Julens mödor och behag

25 december 2016 19:24 | Barnkultur, Deckare, Film, Mat & dryck, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Teater, Ur dagboken | 13 kommentarer

Barndomens magiska julkänsla vill inte riktigt infinna sig. Och jag talar då varken om den vita snövärld som omgav mig både i Estland och i den lantliga kustby i Norrland där jag sedan växte upp eller om något rikt föräldrahem, där man fick massor av underbara presenter – mina föräldrar gav generöst av det lilla de hade, och själv var jag fullt nöjd, om jag fick en riktigt bra bok i julklapp.

Numera har jag och min hustru mer än det som behövs för livets nödtorft, men vi har använt en ganska stor del av det vi har till sådant som vi tycker är viktigt. Vi har ett fullkomligt enormt bibliotek (och det består inte av böcker i skinnband): Naturligtvis finns där en stor avdelning som knyter an till vårt stora intresse för politik och samhälle: böcker om politiska ideer, historia, sociologi, statsvetenskap och mycket annat. Den helt dominerande delen består dock av skönlitteratur: romaner, lyrik, faktiskt också många barn- och ungdomsböcker. Och så har vi ganska stora specialsamlingar för litteraturhistoria, konsthistoria och musik. I Öregrund har vi några bokhyllor för böcker om trädgård och mat och så en ganska stor samling av klassiska deckare, den senare till mycket stor del bestående av pocketutgåvor.

Vi har en fullkomligt enorm samling av LP och CD, musik från förr och nu och från hela världen: politisk musik, klassisk musik, jazz från olika epoker, schlager, folkmusik, singers-songwriters. Den gamle radioprofilen Sigvard Hammar var en gång i världen, efter min pensionering, hemma hos mig för en intervju, och även han häpnade över vad han såg i våra skivhyllor.

Och för att gå vidare på den här linjen: I en räcka hyllor i hallen har vi vår stora samling av spelfilmer, VHS så väl som DVD, som rymmer allt från filmklassiker till nagelbitare.

Den här filmsamlingen kompletteras då och då, så också nu på julafton, med nya sevärda filmer. Men vi hyser verkligen inte något highbrowförakt för till exempel enklare gamla svenska långfilmer, så bland mina julklappar till hustrun fanns två boxar med ganska enkla äldre svenska långfilmer, sex stycken med Thor Modéen och Åke Söderblom och sex till i ”Den stora hembiträdesboxen vol 2”. Sent på julaftonskvällen såg vi den första i den senare, ”Vi som går köksvägen” med Tutta Rolf. Inget filmhistoriskt mästerverk, men jag ska skriva lite om den separat.

Jag ska inte fresta ert tålamod med alla böcker vi gav varann, men jag kan väl få nämna, att Birgitta av mig fick tre nyutgåvor av klassiska kommissarie Maigret-deckare av Georges Simenon och att jag av henne bland annat fick Lars Lönnroths nyöversättning av ”Den poetiska Eddan”, J K Rowlings med fleras ”Harry Potter och det fördömda barnet” och Sofi OksanensNorma”.

Och så måste jag nämna att jag till min eljest kompletta Monica Zetterlund-samling nu fick även ”På Berns 1964”, där hon sjunger texter av Tage Danielsson och Beppe Wolgers. Dessutom fick jag ett kuvert med biljett till ”Spelman på taket” på Uppsala stadsteater. (Birgitta ska förstås också själv gå med, och sen ska vi gå på krogen tillsammans.)

Det här är tre områden, som jag kan ganska mycket om, men när det gäller barnen och barnbarnen har jag ingen större glädje av den här kunskapen – den och mina egna uppslag är av intet värde, när önskelistorna ibland innehåller restriktioner mot att köpa annat än det som står på önskelistan och det som står där dessutom inte finns tillgängligt i de affärer jag besöker utan måste beställas via nätet, vilket jag generellt vägrar göra.

Så det blir många kuvert med sedlar i den här julen. Ganska trist, tycker den här gamla tomten.

Det här leder över till nästa problem. Jag saknar inte pengar, men jag kommer inte åt dem.

Handelsbanken, som jag bytte till därför att två andra banker, där jag hade mina besparingar och fick min pension genom, slutade hantera kontanter, har gradvis strypt även sin kontanthantering. 5.000 är maxuttag, så jag vet inte hur många dagar jag har fått köa – det finns bara två kassor, och ingen bryr sig när kön blir mycket lång på grund av någon krånglig kund – för att gradvis få ut mina egna pengar (OBS, inget lån utan ärligt intjänad och till jul sparad pension). Och dagarna före jul kommer så dråpslaget: Banken har inga kontanter och får heller inga före jul.

Så vitt jag kan bedöma är det här medvetna trakasserier mot oss som framhärdar i att vara kontantbrukare. När jag försöker argumentera med den för tillfället kassaansvarige, ser jag ett försmädligt leende i mungipan på mannen som är i tjänst och han börjar åter på den där tiraden om att det ju finns bankomater. Då blir jag milt uttryckt förbannad och säger mitt hjärtas mening.

Han försöker då med det jag också har hört förr, att alla banker i stort sett har slutat med kontanthantering. Men jag råkar veta att det inte är riktigt sant, så Handelsbanken ska inte vara så säker på att den kommer att få fortsätta att förvalta mina pengar.

Och för att slippa kommentarer på felaktig grund från er, kära läsare: Jag har god ekonomi och har inte slarvat med något i förhållande till banken. Jag har under mina yrkesverksamma år, då jag reste mycket i jobbet i andra länder, haft bankkort i jobbet och skött även det utan anmärkning, så jag skulle lätt som ett plätt få ett kort, om jag bara ville.

