 01 18 1:20 #

 5. Grattis Enn!

  Hela bok väsendet kan liknas med handmåleriets ”konst” i vårt nuvarande århundrade med dessa Galleri och Museum hälare eller nasare som med blodtransfusioner försöker hålla det levande som en kultur.
  Va var det Donald Trump sa när någon frågade honom om musik?
  Han sa; jag spelar heller golf än lyssnar på musik.
  Det är ju hans demokratiska rättighet!

  Men jag ser heller ingen anledning att behöva tvångsläsa all skönliterature i världen.
  Jodå, jag läste den mesta europeiska literaturen innan jag var ens 24 år gammal. Fråga mig inte varför!
  Det var populärt med namn dropping.
  ”Jasså, har du inte läst den…!
  Akademiska phD bufflar körde den stilen och gör det fortfarande.
  Djävla patraskt!

  Nä, jag gillar inte golf!
  Vad jag gillar då är när enskilda modiga män och kvinnor vågar hyvla av världens största massmedia industrier.
  Word News Terror åt helvete!
  NEWS skall datumstämplas som färskvaror. Bör ej konsumeras efter givet datum…12 timmar.

  Skall vi fira vår gemensamma 80 årsdag mitt emellan Juni och Juli, farbor Enn?
  Tillsammans är vi då 140 år kloka eller dementa.

  Vi blir bara dummare och dummare ju mindre dessa handheld mobile toys blir…

  Comment by Ture Sjölander — 2017 01 19 1:32 #

 6. 160 år då…om du nu hänger upp dig på ett komma eller något annat stavfel

  Salute!

  Try this engine instead of Google (undvik svenska Google )
  https://www.unbubble.eu/

  Comment by Ture Sjölander — 2017 01 19 1:42 #

 7. Vill bara skriva att jag Urban Sjölander inte känner eller ens vet vem den där Ture Sjölander är.
  Att vi har samma efternamn kan vara en ren händelse men vi är många i släkten Sjölander från Tunsjön i Ångermanland. Men som sagt han är ingen jag känner till.

  Comment by Urban Sjölander — 2017 01 19 19:25 #

 8. Till Urban Sjölander: Ture Sjölander, så småningom känd som fotograf, träffade jag på 1950-talet i Sundsvall. Han bor numera i Australien.

  Comment by Enn Kokk — 2017 01 19 22:06 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^