Men jag vill inte. Jag vill ha kvar kontantsamhället.

Alltså går jag envist till en kontantkassa även när jag handlar på Coop Konsum. Därifrån har hustrun och jag nu varannan dag i var sin tantvagn med hjul släpat hem alla de varor vi behöver både till vårt eget julfirande och till den här julhelgens stora familjekalas för barn och barnbarn.

Birgitta har griljerat skinka inköpt i en butik för ekologiska lantprodukter, lagt in flera sorters sill och gjort egen sillsallad, ugnsbakat paté och bakat saffransbullar, kakor och pepparkakor. Jag har, vilket jag tidigare har skrivit om, gjort tolv syltor av det slag min estniska mamma lärde mig göra när jag var liten, och så har jag klätt julgranen, det senare medan Birgitta ställde ut alla julprydnaderna på nymanglade dukar på borden runt om i lägenheten.

Och jag erkänner gärna: Det här tar allt mer på krafterna, desto äldre man blir, och den här gubben börjar bli gammal.

Men när hustrun och jag tillsammans åt av julmaten, kändes mödan ändå meningsfull.

Och i dag, när vi fick juldagsbesök av Birgittas bror Ragnar och hans hustru Gunnel och vi till lunch åt sillsallad, estnisk sylta och skinka, kändes livet faktiskt riktigt drägligt.

Nu ska jag gå till vardagsrummet, där granen står.

Och på bordet där, på vilket det traditionsenligt ligger en blå duk som jag fick av Birgitta i begynnelsen av vårt nu långa liv tillsammans, står en stor keramikvas i olika blå nyanser. I den står som varje jul en bukett med sju vita blommande syrener, och på en av kvistarna sitter ett litet kort med världens kortaste budskap till en älskad livspartner: 7!

Hjärtans god jul till er också, kära läsare!

13 kommentarer

 1. Käre Enn,
  vi har ett samhälle i upplösning men det förstår varken de som löser upp det som de som blir upplösta av det, förutom vi äldre som DRABBAS av det pågående nymodigheten som kallas för framsteg eller nyordning.
  Egentligen bara att svälja och rapa ….TYVÄRR!

  Comment by Urban Sjölander — 2016 12 25 23:51 #

 2. God Jul till dig och Birgitta!
  Och tack för en fortsatt mycket läsvärd blogg.
  Kim

  Comment by Kim Nilsson — 2016 12 26 12:29 #

 3. Till Kim Nilsson: Jag önskar även dig några sköna helgdagar.

  Comment by Enn Kokk — 2016 12 26 15:08 #

 4. Till Urban Sjölander: Fast man kan ju ändå starta motståndsrörelser. God jul!

  Comment by Enn Kokk — 2016 12 26 15:11 #

 5. Enn, apropå din kritik mot Handelsbanken. Den kan utvidgas. Strax före jul stängde Handelsbanken t ex nio (!) kontor i Ångermanland efter 100 år. Centralisering och avstånd på sju åtta mil till närmaste bank ska ge kunderna ”förbättrad service”.

  Comment by HO — 2016 12 26 18:11 #

 6. Hej Enn, god fortsättning på julen. Jag håller med dig ang kontantsamhället fast jag själv använder kort till större inköp. En fråga: Blir det inget kåseri/lösning på Melodikrysset som sändes på julafton??
  Hälsar LO från ett soligt men blåsigt Göteborg

  Comment by LO - Göteborg — 2016 12 27 14:31 #

 7. Nja i Undrom får man iallafall låna av närmaste grannen om man behöver…en sorts motståndsrörelse i sig!
  Men HO jag tycker det barkar åt helvittti. Int vörä så på barndommen int

  Comment by Urban Sjölander — 2016 12 27 20:31 #

 8. Till LO: På julafton hann jag inte lyssna och lösa, men möjligen gör jag det i morgon.

  Comment by Enn Kokk — 2016 12 27 23:46 #

 9. Hej Enn,
  Saknar Melodikrysset v. 51, men förstår att på julafton finns annat att göra. Jag löser det aldrig i realtid utan alltid nån dag senare via nätet, men även om jag klarat hela krysset själv, går jag till din sida och kollar, bl.a. för jag gillar läsa dina kommentarer.

  Önskar dej och din familj ett
  Fantastiskt Gott Nytt 2017!

  Hälsningar Maggie

  Comment by Maggie Braxenholm — 2016 12 28 16:23 #

 10. Till Maggie Braxenholm: Flera av mina läsare har efterlyst julkrysset. Så nu kommer det strax.

  God fortsättning!

  Comment by Enn Kokk — 2016 12 28 16:36 #

 11. Urban, jaså finns det folk som har det så gott ställt i Undrom. Mest bortåt Sunnersta kanske, nån som flyttat därifrån till Rosenbad.

  Comment by HO — 2016 12 28 19:30 #

 12. Svar Till HO; -Du men nogn´tätte. Han si man åldri däpå bögda!! Tacka vet ja någer annren….ingen nämd å ganska mången glömd……

  Comment by Urban Sjölander — 2016 12 28 22:11 #

 13. ”Rara” kunde jag inte, utan gissade. Men apropå Fred Astair som sägs vara en duktig dansare. Ginger Rogers då, som tar samma steg BAKLÄNGES och i HÖGKLACKADE skor, de du.

  Comment by Claes Kamborn — 2016 12 31 16:58 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^